Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

KASZA/RYŻ

środa, 19 października 2016

Oto przepis na klasyczne risotto w trochę innej odsłonie, bo z dodatkiem suszonych w słońcu kwaskowatych pomidorów i cudownie ciągnących się półpłynnych stopionych włókien kremowej mozzarelli, całość dopełnia dodatek świeżych listków bazylii. Idealne trio, połączone miękkim i kremowym ryżem. Polecam.

Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą

Składniki ma 4-6 porcji w zależności od apetytu:

  • około 1,5 l buliony warzywnego lub drobiowego
  • 125 g masła
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 450 g ryżu do risotto
  • 150 ml wytrawnego białego wina (można pominąć ten składnik, jeśli danie będą jadły dzieci)
  • 250 g mozzarelli, posiekanej w kostkę o boku 1 cm
  • pęczek świeżej pokrojonej bazylii, oraz parę listków do przybrania
  • 300 g suszonych pomidorów
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • świeżo starty parmezan, do przybrania

Przygotowanie:

  • Do rondla wlać bulion, zagotować; utrzymywać na granicy wrzenia.
  • W osobnym dużym rondlu, lub patelni rozpuścić połowę porcji masła. Dodać cebulę. Smażyć na wolnym ogniu przez 10 minut, aż stanie się miękka i złocista, lecz nie zbrązowieje. Dodać ryż, mieszać, aż cały pokryje się masłem i podgrzeje. Dolać wino i gotować intensywnie, aż niemal zupełnie się zredukuje. Usuniemy w ten sposób smak alkoholu.
  • Powoli zacząć dodawać bulion po dużej chochli. Delikatnie mieszamy, aż każda porcja zostanie dobrze wchłonięta przez ryż. Przez cały ten czas risotto powinno znajdować się na granicy wrzenia. Nie dopuszczamy do przesuszenia ryżu, w razie potrzeby wlewamy więcej bulionu. Czynność kontynuujemy, aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nadal jędrny. Powinno to zająć 15-20 minut, zależnie od typu ryżu.
  • Gotowy ryż doprawić solą i pieprzem, dodać pozostałe masło. Jeśli chcemy nieco rozrzedzić nasze risotto, dolać odrobinę gorącego bulionu. Dodać kostki mozzarelli i posiekaną bazylię, delikatnie wymieszać.
  • Ostrożnie przełożyć danie na talerz, udekorować listkami bazylii.
  • Podawać z miseczką startego parmezanu.
  • Smacznego :)

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Włoska" Mazine Clark

niedziela, 06 marca 2016

Historia tego przepisu, zaczęła się małą katastrofą kulinarną...

Dziś mała być kasza na obiad, ale ją rozgotowałam :/. Patrzyłam na garnek i zastanawiałam się co z tym fantem zrobić. Godzina obiadu się zbliżała, w brzuchu burczało, a ja miałam, tylko rozgotowaną kaszę ...

Szybkie spojrzenie na lodówkę, internet, mała burza mózgu i tak powstały, pyszne, sycące gryczane placuszki., które idealnie nadają się na danie obiadowe, lub posiłek do pracy. 

Czasem i z małej katastrofy, może powstać coś smacznego :)

Placuszki z kaszy gryczanej

Składniki na około 30-35 placuszków:

  • 150 g nieprażonej kaszy gryczanej (suchej)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 3 łyżki cebuli prażonej
  • 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 garście prażonych nasion słonecznika
  • 100 g miękkiej fety
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • jogurt grecki do podania

Przygotowanie:

  • Kaszę gryczaną ugotować w 2 szklankach osolonej wody, z 1 łyżką masła. Kasza po ugotowaniu powinna być lekko kleista, a nie sypka; wtedy placuszki lepiej zachowują swój kształt. Ostudzić.
  • Przestudzoną kaszę, połączyć z jajkami, posiekaną natką pietruszki, prażoną cebulą, słonecznikiem, mąką i pokruszoną fetą.
  • Dodać przyprawy, wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na kwadrans.
  • Na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje masy. Smażyć na małym ogniu na złoto z obu stron. Podawać na ciepło z kleksem jogurtu greckiego. 
piątek, 24 kwietnia 2015

To kolejny kuchenny eksperyment, a w roli głównej, jarmuży, który ostatnio zawitał do mojej kuchni. Danie jest proste w przygotowaniu, sycące i pełne smaków. Delikatna kasza, chrupiące pestki, jędrna cukinia i jarmuż. Bomba zdrowia na talerzu, czy można chcieć czegoś więcej.

Kasza bulgur z jarmużem i cukinią

Składniki na 2-4 porcje:

  • 150g surowej pełnoziarnistej grubej kaszy bulgur
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 garści pociętych liści jarmużu 
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mieszanki pestek ; słonecznik i dynia
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie:

  • Kaszę bulgur wysypać na dużą patelnię. Podprażyć na sucho, około 3-4 minuty aż zacznie "pachnieć", będzie gorąca ale nie przypalona. Wówczas wlać szklankę wody, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 6-8 minut. Kasza będzie gotowa, kiedy ziarenka wchłoną całą wodę. Jeśli będzie taka potrzeba, podlać kaszę, wodą w trakcie gotowania.
  • Na 2 minuty przed końcem gotowania kaszy, dodać pokrojone liście jarmużu. Przykryć ponownie patelnię i gotować do końca podanego czasu. Dodać połowę startego czosnku.
  • Cukinię pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i połową przypraw, skropić oliwą i dokładnie wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnię, wrzucić cukinię i smażyć do czasu, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodać, resztę czosnku. Odstawić na bok.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na pozostałej ilości oliwy, aż nabierze złotego koloru. Pod koniec smażenia dodać, resztę przypraw, podprażyć całość przez chwilę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Odstawić na bok.
  • Pestki dyni i słonecznika, zrumienić na suchej patelni.
  • Do ugotowanej kaszy z jarmużem, dodać, podsmażoną cukinię, pestki dyni, słonecznika i cebulę, całość skropić sokiem z cytryny, smażyć razem przez ok. 2-3 minuty.

Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/

poniedziałek, 29 września 2014

Dzisiaj na obiad wykorzystałam kaszę bulgur, która już dawno zalegała mi w kuchennej szafie i... uważam, że jest rewelacyjna! Łatwa w przygotowaniu, smaczna i sycąca. A w towarzystwie aromatycznych ziół, słonej fety i chrupiących orzechów, stanowi wspaniałe nadzienie do patisonów. Polecam :)

 Pieczone patisony nadziewane kaszą bulgur z ziołami i orzechami

Składniki:

  • 6 średniej wielkości patisonów
  • 1 średniej wielkości cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 3 łyżki oliwy
  • 250g grubej kaszy bulgur
  • 50g pistacji, uprażonych i posiekanych
  • 50g orzechów nerkowca, uprażonych i posiekanych
  • 3 gałązki oregano
  • 5 gałązek tymianku
  • ok. 20 listków bazylii
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ok. 8 listków szałwii
  • 125g miękkiej fety greckiej, pokruszonej  lub inny wasz ulubiony ser plus 4 łyżki do posypania na wierzch patisonów
  • 250ml gorącego bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 200 C.
  • Patisony umyć, przekroić w połowie wysokości, wydrążyć gniazda nasienne, zostawić czapeczki. Posolić i popieprzyć.
  • Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą, zalać ponownie płynem i odstawić na 30 minut. Po upływie podanego czasu ugotować w osolonej wodzie. Na szklankę kaszy należy wziąć 2 szklanki wody i gotować 8-9 minut.
  •  Ugotowaną kaszę odcedzić , wkruszyć do niej fetę wymieszać i odstawić na bok.
  • Na patelni z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę , posolić. Smażyć na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli i lekko zarumieni. Dodać miąższ z patisonów, chwilę podsmażyć, wymieszać z kaszą. 
  • Zioła posiekać, dodać do przestudzonej kaszy.
  • Wsypać posiekane orzechy , doprawić solą i pieprzem.
  • Dolne połówki patisonów nadziewać mieszanką kaszy i ziół, przykryć czapeczkami. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, na dno naczynia wlać gorący bulion, przykryć folią aluminiową. Zapiekać ok. 25-30 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i czapeczki, wierzch patisonów posypać resztą fety, wstawić pod grill i zapiekać jeszcze przez 5-10 minut.
 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne