Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
wtorek, 17 października 2017

Klasyczny chleb pszenny na zakwasie, z pysznym miękkim środkiem z niedużymi dziurkami w miąższu, z bardzo chrupiącą skórką. Najlepszy oczywiście na ciepło :).

Przygotowanie go wymaga odrobinę cierpliwości; jak przy każdym chlebie na zakwasie, ale smak i zapach jaki unosi się podczas pieczenia w domu, wynagradza nam trud i czas jaki poświeciliśmy na jego przygotowanie. Polecam.

 Chleb pszenny na zakwasie

Składniki na dwa bochenki:

  • Zakwas:

  • 120 g startera zakwasu
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 400 ml wody
  • Ciasto właściwe:

  • 900 g zakwasu
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
  • 15 g soli (1 1/2 łyżeczki)

Przygotowanie:

  • Dzień przed pieczeniem:

  • Starter zakwasu wyjąć z lodówki i odstawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Ogrzany starter przełożyć do dużej miski, która pomieści później resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. 
  • Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Zakwas jest gotowy , jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę, luźną i kleistą.  
  • W dniu pieczenia:

  • Odważyć 900 g zakwasu, resztę przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki. Przyda się do kolejnego pieczenia.
  • Do zakwasu dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać i wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy, podsypując odrobinę mąką, aby się nie kleiło. Należy wyrabiać ciasto około 5 minut, aby gluten się uaktywnił.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Warto obserwować ciasto i sprawdzać co jakiś czas, jak wygląda, delikatnie odsuwając je palcem.
  • W miarę możliwości po około 2 godzinach zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskamy bardziej puszysty chleb.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki. Przełożyć do obsypanych mąką koszyków do wyrastania chleba, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3-4 godziny do garowania.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 C, przed włożeniem chleba spryskaj ścianki oraz spód rozgrzanego piekarnika wodą, aby wytworzyć w nim parę. Zrób to przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby para się nie ulotniła. Po wstawieniu chleba ponownie przez uchylone drzwiczki spryskaj środek piekarnika.
  • Chleb przełożyć na obsypaną mąką blaszkę do pieczenia, naciąć u góry i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45-50 minut.
  • Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Źródło przepisu: "Chleb - domowa piekarnia" Piotr Kucharski

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne