Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

BOŻE NARODZENIE

poniedziałek, 04 grudnia 2017

Schwowebredele to od pokoleń wypiekane tradycyjne świąteczne ciasteczka alzackie (Francja). Kruche, twardawe, pękające przy ugryzieniu; o lekko orzechowo-korzennej nucie i intensywnym pomarańczowym smaku, są tak dobre, że z trudem można się, od nich oderwać ;-).

 Schwowebredele - Ciasteczka Bożonarodzeniowe ze skórką pomarańczową

Składniki na około 40 ciasteczek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g mielonych migdałów
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 125 g masła
  • 150 g drobnego brązowego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane

Składniki na lukier pomarańczowy:

  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3- 5 łyżek soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

  • Ciasteczka:

  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone migdały, skórkę startą z cytryny i pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cynamon.
  • W drugiej misce utrzeć na puch masło z cukrem, dodać jajko i sok z cytryny, ponownie zmiksować.
  • Do utartego masła, po łyżce, dodawać suche składniki, łącząc je ręcznie, do całkowitego połączenia; lub na wolnych obrotach w misie miksera.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 2-3 mm, między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  • Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek, ułożyć na blasze, pozostawiając między nimi odstęp.
  • Piec w 180 C , przez 10 minut, aż brzegi ciasteczek wyraźnie się przyrumienią.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą dość miękkie, dlatego należy odczekać chwilę , zanim przełożymy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  • Wystudzone ciasteczka polukrować.
  • W szczelnym pojemniku, ciasteczka , nie lukrowane, można przechowywać do miesiąca.
  • Lukier pomarańczowy:

  • Składniki na lukier umieścić w miseczce, zaczynając od 3 łyżek soku z pomarańczy i rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę soku i rozetrzeć.

Źródło przepisu: Rachel Khoo "Mała Francuska Kuchnia"

środa, 25 stycznia 2017

Większość z nas z przepisem na Stollen zetknęło się w okresie świątecznym. Jest to bowiem, tradycyjny świąteczny wypiek niemiecki w postaci strucli drożdżowej, wypełnionej masą bakalii i marcepanem.

Pozostając w klimacie zimowym, bo u mnie za oknem leży śnieg, proponuję Wam dziś, ten przepis w zupełnie innej odsłonie, a mianowicie w postaci drożdżowych ślimaków, wypełnionych, dużą ilością suszonej żurawiny, skórką z pomarańczy i pistacjami. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z wyraźną nutą pomarańczy, tak pyszne, że trudno się od nich oderwać :)

Stollen - ślimaki drożdżowe z bakaliami i marcepanem

Stollen - ślimaki drożdżowe z bakaliami i marcepanem

Składniki na 10 - 12  ślimaków:

  • Na ciasto:

  • sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau (opcjonalnie)
  • 85 g suszonej żurawiny; posiekanej 
  • 85 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 85 g pistacji ; posiekanych
  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży
  • 85 g drobnego brązowego cukru do wypieków
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 85 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko rozmiar L
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g masy marcepanowej
  • Na lukier pomarańczowy:

  • sok i skórka otarta z jednej średniej pomarańczy
  • 1/2 - 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Ciasto (Do tego przepisu wykorzystałam 1/2 porcji gotowego ciasta drożdżowego). :

  • W misce umieścić posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczową, całość zalać sokiem z pomarańczy, wraz ze skórką i likierem, odstawić na bok, do nasiąknięcia.
  • Do misy miksera, wsypać przesianą mąkę, drożdże, przyprawy (gałkę muszkatołową, kardamon, cynamon), sól.
  • W małym rondelku rozpuścić masło w mleku ( mleko powinno być letnie nie gorące, bo wtedy ciasto nie wyrośnie).
  • W osobnej miseczce, jajko utrzeć z cukrem na puszysty kogiel mogiel.
  • Do misy miksera dodać, utarte jako z cukrem, wymieszać, na koniec wlać mleko z masłem i ponownie wyrobić, aż ciasto staniem się sprężyste i elastyczne; to powinno potrwać nie dłużej niż 5 -7 minut.
  • Ciasto można też, wyrobić ręką , bez użycia miksera.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 45 - 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek by ciasto się nie kleiło.
  • Na tak przygotowany prostokąt wyłożyć, odsączone wcześniej z nadmiaru płynu suszone owoce, wymieszane z pistacjami.
  • Na desce posypanej odrobiną cukru pudru, z masy marcepanowej uformować wałek o długości, dłuższego boku naszego rozwałkowanego ciasta.
  • Wałek marcepanu ułożyć na środku ciasta, z owocowym nadzieniem. Następnie ciasto, zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na 3-4 cm kawałki (podzielić na ok. 10-12 równych części). Ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, zachowując przerwy; bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania.
  • Formę przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrastania na 45-60 minut.
  • Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C, piec około 15-20 minut. Wyjąć przestudzić. Lekko ciepłe ślimaki polukrować, lukrem pomarańczowym, podawać najlepiej jeszcze ciepłe.
  • Bułeczki zachowują swoją świeżość, do 3-4 dni po upieczeniu.
  • Lukier pomarańczowy:

  • Zaczynając od 1/2 porcji soku, skórki i 1/2 szklanki cukru pudru utrzeć lukier. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku- jeśli jest zbyt gęsty lub, jeśli jest zbyt rzadki - dodatkiem cukru pudru.

Źródło przepisu: http://www.bbcgoodfood.com/

środa, 20 stycznia 2016

Chociaż za oknem biało i mroźnie, a zima kojarzy się bardziej z gorącą czekoladą, ja ostatnio namiętnie popijam piernikowe smoothie.

Niezwykle aromatyczny, piernikowo -mleczny koktajl, z dodatkiem banana, daktyli i pomarańczy. To idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek, bardzo pożywna i pełna smaku.

Piernikowe smoothie

Składniki:

  • 2 duże bardzo, dojrzałe banany świeże lub zamrożone
  • 3 cm świeżego imbiru, startego na drobnej tarce
  • 60 g orzechów pekan
  • 8 miękkich daktyli
  • 2 łyżki melasy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 300-400 ml mleka migdałowego , lub innego waszego ulubionego mleka (w zależności od tego jak gęsty ma być koktajl)
  • 1 duża pomarańcza (sok i skórka z niej otarta)

Przygotowanie:

  • Obrane banany, orzechy i daktyle umieścić w blenderze, zmiksować na gładki krem.
  • Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładki koktajl.
  • Smacznego :)

Źródło inspiracji: http://www.allysonkramer.com/

czwartek, 24 grudnia 2015

Wszystkim moim czytelnikom, życzę radosnych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz pomyślności w Nowym Roku. 

Do zobaczenia i przeczytania w 2016 :)

 

11:17, zuzana19 , BOŻE NARODZENIE
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne