Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

DANIA RYBNE

wtorek, 10 marca 2015

Uwielbiam tego typu dania, pełne smaku, a jednocześnie tak proste w przygotowaniu.

To jedno z tych dań na ciepło, które łatwo jest przyrządzić, a wygląda jakbyśmy włożyli w nie mnóstwo pracy.

Aromatyczny ryż,  jędrne warzywa i soczysta ryba, ukryta pod chrupiącą panierką z chleba i płatków owsianych. Po prostu pycha :) 

Ryż smażony z warzywami i ryba w chrupiącej panierce

Składniki na 4 porcje :

  • Ryż smażony z warzywami

  • 200g ryżu w torebkach ( u mnie Risana Ryż Paraboiled )
  • 1 opakowanie (450g) warzyw na patelnię mieszanka chińska Hortex lub inna wasza ulubiona mieszanka warzyw
  • 3 cm laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 goździki
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 zmiażdżone owoce zielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • garść pędów bambusa
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1-2 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2-3 łyżki oleju do Woka
  • Ryba w chrupiącej panierce

  • 6 filetów ryby np. mintaja
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g czerstwego chleba
  • 2 czubate łyżki płatów owsianych
  • 2-4 łyżek oliwy
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Ryż smażony z warzywami

  • Dzień wcześniej, lub kilka godzin przed smażeniem ryżu, ugotować ryż. Do rondla z wodą włożyć 2 torebki ryżu i przyprawy ( cynamon, anyż, kardamon, kmin rzymski, kolendrę, goździki, sól ). Ryż gotować według wskazówek na opakowaniu; ostudzić.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucić mrożone warzywa, smażyć, aż do całkowitego rozmrożenia.
  • Do rozmrożonych warzyw dać pędy bambusa, kiełki fasoli mung, ryż , całość skropić 2 łyżkami oliwy, smażyć kilka minut.
  • Warzywa z ryżem, doprawić kurkumą, przyprawą 5 smaków i solą, smażyć jeszcze przez chwilę.
  • Ryba w chrupiącej panierce

  • W misie malaksera zmiksować na okruchy , porwany czerstwy chleb, obrany czosnek, 2-4 łyżki oliwy, wsypać płatki owsiane, ponownie zmiksować.
  • Każdy z filetów przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem cytrynowym.
  • Przygotować trzy talerze; na jednym wysypać wcześniej przygotowaną panierkę, na drugim mąkę, a na trzecim roztrzepane jajko. 
  • Rybę maczamy w następującej kolejności ; jajko, mąką, jajko, panierka z chleba, lekko dociskając.
  • Tak przygotowane filety smażymy na 3 cm warstwie oleju, na dobrze rozgrzanej patelni, na małym ogniu tak by, panierka nabrała złotego koloru, a ryba w środku się usmażyła.
  • Gotowe filety odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Źródło inspiracji: książka "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamie Oliver

wtorek, 03 marca 2015

Ostatnio, zamęczam Was i moją rodzinę, przepisami Jamiego Oliviera :). No ale cóż, tak już mam, że kiedy wpada w moje ręce nowa książka kucharska, od razu chciała bym wypróbować z niej wszystkie przepisy.

Dziś na tapecie rybne curry o wspaniałym smaku i zapachu, podane z sypkim ryżem i warzywami. Ponieważ w moim zasobniku przypraw, nie było wspomnianej pasty curry tikka, stworzyłam swoją własną wersję :). Nie mam pojęcia czy jest ona zgodna z oryginałem, ale myślę, że moje curry nie straciło przez to na smaku. A dzięki niej ryba jest soczysta i pełna smaku, tak samo jak curry.

Moja Pasta Curry Tikka:

  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej; u mnie słodzonej

 Jedyną uwagę jaką mam, do tego przepisu to czas gotowania curry po dodaniu, soczewicy i kalafiora. Uważam, że jest zdecydowanie za długi, ponieważ kalafior rozpadł mi się całkowicie, co widać zresztą na zdjęciu, i zamiast widocznych kawałków warzyw miałam, prawie jednolity gęsty sos. No, cóż i tak czasem bywa...

Smak pozostał ten sam, a że danie nie wyglądało idealnie jak na zdjęciu z książki, kto by się tam przejmował :)

Fantastyczne rybne curry

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cytryna
  • 3 łyżki pasty curry tikka
  • 400g mrożonych filetów białej ryby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 1/2 pęczka (15g) świeżej kolendry lub pietruszki
  • oliwa
  • 300g ziemniaków
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 300g mrożonych różyczek kalafiora
  • 50g czerwonej soczewicy
  • 1 kubek (320g) ryżu basmati
  • 10 goździków
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • Przekroić cytrynę na pół, jedną połówkę pokroić na łódeczki i odłożyć na później, a z drugiej wycisnąć sok na duży talerz i wymieszać go z 1 łyżką pasty tikka. Posmarować tą masą filety i zostawić je , aby się zamarynowały.
  • Obrać i pokroić w plasterki cebulę, czosnek i imbir razem z chili i łodyżkami kolendry lub pietruszki. Włożyć składniki do dużego szerokiego garnka na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oliwy i resztą pasty tikka. Obrać ziemniaki, pokroić je na 2 cm kawałki, wrzucić do garnka i dusić około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną - dzięki temu nabiorą więcej smaku.
  • Pokroić pomidory na ćwiartki i razem z kalafiorem i soczewicą dodać do garnka. Wlać 600 ml wrzątku i doprowadzić całość z powrotem do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 45 minut, dolewając trochę wody, jeśli trzeba, aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje. Starannie doprawić.
  • Około 15 minut przed końcem gotowania curry wsypać do pustego garnka 1 kubek ryżu, dodać szczyptę soli oraz goździki i zalać 2 kubkami wrzątku. Ryż gotować pod pokrywką na średnim ogniu około 12 minut, aż cały płyn się wchłonie.
  • Na suchej patelni usmażyć filety po 3-5 minut, z każdej strony, aż się przypieką i usmażą w środku - nie przesuwaj ich po patelni, ale spokojnie czekaj, aż się zrumienią i staną chrupiące z wierzchu.
  • Wmieszać do curry połowę jogurtu, a resztę nałożyć na wierzch. Spulchnić ryż widelcem, nałożyć na wierzch kawałki ryby, posypać całość listkami kolendry. Podawać z łódeczkami cytryny.

Źródło inspiracji: książka " Gotuj sprytnie jak Jamie " Jamie Olivier

niedziela, 21 grudnia 2014

W tym roku na moim świątecznym stole po raz pierwszy pojawi się pasztet rybny. Natrafiłam na ten przepis w czasopiśmie "Moje Gotowanie", ponieważ wydał mi się mało skomplikowany, postanowiłam go wypróbować. Moi domownicy, byli nim zachwyceni. Może i Wam przypadnie do gustu.

Pasztet z wędzonej makreli

Składniki na 2 małe keksówki:

  • 2 wędzone makrele po 250g-300g
  • 2 szklanki mleka
  • 100g ryżu, na wpół ugotowanego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 125ml kremówki
  • 4 jajka rozmiar L ugotowane na twardo
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • tłuszcz i bułka do wysypania formy

Przygotowanie:

  • Makrelę zalać mlekiem i odstawić na 15 minut. 
  • Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
  • Odsączoną z mleka makrelę, obrać i usunąć ości.
  • Bułkę tartą zalać kremówką, wymieszaną z 6 łyżkami mleka z moczenia ryby. Odstawić na bok.
  • Wszystkie składniki, zmielić w maszynce o małych oczkach.
  • Do masy rybnej dodać sól, pieprz i 2 surowe jajka. Wymieszać.
  • Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
  • Wstawić na około 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 C.
  • Po przestudzeniu schładzamy.

Źródło inspiracji: czasopismo "Moje gotowanie"

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne