Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
poniedziałek, 04 grudnia 2017

Schwowebredele to od pokoleń wypiekane tradycyjne świąteczne ciasteczka alzackie (Francja). Kruche, twardawe, pękające przy ugryzieniu; o lekko orzechowo-korzennej nucie i intensywnym pomarańczowym smaku, są tak dobre, że z trudem można się, od nich oderwać ;-).

 Schwowebredele - Ciasteczka Bożonarodzeniowe ze skórką pomarańczową

Składniki na około 40 ciasteczek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g mielonych migdałów
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 125 g masła
  • 150 g drobnego brązowego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane

Składniki na lukier pomarańczowy:

  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3- 5 łyżek soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

  • Ciasteczka:

  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone migdały, skórkę startą z cytryny i pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cynamon.
  • W drugiej misce utrzeć na puch masło z cukrem, dodać jajko i sok z cytryny, ponownie zmiksować.
  • Do utartego masła, po łyżce, dodawać suche składniki, łącząc je ręcznie, do całkowitego połączenia; lub na wolnych obrotach w misie miksera.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 2-3 mm, między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  • Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek, ułożyć na blasze, pozostawiając między nimi odstęp.
  • Piec w 180 C , przez 10 minut, aż brzegi ciasteczek wyraźnie się przyrumienią.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą dość miękkie, dlatego należy odczekać chwilę , zanim przełożymy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  • Wystudzone ciasteczka polukrować.
  • W szczelnym pojemniku, ciasteczka , nie lukrowane, można przechowywać do miesiąca.
  • Lukier pomarańczowy:

  • Składniki na lukier umieścić w miseczce, zaczynając od 3 łyżek soku z pomarańczy i rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę soku i rozetrzeć.

Źródło przepisu: Rachel Khoo "Mała Francuska Kuchnia"

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne