Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

PASTY/SMALCE/MASŁA

wtorek, 09 czerwca 2015

Uwielbiam wszelkiego typu pasty i mazidła na kanapki, ale te kupne, zazwyczaj nie powalają smakiem, a ich skład, nie zawsze jest najlepszy. Dlatego od jakiegoś czasu szukam pomysłów na proste i smaczne domowe pasty kanapkowe. I tak ostatnio na stronie Jadłonomia wyszperałam przepis na pyszną pastę brokułową, lekką , kremową z delikatną nutą czosnku, o pięknym zielonym kolorze. Przygotowań przy niej jest nie wiele, tyle co obrać brokuła, a potem wszytko wrzucić do blendera i pasta gotowa. Polecam :)

Pasta brokułowa na kanapki

Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • ok. 130 g miękkiego sera typu Feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy lub, więcej do smaku

Przygotowanie:

  • Brokuła obrać pokroić na małe różyczki, umieścić w misce i zalać wrzątkiem. Sparzyć pod przykryciem przez około 5 minut, odcedzić.

  • W misie blendera umieścić brokuła i czosnek, zmiksować. Dodać ser feta, ponownie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i czubrycą , zmiksować jeszcze raz na gładką masę. Gotową pastę, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Źródło inspiracji: http://www.jadlonomia.com/

wtorek, 31 marca 2015

Pasta jajeczna to tradycyjna pasta do chleba na bazie jajek, majonezu i  wielu innych dodatków. Kompozycji smakowych jest wiele, a wszystko zależy od kreatywności kucharza :). Moja pasta jajeczna z pieczarkami łączy w sobie delikatność jajek i ostrość szczypiorku. Dodatek pieczarek wzbogaca i podkreśla smak pasty i sprawia, że jest ona smacznym daniem kanapkowym, nie tylko od święta.

Pasta jajeczna z pieczarkami

Pasta jajeczna z pieczarkami

Składniki:

  • 6 - 8 jajek, ugotowanych na twardo
  • 1 słoiczek (ok. 300g) pieczarek w zalewie naturalnej
  • 1 pęczek szczypiorki
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Jajka ugotować na twardo (7 - 8 minut). Pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą morską i wymieszać. 
  • Na durszlaku odcedzić pieczarki, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do jajek.
  • Szczypiorek umyć i drobno posiekać, wsypać do miseczki z pokrojonymi jajkami i pieczarkami. Dodać majonez i jogurt grecki, delikatnie wymieszać.
  • Gotową pastę, przechowywać w lodówce.

Źródło inspiracji: http://www.olgasmile.com/

sobota, 28 marca 2015

Prościej się już nie da :) Kilka składników, parę minut miksowania i pyszna pasta gotowa. Kremowa z delikatną chrzanową nutą, pachnąca koperkiem, idealna na Świąteczny stół i nie tylko. 

pasta_rybna_11

pasta_rybna_2

Składniki:

  • 250 -300g wędzonej ryby u mnie sieja, obranej z ości i skóry; ale spokojnie można użyć makreli, która jest bardziej dostępna 
  • 100g kremowego serka
  • 2 łyżki soku z cytryny, lub więcej do smaku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • świeży lub mrożony koperek, ilość zależy od Waszego smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku.
  • Gotową pastę przełożyć do miseczki przykryć folią i schłodzić w lodówce. Podawać najlepiej ze świeżym pieczywem.

Źródło inspiracji: http://www.nigellalawson.pl/

wtorek, 06 stycznia 2015

Po tych przedświątecznych godzinach spędzonych w kuchni, potrzebowałam chwili aby naładować baterie i poszukać nowych inspiracji. Ale już wracam, z mnóstwem pomysłów i oby tylko starczyło mi czasu na ugotowanie tego wszystkiego :)

Dziś chcę Wam zaproponować, pyszną pastę z suszonych pomidorów, która będzie wspaniałym dodatkiem do kanapek. Ponieważ w tym okresie pomidory nie smakują najlepiej, to będzie ich idealny zamiennik. Pasta łączy w sobie wszystko co najlepsze, suszone w słońcu pomidory, aromatyczną bazylię, a całość podkreśla słona kremowa feta. Czy może być coś lepszego?

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 100g suszonych pomidorów w zalewie
  • 200g miękkiego sera feta
  • 3 łyżki świeżych listków bazylii
  • pieprz do smaku
  • 1-2 łyżeczki majonezu 
  • 1 ząbek czosnku; opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Wszystkie pomidory, liski bazylii i czosnek zmiksować w malakserze.
  • Następnie dodać pokruszoną fetę i ponownie zmiksować.
  • Doprawić pieprzem i majonezem według waszego smaku.

Źródło inspiracji: książka Piotr Kucharski "Chleby; domowa piekarnia"

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne