Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

DOMOWA PIEKARNIA

wtorek, 27 marca 2018

Doskonały chlebek, który z chęcią upieczecie w pierwszych dniach wiosny, pięknie też będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Z chrupiącą skórką, pachnący ziołami, których zapach roznosi się po domu podczas pieczenia. Najlepszy na ciepło, choć i na drugi dzień, jest świeży i smaczny. Nie wymaga wiele pracy, a cieszyć się będziecie, świeżym i cudownie pachnącym pieczywem. Polecam :).

Ziołowy chleb z płatkami owsianymi

Ziołowy chleb z płatkami owsianymi 

Składniki na 1 średniej wielkości bochenek:

  • 400 g mąki pszennej, typ 450, plus 1-2 łyżki
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 300 ml letniego mleka 3,2%

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, drożdżami, cukrem i solą.
  • Zioła umyć, osuszyć, drobno posiekać , dodać do mąki, razem z lekko podgrzanym mlekiem.  Następnie wyrobić ciasto, aż zacznie odrywać się od brzegów miski. Pozostawić pod przykryciem , do wyrośnięcia przez 40 minut.
  • Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz wyrobić na blacie oprószonym mąką, uformować podłużny bochenek .
  • Bochenek ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze , przykryć  i pozostawić na 20 minut, lub dłużej , do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 C, ostrym nożem, wykonać nacięcia na wyrośniętym chlebie, piec około 30-40 minut , aż chleb będzie brązowozłoty. Wystudzić na kratce.
  • Smacznego :)

 Źródło przepisu: książka "Pieczywo, smalce, masła, pasty, konfitury"

wtorek, 17 października 2017

Klasyczny chleb pszenny na zakwasie, z pysznym miękkim środkiem z niedużymi dziurkami w miąższu, z bardzo chrupiącą skórką. Najlepszy oczywiście na ciepło :).

Przygotowanie go wymaga odrobinę cierpliwości; jak przy każdym chlebie na zakwasie, ale smak i zapach jaki unosi się podczas pieczenia w domu, wynagradza nam trud i czas jaki poświeciliśmy na jego przygotowanie. Polecam.

 Chleb pszenny na zakwasie

Składniki na dwa bochenki:

  • Zakwas:

  • 120 g startera zakwasu
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 400 ml wody
  • Ciasto właściwe:

  • 900 g zakwasu
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
  • 15 g soli (1 1/2 łyżeczki)

Przygotowanie:

  • Dzień przed pieczeniem:

  • Starter zakwasu wyjąć z lodówki i odstawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Ogrzany starter przełożyć do dużej miski, która pomieści później resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. 
  • Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Zakwas jest gotowy , jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę, luźną i kleistą.  
  • W dniu pieczenia:

  • Odważyć 900 g zakwasu, resztę przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki. Przyda się do kolejnego pieczenia.
  • Do zakwasu dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać i wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy, podsypując odrobinę mąką, aby się nie kleiło. Należy wyrabiać ciasto około 5 minut, aby gluten się uaktywnił.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Warto obserwować ciasto i sprawdzać co jakiś czas, jak wygląda, delikatnie odsuwając je palcem.
  • W miarę możliwości po około 2 godzinach zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskamy bardziej puszysty chleb.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki. Przełożyć do obsypanych mąką koszyków do wyrastania chleba, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3-4 godziny do garowania.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 C, przed włożeniem chleba spryskaj ścianki oraz spód rozgrzanego piekarnika wodą, aby wytworzyć w nim parę. Zrób to przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby para się nie ulotniła. Po wstawieniu chleba ponownie przez uchylone drzwiczki spryskaj środek piekarnika.
  • Chleb przełożyć na obsypaną mąką blaszkę do pieczenia, naciąć u góry i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45-50 minut.
  • Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Źródło przepisu: "Chleb - domowa piekarnia" Piotr Kucharski

12:53, zuzana19 , DOMOWA PIEKARNIA
Link
czwartek, 17 listopada 2016

Mam nadzieję, że wasze zakwasy jeszcze żyją; mój ma się całkiem dobrze. Trochę zaniedbałam ostatnio, dział Domowej Piekarni, ale to nie znaczy , że nie piekłam, tyle, że przepisy i zdjęcia trafiały gdzieś na półkę i czekały na swoją kolej. Teraz nadrabiam te zaległości o obiecuję, że co jakiś czas na blog będą pojawiać się piekarnicze inspiracje :). 

 Dziś na tapetę jako pierwszy idzie chleb piwno - cebulowy, cudownie wilgotny, dzięki mące żytniej, o wspaniałym cebulowym aromacie. Polecam na imprezy i na co dzień.

Chleb piwno - cebulowy na zakwasie

Składniki:

  • Zakwas:

  • 60 g startera zakwasu
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 180 ml wody
  • Ciasto właściwe:

  • 350 g zakwasu
  • 800 g mąki żytniej typ 720
  • 650 ml piwa pszenicznego
  • 2 cebule
  • 20 g soli

Przygotowanie:

  • Dzień przed pieczeniem:

  • Starter zakwasu wyjąć z lodówki i odstawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania.
  • Ogrzany starter przełożyć do wystarczająco dużej miski, która pomieści później resztę składników na ciasto. Dodać pozostałe składniki na zakwas.
  • Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc na 8-12 godzin, w temperaturze pokojowej.
  • W dniu pieczenia:

  • Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę.
  • Odważyć 350 g zakwasu, resztę przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
  • Cebulę pokroić w kostkę, posolić i poddusić na patelni z odrobiną oleju na małym ogniu, aż zrobi się miękka i złocista; wystudzić.
  • Do odważonego zakwasu dodać resztę składników na ciasto, łącznie z cebulą, wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt zwięzłe dodać odrobinę więcej wody.
  • Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
  • Gdy ciasto będzie miało gąbczastą strukturę, wysmarować olejem i wysypać mąką dwie keksówki o wymiarach 20 cm (lub jedną długą) i zwilżonymi dłońmi przełożyć do każdej połowę ciasta. Zwilżoną dłonią docisnąć i delikatnie wyrównać ciasto.
  • Keksówki przykryć ściereczką i odstawić na około 3-4 godziny do garowania.
  • Aby skrócić ten proces, keksówki można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50-60 C, a na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Tym samym, czas garowania skracam do 30-40 minut.
  • Po upływie podanego czasu, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 C i pieczemy 40-50 minut, pamiętając by w połowie pieczenia wyjąć naczynie z wodą, tak by chleb upiekł się równomiernie.
  • Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, jeszcze gorący wyjąć z foremki i odstawić na kratkę do ostudzenia.
  • Jeśli pieczywo nie chce wyjść z foremki, postaw ją, na chwilę na mokrej ściereczce, obracając ją również na boki i teraz spróbuj wyjąć pieczywo z formy.

Źródło przepisu: "Chleb - domowa piekarnia" Piotr Kucharski

piątek, 07 sierpnia 2015

 Tyle ile jest piekarzy, tyle pewnie istnieje przepisów na jagodzianki, każdy tak samo dobry i sprawdzony. Ten przepis jest mojej babci, to pod jej bacznym okiem, pobierałam w tym roku nauki pieczenia jagodzianek. A efekty tej pracy, możecie dziś podziwiać na zdjęciach. Przepis jest prosty, ciasto rośnie w oczach. A same jagodzianki ... hmmm palce lizać.

Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki

Składniki na około 24 jagodzianki:

  • Ciasto

  • 500 g mąki pszennej, plus jedna łyżka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru, plus jedna łyżka
  • 3-4 jajka (same żółtka)
  • szczypta soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka 3,2 %, plus 1 łyżka
  • 50 g masła
  • 1 olejek śmietankowy lub waniliowy
  • Nadzienie:

  • 300 g - 400g jagód
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

  • Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać po 1 łyżce cukru, mąki i mleka, utrzeć; odstawić do wyrośnięcia (5-10 minut).
  • Mąkę przesiać do dużej miski, posolić.
  • Mleko podgrzać w małym garnuszki, aż będzie ciepłe, ale nie gorące.
  • Mleko dodawać porcjami do przesianej mąki, wymieszać.
  • Żółtka utrzeć w miseczce z 1/2 szklanki cukru, aż powstanie prawie biały jajeczny krem. Dodać do mąki, wymieszać.
  • Do miski wlać wyrośnięte drożdże, ciasto dobrze wyrobić, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne i napowietrzone . Będzie dość mocno kleić się do dłoni, ale tak ma być.
  • W małym rondelku roztopić masło, dodać do ciasta, wraz z olejkiem i ponownie, dobrze wyrobić.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką , lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, na oprószony mąką blat i lekko zagnieść, dodając minimalną ilość mąki. Ciasto na blacie delikatnie rozciągnąć i spłaszczyć za pomocą dłoni, nie za mocno.
  • Przy użyciu szklanki, wykrawać, koła , które lekko rozciągamy w dłoniach; na środku ciasta umieszczamy kopiastą łyżeczkę jagodowego farszu i zlepiamy końce ciasta. Gotowe bułeczki, umieścić złączeniem w dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Wyrośnięte jagodzianki wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 180 C, przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • W trakcie pieczenia przygotować, lukier, tak by był w miarę rzadki. Lukier nakładać pędzelkiem na jeszcze gorące jagodzianki.
 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne