Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

PRZEKĄSKI

czwartek, 27 października 2016

Po raz pierwszy świeże sajgonki miałam okazje jeść w wietnamskiej knajpce w Paryżu. Co tu dużo mówić, zakochałam się w nich od razu, każdy kęs, to wspaniała eksplozja smaków. Cudowny soczysty kurczak lub ryba, świeże chrupiące warzywa i pożywny makaron, a całość podkręcona odrobiną ulubionego sosu.

Niech Was nie zrazi, długa ilość składników, wiem sporo tu krojenia i mieszania, ale zaręczam , że smak wynagrodzi Wasze starania. Gotowe sajgonki, zawinięte w folię można przechowywać max. do 2 dni w lodówce. Choć najlepiej smakują świeżo zrobione :). Polecam i życzę smacznego.

Sajgonki - Spring Rolls z sosem ogórkowym

Sajgonki - Spring Rolls z sosem ogórkowym

Sajgonki - Spring Rolls z sosem ogórkowym

Sajgonki - Spring Rolls z sosem ogórkowym

Sajgonki - Spring Rolls z sosem ogórkowym

Sajgonki - Spring Rolls z sosem ogórkowym

Sajgonki - Spring Rolls z sosem ogórkowym

Sajgonki - Spring Rolls z sosem ogórkowym

Składniki na około 15-20 sajgonek:

  • Warzywne pikle:

  • 2 duże marchewki, pokrojone na zapałkę
  • 1 średniej wielkości zielona cukinia, pokrojona na zapałkę
  • 1 kalarepa, pokrojona na zapałkę
  • 2 czerwone papryki, pokrojone na zapałkę
  • 60 g cukru
  • 120 ml octu ryżowego
  • 100 ml wody
  • sól
  • Kurczak:

  • 350 - 400 g piersi z kurczaka
  • 1-2 łyżeczki mieszanki przypraw Zioła Tajskie Kotanyi
  • 1-2 łyżki sosu teriyaki
  • 1-2 łyżki oleju aromatyzowanego do woka
  • Łosoś:

  • 350 - 400 g świeżego filetu z łososia ze skórą
  • sok i skórka z 2 limonek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • mały pęczek bazylii tajskiej
  • mały pęczek kolendry
  • sól i cukier
  • Sos ogórkowy:

  • 1 ogórek pozbawiony nasion, pokrojony w drobną kostkę
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 (250 ml) szklanka wody
  • 1/4 szklanki białego octu
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1-2 świeże czerwone papryczki chili, bez pestek, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
  • Sos słodko - kwaśny:

  • marynata z moczenia warzywnych pikli
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 2-3 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • Inne dodatki:

  • 15-20 arkuszy papieru ryżowego
  • 200 g makaronu ryżowego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • główka ulubionej sałaty, porwanej na kawałki
  • 1 średniej wielkości ogórek, pokrojony na zapałkę, bez pestek
  • garść listków bazylii i mięty

Przygotowanie:

Najlepiej dzień wcześniej, przygotować:

  • Warzywne pikle:

  • W naczyniu z przykryciem, wymieszać 100 ml wody, cukier, ocet oraz sól. Włożyć do zalewy, pokrojone w paski warzywa na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. Tak przygotowane warzywa można trzymać w zalewie w lodówce przez 2 tygodnie. Przed przystąpieniem do zwijania sajgonek, warzywa odsączyć z płynu na sicie.
  • Kurczak:

  • Pierś z kurczaka pociąć na cienkie paski, przełożyć do naczynia z przykryciem, dodać wszystkie składniki marynaty, wymieszać.
  • Przykryć odstawić minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Tak zamarynowanego kurczaka, usmażyć w dniu zwijania sajgonek, na patelni na niewielkiej ilości oleju, ostudzić.
  • Łosoś:

  • W misie blendera umieścić wszystkie składniki na marynatę, zmiksować, doprawić solą i cukrem. 
  • Łososia podzielić na dwie części, sprawdzić czy nie ma ości. Przełożyć do naczynia razem z marynatą, skórą do góry, przykryć odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • W dniu zwijania sajgonek, łososia posmarować, marynatą, zawinąć w paczuszki z papieru do pieczenia. Gotować na parze przez 7-10 minut, w zależności od grubości naszego filetu. Wystudzić, porwać na kawałki.

W dniu zwijania sajgonek.

  • Sos ogórkowy:

  • W rondlu umieścić cukier, podgrzewać na wolnym ogniu, aż się skarmelizuje (nie mieszać!).  Dodać wodę i gotować, tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dolać ocet, dodać imbir, chili, cebulę i gotować jeszcze przez chwilę. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i dodać do sosu, by go zagęścić. Dodać pokrojonego ogórka i kolendrę. Gotowy sos przelać do miseczki.
  • Sos słodko - kwaśny:

  • Cały płyn z marynowania warzyw, przelać do rondla, podgrzać, doprawić solą.
  • W osobnym naczyniu rozrobić mąkę z wodą. Dodać do sosu, by go zagęścić. Jeśli sos nadal jest za rzadki, dodać więcej mąki. Gotowy sos przelać do miseczki, wymieszać, z prażonymi ziarnami sezamu.
  • Zwijanie sajgonek:

  • Do dużej miski wlać letnią wodę (może być z kranu). Każdy arkusz papieru ryżowego, delikatnie moczyć w wodzie przez 15-30 sekund. Wyłożyć na wilgotną ściereczkę, po kolei napełniać składnikami.
  • Najpierw układać liście mięty lub bazylii. U mnie sajgonki z kurczakiem były z listkami bazylii, a z rybą z listkami mięty.
  • Następnie kładziemy makaron ryżowy, układamy liście sałaty, marynowane warzywa, kurczaka/rybę i paski ogórka. Całość zawijamy: Pierwszy sposób: najpierw jeden bok na nadzienie delikatnie je ugniatając, następnie zakładamy do środka dwa przeciwległe boki, a na końcu zwijamy do końca roladkę. Drugi sposób (przedstawiony na zdjęciach): zakładamy do środka dwa przeciwległe boki, następnie, poczynając od dolnego końca, zaczynami ściśle zwijać sajgonkę.
  • Tak postępować z kolejnymi arkuszami papiery. Każdą przygotowaną sajgonkę zawinąć w folię spożywczą, to zabezpieczy je przed wysychaniem i sklejaniem jednej o drugą.
  • Gotowe sajgonki jeść palcami maczając w sosie. Smacznego.

Przepis na sos ogórkowy pochodzi z warsztatów Republika Słoneczna.

Za przepis dziękuję Julkowi :).

wtorek, 18 listopada 2014

Uwielbiacie przekąski ?? Bo ja tak... Tylko jest z nimi jeden, mały problem; są nie zdrowe, pełne tłuszczu i soli. Jeśli tak jak ja szukacie zdrowszego zamiennika, Waszych ulubionych przekąsek. To, to jest przepis dla Was. Chrupiąca pod zębem cieciorka, w panierce z aromatycznych przypraw. A to wszystko w niespełna 30 minut.

 

Pieczona cieciorka

Składniki:

  • 1 puszka (439g) cieciorki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 200 C.
  • Cieciorkę wysypać z puszki na durszlak i przepłukać. Następnie osuszyć pomiędzy dwoma papierowymi ręcznikami, im bardziej wysuszona będzie, tym lepiej.
  • Wysuszone nasiona, rozłożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W pierwszym etapie pieczenia, cieciorkę wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Po upływie tego czasu, nasiona pokryć olejem i dokładnie wymieszać. Posypać przyprawami i cukrem. Wstawić na kolejne 15 minut do piekarnika.
  • Podczas pieczenia należy sprawdzić chrupkość cieciorki, jeśli jest wystarczająca, można skrócić czas pieczenia.
  • Upieczoną cieciorkę pozostawić do wystygnięcia, w uchylonym piekarniku.
  • Podana kompozycja, przypraw jest tutaj, tylko propozycją, możesz używać własnej wyobraźni i dodać co tylko przyjdzie Ci do głowy :)

Źródło inspiracji: http://sallysbakingaddiction.com/

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne