Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

BOŻE NARODZENIE

środa, 25 stycznia 2017

Większość z nas z przepisem na Stollen zetknęło się w okresie świątecznym. Jest to bowiem, tradycyjny świąteczny wypiek niemiecki w postaci strucli drożdżowej, wypełnionej masą bakalii i marcepanem.

Pozostając w klimacie zimowym, bo u mnie za oknem leży śnieg, proponuję Wam dziś, ten przepis w zupełnie innej odsłonie, a mianowicie w postaci drożdżowych ślimaków, wypełnionych, dużą ilością suszonej żurawiny, skórką z pomarańczy i pistacjami. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z wyraźną nutą pomarańczy, tak pyszne, że trudno się od nich oderwać :)

Stollen - ślimaki drożdżowe z bakaliami i marcepanem

Stollen - ślimaki drożdżowe z bakaliami i marcepanem

Składniki na 10 - 12  ślimaków:

  • Na ciasto:

  • sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau (opcjonalnie)
  • 85 g suszonej żurawiny; posiekanej 
  • 85 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 85 g pistacji ; posiekanych
  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży
  • 85 g drobnego brązowego cukru do wypieków
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 85 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko rozmiar L
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g masy marcepanowej
  • Na lukier pomarańczowy:

  • sok i skórka otarta z jednej średniej pomarańczy
  • 1/2 - 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Ciasto (Do tego przepisu wykorzystałam 1/2 porcji gotowego ciasta drożdżowego). :

  • W misce umieścić posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczową, całość zalać sokiem z pomarańczy, wraz ze skórką i likierem, odstawić na bok, do nasiąknięcia.
  • Do misy miksera, wsypać przesianą mąkę, drożdże, przyprawy (gałkę muszkatołową, kardamon, cynamon), sól.
  • W małym rondelku rozpuścić masło w mleku ( mleko powinno być letnie nie gorące, bo wtedy ciasto nie wyrośnie).
  • W osobnej miseczce, jajko utrzeć z cukrem na puszysty kogiel mogiel.
  • Do misy miksera dodać, utarte jako z cukrem, wymieszać, na koniec wlać mleko z masłem i ponownie wyrobić, aż ciasto staniem się sprężyste i elastyczne; to powinno potrwać nie dłużej niż 5 -7 minut.
  • Ciasto można też, wyrobić ręką , bez użycia miksera.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 45 - 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek by ciasto się nie kleiło.
  • Na tak przygotowany prostokąt wyłożyć, odsączone wcześniej z nadmiaru płynu suszone owoce, wymieszane z pistacjami.
  • Na desce posypanej odrobiną cukru pudru, z masy marcepanowej uformować wałek o długości, dłuższego boku naszego rozwałkowanego ciasta.
  • Wałek marcepanu ułożyć na środku ciasta, z owocowym nadzieniem. Następnie ciasto, zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na 3-4 cm kawałki (podzielić na ok. 10-12 równych części). Ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, zachowując przerwy; bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania.
  • Formę przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrastania na 45-60 minut.
  • Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C, piec około 15-20 minut. Wyjąć przestudzić. Lekko ciepłe ślimaki polukrować, lukrem pomarańczowym, podawać najlepiej jeszcze ciepłe.
  • Bułeczki zachowują swoją świeżość, do 3-4 dni po upieczeniu.
  • Lukier pomarańczowy:

  • Zaczynając od 1/2 porcji soku, skórki i 1/2 szklanki cukru pudru utrzeć lukier. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku- jeśli jest zbyt gęsty lub, jeśli jest zbyt rzadki - dodatkiem cukru pudru.

Źródło przepisu: http://www.bbcgoodfood.com/

środa, 20 stycznia 2016

Chociaż za oknem biało i mroźnie, a zima kojarzy się bardziej z gorącą czekoladą, ja ostatnio namiętnie popijam piernikowe smoothie.

Niezwykle aromatyczny, piernikowo -mleczny koktajl, z dodatkiem banana, daktyli i pomarańczy. To idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek, bardzo pożywna i pełna smaku.

Piernikowe smoothie

Składniki:

  • 2 duże bardzo, dojrzałe banany świeże lub zamrożone
  • 3 cm świeżego imbiru, startego na drobnej tarce
  • 60 g orzechów pekan
  • 8 miękkich daktyli
  • 2 łyżki melasy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 300-400 ml mleka migdałowego , lub innego waszego ulubionego mleka (w zależności od tego jak gęsty ma być koktajl)
  • 1 duża pomarańcza (sok i skórka z niej otarta)

Przygotowanie:

  • Obrane banany, orzechy i daktyle umieścić w blenderze, zmiksować na gładki krem.
  • Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładki koktajl.
  • Smacznego :)

Źródło inspiracji: http://www.allysonkramer.com/

czwartek, 24 grudnia 2015

Wszystkim moim czytelnikom, życzę radosnych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz pomyślności w Nowym Roku. 

Do zobaczenia i przeczytania w 2016 :)

 

11:17, zuzana19 , BOŻE NARODZENIE
Link
niedziela, 20 grudnia 2015

Jeśli szukacie przepisu na ciasto, przez które nie spędzicie długich godzin w kuchni, a które zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem Waszych gości. To, to jest przepis dla Was :).

Tylko uwaga !!!

Sernik karmelowy to jedno z tych ciast, których nie warto próbować, zaraz po upieczeniu. Bo spód z orzechów i ciasteczek będzie za twardy, a ser za miękki. Ale jeśli nie ulegniecie pokusie i wstawicie go na noc do lodówki. To następnego dnia, odczujecie jego pełnię smaku.

Sernik karmelowy

Sernik karmelowy 

Składniki:

  • Spód:

  • 60g miękkiego masła
  • 75g orzechów włoskich
  • 100g ciastek biszkoptowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • olej do posmarowania tortownicy
  • Masa serowa:

  • 600g mielonego twarogu trzy krotnie zmielonego
  • 250-300g masy kajmakowej
  • 3 jajka rozmiar L
  • 15g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Spód:

  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciastka, 50g orzechów, cukier i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  • Masą wylepić dno tortownicy; dobrze docisnąć. Wstawić na 20 minut do lodówki.
  • Masa serowa:

  • Twaróg utrzeć z 120 g masy kajmakowej . Kolejno wbijać jajka, stale ucierając.
  • Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 C.
  • Gotową masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy.
  • Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut.
  • Upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, do wystygnięcia.
  • Pozostałą masę kajmakową rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Jeśli masa jest zbyt zwarta, można ją podgrzać na małym ogniu, by lepiej można ją było rozsmarować.
  • Resztę orzechów grubo posiekać, posypać brzeg ciasta.
  • Gotowy sernik wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem ostrożnie wyjąć z tortownicy.

Źródło inspiracji: czasopismo "Twój Styl - Ciasta i ciasteczka"

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne