Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

LODY

sobota, 07 marca 2015

Czy to możliwe ?

Oczywiście, że tak.

Przy użyciu kilku prostych składników i blendera, możemy wyczarować w ciągu 1 minut, cudownie kremowe , puszyste owocowe lody.

Lody bez maszyny

Składniki:

  • 500 g mrożonych owoców ( u mnie , owoców leśnych)
  • 70g cukru pudru, lub więcej do smaku
  • 2 białka
  • 120 ml kremówki (opcjonalnie); ja pominęłam ten składnik

Przygotowanie:

  • Umieścić mrożone owoce, w blenderze, odczekać 5 minut, tak by owoce lekko się rozmroziły.
  • Dodać cukier puder. Powoli zacząć miksować.
  • W trakcie miksowania, dodać białka. I tu zaczyna się magia. Zmiksowane owoce, od dołu, powoli zaczną zmieniać się w kremowe lody.
  • Dodać kremówkę i ponownie zmiksować, lub pominąć ten etap.
  • Gotowe lody można jeść od razu, lub przełożyć do pojemnika i przechowywać w zamrażalce przez tydzień.

Źródło inspiracji: Program telewizyjny MasterChef Junior Australia

18:46, zuzana19 , LODY
Link
środa, 27 sierpnia 2014

Lato niestety już się kończy, ale kto powiedział, że jesienią nie można jeść lodów, zwłaszcza tych zrobionych w domu. Lody takie są zdrowsze, a co najważniejsze po prostu pyszne.

Sorbet owocowy

Składniki:

  • 1 dojrzała papaja
  • 1 limonka (sok i skórka z niej otarta)
  • 1 dojrzały banan
  • 2 nektaryny
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  • Wszystkie owoce obrać, umieścić w blenderze i zmiksować, dodać cukru do smaku.
  • Gotowy sorbet przelać do foremek na lody, umieścić w zamrażalce, najlepiej na całą noc.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne