Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

DANIA RYBNE

niedziela, 03 czerwca 2018

Śledzie zazwyczaj kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Wszyscy wtedy gorączkowo wyszukujemy nowych przepisów, na przyrządzenie tej ryby; a później śledź trochę odchodzi w zapomnienie.

U nas w domu jest trochę inaczej, bo śledzie, królują na naszym stole przez cały rok. Nie ma znaczenie, czy to jest śniadanie, obiad, zima, czy lato.

No właśnie lato ...

Upał od kilku dni daje nam się nieźle we znaki, w tak upalne dni, apetyt jakoś mi nie dopisuje, dlatego, na naszym, stole często pojawiają się lekkie potrawy, oparte na zupach, chłodnikach, no i śledzie w naszym ulubionym sosie ziołowym.

To proste danie , która wymaga kilku składników, chwilę siekania, mieszania i pyszny śledź w sosie ziołowym jest już gotowy. Do tego ugotowane młode ziemniaki z koperkiem i lekki obiad jest już gotowy. Polecam :)

Śledzie w ziołowym sosie

Śledzie w ziołowym sosie 



Składniki:

  • 3 opakowania (200 g ) creme fraiche lub innej bardzo gęstej kwaśnej śmietany
  • 300-500 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 6 jajek (rozmiar M lub L) ugotowanych
  • 2 opakowania (200 g) śledzi w oleju lub w zalewie solankowej wcześniej namoczonych
  • sól pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki mrożonej mieszanki 8 ziół (do kupienia w sklepach ALDI) ; opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Creme fraiche lub gęstą śmietanę przełożyć do miski, która pomieści wszystkie składniki.
  • Dodać połowę porcji słodkiej śmietany; wymieszać.
  • Zioła drobno posiekać, przełożyć do miski.
  • Do ziołowego sosu dodać, jajka pocięte w grubą kostkę i śledzie pocięte na 2-3 cm kawałki, całość delikatnie wymieszać, w razie potrzeby dodać pozostałą ilość słodkiej śmietanki. Gotowy sos wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.
  • Śledzie w sosie ziołowym, podawać z młodymi ugotowanymi w obierkach ziemniakami.
  • Smacznego :)
wtorek, 10 marca 2015

Uwielbiam tego typu dania, pełne smaku, a jednocześnie tak proste w przygotowaniu.

To jedno z tych dań na ciepło, które łatwo jest przyrządzić, a wygląda jakbyśmy włożyli w nie mnóstwo pracy.

Aromatyczny ryż,  jędrne warzywa i soczysta ryba, ukryta pod chrupiącą panierką z chleba i płatków owsianych. Po prostu pycha :) 

Ryż smażony z warzywami i ryba w chrupiącej panierce

Składniki na 4 porcje :

  • Ryż smażony z warzywami

  • 200g ryżu w torebkach ( u mnie Risana Ryż Paraboiled )
  • 1 opakowanie (450g) warzyw na patelnię mieszanka chińska Hortex lub inna wasza ulubiona mieszanka warzyw
  • 3 cm laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 goździki
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 zmiażdżone owoce zielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • garść pędów bambusa
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1-2 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2-3 łyżki oleju do Woka
  • Ryba w chrupiącej panierce

  • 6 filetów ryby np. mintaja
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g czerstwego chleba
  • 2 czubate łyżki płatów owsianych
  • 2-4 łyżek oliwy
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Ryż smażony z warzywami

  • Dzień wcześniej, lub kilka godzin przed smażeniem ryżu, ugotować ryż. Do rondla z wodą włożyć 2 torebki ryżu i przyprawy ( cynamon, anyż, kardamon, kmin rzymski, kolendrę, goździki, sól ). Ryż gotować według wskazówek na opakowaniu; ostudzić.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucić mrożone warzywa, smażyć, aż do całkowitego rozmrożenia.
  • Do rozmrożonych warzyw dać pędy bambusa, kiełki fasoli mung, ryż , całość skropić 2 łyżkami oliwy, smażyć kilka minut.
  • Warzywa z ryżem, doprawić kurkumą, przyprawą 5 smaków i solą, smażyć jeszcze przez chwilę.
  • Ryba w chrupiącej panierce

  • W misie malaksera zmiksować na okruchy , porwany czerstwy chleb, obrany czosnek, 2-4 łyżki oliwy, wsypać płatki owsiane, ponownie zmiksować.
  • Każdy z filetów przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem cytrynowym.
  • Przygotować trzy talerze; na jednym wysypać wcześniej przygotowaną panierkę, na drugim mąkę, a na trzecim roztrzepane jajko. 
  • Rybę maczamy w następującej kolejności ; jajko, mąką, jajko, panierka z chleba, lekko dociskając.
  • Tak przygotowane filety smażymy na 3 cm warstwie oleju, na dobrze rozgrzanej patelni, na małym ogniu tak by, panierka nabrała złotego koloru, a ryba w środku się usmażyła.
  • Gotowe filety odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Źródło inspiracji: książka "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamie Oliver

wtorek, 03 marca 2015

Ostatnio, zamęczam Was i moją rodzinę, przepisami Jamiego Oliviera :). No ale cóż, tak już mam, że kiedy wpada w moje ręce nowa książka kucharska, od razu chciała bym wypróbować z niej wszystkie przepisy.

Dziś na tapecie rybne curry o wspaniałym smaku i zapachu, podane z sypkim ryżem i warzywami. Ponieważ w moim zasobniku przypraw, nie było wspomnianej pasty curry tikka, stworzyłam swoją własną wersję :). Nie mam pojęcia czy jest ona zgodna z oryginałem, ale myślę, że moje curry nie straciło przez to na smaku. A dzięki niej ryba jest soczysta i pełna smaku, tak samo jak curry.

Moja Pasta Curry Tikka:

  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej; u mnie słodzonej

 Jedyną uwagę jaką mam, do tego przepisu to czas gotowania curry po dodaniu, soczewicy i kalafiora. Uważam, że jest zdecydowanie za długi, ponieważ kalafior rozpadł mi się całkowicie, co widać zresztą na zdjęciu, i zamiast widocznych kawałków warzyw miałam, prawie jednolity gęsty sos. No, cóż i tak czasem bywa...

Smak pozostał ten sam, a że danie nie wyglądało idealnie jak na zdjęciu z książki, kto by się tam przejmował :)

Fantastyczne rybne curry

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cytryna
  • 3 łyżki pasty curry tikka
  • 400g mrożonych filetów białej ryby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 1/2 pęczka (15g) świeżej kolendry lub pietruszki
  • oliwa
  • 300g ziemniaków
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 300g mrożonych różyczek kalafiora
  • 50g czerwonej soczewicy
  • 1 kubek (320g) ryżu basmati
  • 10 goździków
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • Przekroić cytrynę na pół, jedną połówkę pokroić na łódeczki i odłożyć na później, a z drugiej wycisnąć sok na duży talerz i wymieszać go z 1 łyżką pasty tikka. Posmarować tą masą filety i zostawić je , aby się zamarynowały.
  • Obrać i pokroić w plasterki cebulę, czosnek i imbir razem z chili i łodyżkami kolendry lub pietruszki. Włożyć składniki do dużego szerokiego garnka na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oliwy i resztą pasty tikka. Obrać ziemniaki, pokroić je na 2 cm kawałki, wrzucić do garnka i dusić około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną - dzięki temu nabiorą więcej smaku.
  • Pokroić pomidory na ćwiartki i razem z kalafiorem i soczewicą dodać do garnka. Wlać 600 ml wrzątku i doprowadzić całość z powrotem do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 45 minut, dolewając trochę wody, jeśli trzeba, aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje. Starannie doprawić.
  • Około 15 minut przed końcem gotowania curry wsypać do pustego garnka 1 kubek ryżu, dodać szczyptę soli oraz goździki i zalać 2 kubkami wrzątku. Ryż gotować pod pokrywką na średnim ogniu około 12 minut, aż cały płyn się wchłonie.
  • Na suchej patelni usmażyć filety po 3-5 minut, z każdej strony, aż się przypieką i usmażą w środku - nie przesuwaj ich po patelni, ale spokojnie czekaj, aż się zrumienią i staną chrupiące z wierzchu.
  • Wmieszać do curry połowę jogurtu, a resztę nałożyć na wierzch. Spulchnić ryż widelcem, nałożyć na wierzch kawałki ryby, posypać całość listkami kolendry. Podawać z łódeczkami cytryny.

Źródło inspiracji: książka " Gotuj sprytnie jak Jamie " Jamie Olivier

niedziela, 21 grudnia 2014

W tym roku na moim świątecznym stole po raz pierwszy pojawi się pasztet rybny. Natrafiłam na ten przepis w czasopiśmie "Moje Gotowanie", ponieważ wydał mi się mało skomplikowany, postanowiłam go wypróbować. Moi domownicy, byli nim zachwyceni. Może i Wam przypadnie do gustu.

Pasztet z wędzonej makreli

Składniki na 2 małe keksówki:

  • 2 wędzone makrele po 250g-300g
  • 2 szklanki mleka
  • 100g ryżu, na wpół ugotowanego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 125ml kremówki
  • 4 jajka rozmiar L ugotowane na twardo
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • tłuszcz i bułka do wysypania formy

Przygotowanie:

  • Makrelę zalać mlekiem i odstawić na 15 minut. 
  • Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
  • Odsączoną z mleka makrelę, obrać i usunąć ości.
  • Bułkę tartą zalać kremówką, wymieszaną z 6 łyżkami mleka z moczenia ryby. Odstawić na bok.
  • Wszystkie składniki, zmielić w maszynce o małych oczkach.
  • Do masy rybnej dodać sól, pieprz i 2 surowe jajka. Wymieszać.
  • Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
  • Wstawić na około 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 C.
  • Po przestudzeniu schładzamy.

Źródło inspiracji: czasopismo "Moje gotowanie"

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne