Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

PASTY I INNE SMAROWIDŁA

czwartek, 29 marca 2018

 Nie wiem jak Wy, ale ja już od dawna nie kupuję, tylko sama robię serek a'la Almette, albo inne kanapkowe pasty. Samo przygotowanie serka jest proste. Wystarczy mikser, parę ulubionych składników i pysznym serkiem możemy cieszyć się już w kilka minut.
Serek ziołowy tak przygotowany jest aromatyczny, pyszny, a przede wszystkim zdrowy i mamy pewność co znajdziemy w środku. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Do przygotowania serka można użyć dowolnych, ulubionych ziół. Polecam :).

serek_ziolowy_almette

Składniki:

  • 250 g naturalnego twarogu drobno zmielonego
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 - 100 ml słodkiej śmietany 30 %
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W misie blendera umieścić twarożek, czosnek, posiekane zioła i 50 ml słodkiej śmietanki, zmiksować na gładką masę.
  • Doprawić pieprzem i solą; jeśli twarożek jest za mało kremowy, dodać pozostałe 50 ml śmietanki, ponownie zmiksować.
  • Gotowy twarożek, podawać do pieczywa.
  • Smacznego.
czwartek, 01 marca 2018


Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w niesamowitych warsztatach kulinarnych, których tematyką była gęś i kaczka. Warsztaty te odbyły się w miejscu o nazwie Republika Słoneczna w Poznaniu, gdzie w przemiłej atmosferze i wśród , grupy pasjonatów gotowania, przygotowaliśmy takie dania jak: rosół z gęsi, confit z kaczki, piersi z kaczki z sosem pomarańczowym i z puree z batatów i jarmużu, oraz jak dla mnie bohatera wieczoru, czyli "pasztet", a dokładnie Pate z gęsich wątróbek z porto.

Jeśli lubicie wątróbkę; tak jak ja, to koniecznie musicie, przygotować ten przepyszny "pasztet". W niecałe 30 minut jesteście w stanie wykonać coś, co będzie elegancką przekąską, z dodatkiem domowego pieczywa lub będzie stanowiło jedno z wielu dań na szwedzkim stole.

"Pasztet" z kurzych wątróbek to smarowidło, które przygotujecie na jednej patelni. Oprócz wątróbek, boczku i przypraw do masy dodajemy masło; to dzięki niemu nasze Pate, ma tak kremową konsystencję oraz porto, który nadaje potrawie lekko winnego posmak.

Polecam i życzę smacznego :)

Pate z gęsich wątróbek z porto



 Pate z gęsich wątróbek z porto

Składniki na 4 kokilki:

  • 500 g wątróbki z gęsi lub innej drobiowej, oczyszczonej i pociętej na 3 kawałki
  • 150 g wędzonego, nie parzonego boczku, pociętego w dużą kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 3 kulki owoców jałowca
  • 150 ml Porto
  • 150 g masła (dałam mniej)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Dodatki:

  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 1 garść posiekanych pistacji
  • 1 garść posiekanej suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  • W garnku o szerokim dnie lub na dużej patelni, roztopić 2 łyżki masła klarowanego, włożyć pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smażyć przez około 3 - 5 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli. Dodać jałowiec, cynamon, pocięty boczek i wątróbkę, zwiększyć ogień i smażyć, aż do zrumienienia; z zewnątrz wątróbki, mają być obsmażone, a w środku jeszcze delikatne.
  • Na patelnię wlać porto, całość gotować pod przykryciem przez 3-5 minut. Zdjąć wszystko z patelni i odłożyć do miski, resztę pozostałego płynu doprowadzić do odparowania i zagęszczenia, do konsystencji syropu.  
  • Zawartość patelni, wraz z wątróbką, cebulą, boczkiem, czosnkiem, jałowcem, przełożyć do misy blendera, dodać 2/3 części masła, zmiksować na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać pozostałą 1/3 cześć masła, ponownie zmiksować. Gotowy pasztet doprawić solą i pieprzem.
  •  Pasztet przełożyć do małych miseczek lub kokilek, pozostawiając 1 cm, od górnego rantu,  na wierzchnią warstwę masła.
  • Pasztet polać roztopionym klarowanym masłem, ozdobić pociętą żurawiną i pistacjami; schłodzić, aż tłuszcz zastygnie.
  • Na 30 minut przed podaniem, pasztet wyjąć z lodówki, tak by nabrał temperatury pokojowej.
  • Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 Źródło przepisu: warsztaty kulinarne Republika Słoneczna w Poznaniu http://republikasloneczna.pl/pl

wtorek, 09 czerwca 2015

Uwielbiam wszelkiego typu pasty i mazidła na kanapki, ale te kupne, zazwyczaj nie powalają smakiem, a ich skład, nie zawsze jest najlepszy. Dlatego od jakiegoś czasu szukam pomysłów na proste i smaczne domowe pasty kanapkowe. I tak ostatnio na stronie Jadłonomia wyszperałam przepis na pyszną pastę brokułową, lekką , kremową z delikatną nutą czosnku, o pięknym zielonym kolorze. Przygotowań przy niej jest nie wiele, tyle co obrać brokuła, a potem wszytko wrzucić do blendera i pasta gotowa. Polecam :)

Pasta brokułowa na kanapki

Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • ok. 130 g miękkiego sera typu Feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy lub, więcej do smaku

Przygotowanie:

  • Brokuła obrać pokroić na małe różyczki, umieścić w misce i zalać wrzątkiem. Sparzyć pod przykryciem przez około 5 minut, odcedzić.

  • W misie blendera umieścić brokuła i czosnek, zmiksować. Dodać ser feta, ponownie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i czubrycą , zmiksować jeszcze raz na gładką masę. Gotową pastę, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Źródło inspiracji: http://www.jadlonomia.com/

wtorek, 31 marca 2015

Pasta jajeczna to tradycyjna pasta do chleba na bazie jajek, majonezu i  wielu innych dodatków. Kompozycji smakowych jest wiele, a wszystko zależy od kreatywności kucharza :). Moja pasta jajeczna z pieczarkami łączy w sobie delikatność jajek i ostrość szczypiorku. Dodatek pieczarek wzbogaca i podkreśla smak pasty i sprawia, że jest ona smacznym daniem kanapkowym, nie tylko od święta.

Pasta jajeczna z pieczarkami

Pasta jajeczna z pieczarkami

Składniki:

  • 6 - 8 jajek, ugotowanych na twardo
  • 1 słoiczek (ok. 300g) pieczarek w zalewie naturalnej
  • 1 pęczek szczypiorki
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Jajka ugotować na twardo (7 - 8 minut). Pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą morską i wymieszać. 
  • Na durszlaku odcedzić pieczarki, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do jajek.
  • Szczypiorek umyć i drobno posiekać, wsypać do miseczki z pokrojonymi jajkami i pieczarkami. Dodać majonez i jogurt grecki, delikatnie wymieszać.
  • Gotową pastę, przechowywać w lodówce.

Źródło inspiracji: http://www.olgasmile.com/

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne