Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

ZUPY

niedziela, 15 maja 2016

Jeśli szukacie pomysłu na pyszną, lekką i pożywną zupę z tak modnym ostatnio jarmużem, ta zupa na pewno Was zachwyci! Nasze serca już podbiła :).

Zdrowa zupa, którą polubią, nawet mężczyźni. Dodatek chorizo, nadaje jej lekkiej pikanterii i podkręca smak, delikatnego bulionu. Ziemniaki i ciecierzyca, sprawiają, że zupa jest bardzo sycąca. A jarmuż, to zdrowa porcja warzyw, która powinna się znaleźć, w naszym posiłku każdego dnia, pełna witamin i minerałów.

Polecam :)

Zielona zupa z ciecierzycy i chorizo

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 puszka (400 g ) ciecierzycy
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 świeży listek laurowy , lub 2 suszone
  • 1 litr dobrego bulionu z kurczaka, lub warzywnego
  • 150 g jarmużu lub kapusty włoskiej
  • 80 g chorizo dobrej jakości
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć je do garnka z 1 łyżką oliwy, ustawionej na średnim ogniu, wlać odrobinę wody. Całość dusić około 10 minut, regularnie mieszając, aż składniki zmiękną.
  • W tym czasie pokroić ziemniaki ze skórką w kostkę o boku 2 cm.
  • Odcedzić ciecierzycę.
  • Związać gałązki tymianku, rozmarynu oraz listek laurowy i włożyć do garnka z cebulą.
  • Dodać ziemniaki i ciecierzycę, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować całość około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku.
  • Oderwać liście jarmużu lub kapusty włoskiej od łodyżek i grubo posiekać.
  • Wyjąć pęczek ziół, włożyć zieleninę tak, żeby się zanurzyła, i gotować jeszcze 10 minut.
  • Pokroić chorizo w cienkie plasterki i powoli usmażyć je na patelni ustawionej na średnim ogniu, aż się przyrumieni, wtedy dodać je do zupy razem z wytopionym pikantnym tłuszczem.
  • Gotową zupę doprawić, solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Superfood na co dzień"

czwartek, 12 listopada 2015

Podróże kształcą i zmieniają gusta kulinarne nie jednego. Wszystko zależy tylko, od tego jak przygotowane i skomponowane są składniki, no i od kucharza.

Ja mojego M próbowałam, przekonać do dyni wielokrotnie, ale bez owocnie. Nie raz wypominał mi, lazanię z dynią, która nie przypadła mu do gustu. Dynia, to nie jest moje ulubione warzywo ; mówił :/.

Więc kiedy będąc z wizytą u znajomego, na stole pojawiła się na obiad zupa dyniowa, pomyślałam, że mój M umrze z głodu, a gospodarz ma poważne kłopoty :)

Jakie było moje zaskoczenie, kiedy po pierwszej łyżce, na twarzy mojego M pojawił się uśmiech, a z ust padł komentarz; taką zupę kochanie możesz mi gotować.

Od dziś, co jakiś czas na naszym stole pojawia się owa zupa dyniowa, na specjalną prośbę mojej drugiej połówki.

Może i Wy dacie się namówić na miseczkę gorącej zupy :) Kremowej, gęstej z delikatnie wyczuwalną nutą pomarańczy i chili.

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pomarańcze (sok i skórka z nich otarta)
  • 1-2 łyżeczki curry
  • szczypta chili
  • sól i pieprz, do smaku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g słodkiej śmietanki 12%
  • 4 łyżki podprażonych pestek dyni
  • 150 g creme fraiche

Przygotowanie:

  • Dynię umyć i pociąć na 2 cm kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Marchew obrać i pociąć na 2 cm kawałki.
  • W garnku, który pomieści wszystkie składniki, rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, smażyć do czasu aż zmięknie. Następnie dodać pociętą dynię i marchew całość smażyć ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodać starkowany imbir i czosnek, smażyć jeszcze przez minutę.
  • Do garnka wlać bulion warzywny, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i skórę z nich otartą. Całość gotować pod przykryciem przez 30 minut.
  • Gotową zupę zmiksować, dodać słodką śmietankę, sól, pieprz, curry i chili do smaku.
  • Gorącą zupę podawać z kleksem creme fraiche i podprażonymi pestkami dyni.

Źródło inspiracji: www.kuechengoetter.de

18:12, zuzana19 , ZUPY
Link
piątek, 15 maja 2015

Uwielbiam tego typu zupy, szybka i pełna smaku, cudownie zielona i sycąca.
Wracając dziś z pracy kupiłam jarmuż, poszperałam trochę w internecie szukając inspiracji i obiad w 15 minut był gotowy.
Jarmuż to roślina , nieco zapomniana, choć powoli wraca ostatnio do łask. Z pewnością nieraz omijaliście jarmuż na sklepowych półkach, a szkoda, bo jest bardzo smaczny i można wyczarować z niego wiele wspaniałych dań. Polecam :)


Zupa z jarmużu i zielonego groszku

Zupa z jarmużu i zielonego groszku

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 450 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 250 g jarmużu
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 1 opakowanie (150 g) kiełek na patelnię

Przygotowanie:

  • W garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i przyprawy, smażyć przez kilkanaście sekund. Wlać bulion i zagotować. Dodać groszek i gotować przez około 5 minut, aż groszek będzie miękki.
  • Jarmuż opłukać i oderwać zielone liście od twardszej części. Liście wrzucić do zupy, wymieszać i gotować przez około minutę na małym ogniu. Zupę zmiksować ręcznym blenderem, dodać mleko kokosowe. Zupę gotować na małym ogniu przez około 2 minuty, doprawić solą.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kiełki.
  • Gorącą zupę podawać, przybraną kiełkami.

Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ostatnio mało mnie tutaj... Wiem ... Ale to wcale nie oznacza, że nie gotuję, wręcz, przeciwnie... Ciągle coś tworzę w "mojej" kuchni. 

Na moją aktywność na blogu wpływ, ma wiele czynników; praca, życie rodzinne. A ponieważ od dwóch lat moje życie, rozdzielone jest pomiędzy dwoma miastami, i dwoma domami, są chwile kiedy brakuje mi sił i czasu by pojawić się tutaj, by sklecić parę sensownych słów i dodać posta...

Dla tych, którzy tu regularnie zaglądają :) i nie tylko. Dla tych którzy czekają na nową inspirację kulinarną, jest dzisiejszy wpis.

A będzie to pomysł na szybką, pożywną i bardzo smaczną zupę - krem z brokułów. To idealna propozycja na treściwy posiłek w zapracowanym tygodniu. Kiedy wciąż, gdzieś biegniemy, kiedy po powrocie z pracy nie mam ochoty na godziny spędzone w kuchni. Ma być szybko, smacznie i treściwie i tak właśnie jest :)

 Krem z brokułów z serem Roquefort

Składniki:

  • 1 opakowanie (450g) mrożonych brokułów
  • 1 średniej wielkości cebula, pociętą w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • ok. 150g sera pleśniowego typu Roquefort
  • sól i pieprz do smaku 
  • chleb tostowy pełnoziarnisty
  • 1-2 łyżki masła

Przygotowanie:

  • W dużym garnku, który pomieści później całą zupę, rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Usmaż na niej cebulę; którą wcześniej posól i popieprz, aż stanie się szklista i nabierze złotego koloru. Pod koniec smażenia dodaj rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, ale nie za długo by czosnek się nie spalił.
  • Do garnka z podsmażoną cebulą dodaj brokuły, całość zalej bulionem warzywnym. Gotuj przez 15-20 minut, aż warzywa staną się bardzo miękkie.
  • Zmiksuj zupę na krem, dodaj połamany na kawałki ser. Nie dodawaj całą ilość od razu, każdy z nas ma inne upodobania smakowe, i nie każdemu będzie odpowiadać intensywny smak sera w zupie. Dlatego pokrusz go odrobinę poczekaj aż się rozpuści w zupie, spróbuj, a jeśli zdecydujesz, że jest go za mało dodaj pozostałą ilość.
  • Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej masło z niewielką ilością oliwy. Kromki chleba tostowego , pokrój tak by powstały trójkąty, usmaż je na złoty kolor. Podawaj z gorącą zupą.
  • Jeśli gotujecie zupę dla dzieci i obawiacie się , że smak sera Roquefort nie przypadnie im do gustu, śmiało, możecie go zastąpić kremowym serkiem topionym, i w tym wydaniu zupa będzie pyszna.

Źródło inspiracji: http://mydelikatessen.blogspot.com/

22:33, zuzana19 , ZUPY
Link
 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne