Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

PRZETWORY

czwartek, 18 grudnia 2014

Marmolada z cebuli ? Czemu nie. To będzie idealny dodatek, do świątecznych wędlin i pieczonego mięsa. Taka marmolada, wspaniale podkreśli i wyostrzy ich smak. Polecam :)

Marmolada z czerwonej cebuli 

Składniki na 3 słoiczki po 200g:

  • 1kg czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki oleju
  • 480ml czerwonego wytrawnego wina
  • 85g jasnego brązowego cukru
  • 85g dark muscovado cukru
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki chili do smaku

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki olej.
  • Cebulę posiekać w piórka, posolić, wrzucić na gorący tłuszcz. Smażyć przez 8-10 minut, mieszając okazjonalnie, aż cebula zmięknie.
  • Na patelnię z miękką cebulą, dodać wino, cukier i przyprawy, całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować cebulę przez około 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje, a cebula ulegnie karmelizacji.
  • Gotową marmoladę, podprawić solą i pieprzem.
  • Gorącą cebulę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić na 5 minut do góry dnem.

Źródło inspiracji: http://www.freshstop.co.za/

środa, 22 października 2014

Jeśli skończyliście już wekowanie w tym roku, to poszukajcie jeszcze parę słoików, by zrobić ten pyszny dżem. Kwaśny i wyrazisty, pełen witaminy C

dzem_jablkowo_aroniowy

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 kg aronii (ja moją wcześniej włożyłam do zamrażarki na 1 dzień, w ten sposób pozbywamy się goryczy, którą posiada aronia)
  • 1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 1/2 opakowania żelfiksu 3:1 Dr. Oetker na bazie naturalnej pektyny owocowej
  • 500g cukru (można dodać mniej, jeśli wasze jabłka są bardzo słodkie)

Przygotowanie:

  • Obrać i pokroić jabłka, wrzucić do garnka, skropić sokiem z cytryny, dusić przez chwilę.
  • Dodać aronię, sok z porzeczki, wodę i żelfiks, zagotować. Wsypać cukier gotować przez 10-15 minut, aż aronia popęka, a jabłka delikatnie się rozpadną.
  • Gorący dżem przełożyć do słoików i odwrócić do góry dnem. Zostawić na 5 minut. Ponownie odwrócić i odstawić do ostygnięcia.

Źródło inspiracji: czasopismo "Moje Gotowanie - Konfitury i spółka"

sobota, 06 września 2014

Najsłodsze i dojrzałe owoce mogą cieszyć nas swoim cudownym smakiem i aromatem jeszcze długo, po wakacjach, jeśli zamienimy je w kolorowe, dżemy i konfitury. Najlepiej smakują one z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa.

Dżem gruszkowo-imbirowy

Składniki na 10 słoiczków po ok. 200ml:

  • 1,5kg słodkich gruszek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • 3-4 łyżki kandyzowanego imbiru
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • opakowanie żelfiksu 3:1 Dr. Oetker na bazie naturalnej pektyny owocowej
  • 600g cukru (dałam 350g , ponieważ owoce były bardzo słodkie)

Przygotowanie:

  • Gruszki obrać, usunąć gniazda, pokroić do rondla. Dodać cukier, sok z cytryny i świeży imbir. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się stopi. Dodać imbir kandyzowany, skórkę z cytryny i gotować ok. 40 minut, często mieszając.
  • Po upływie tego czasu, do wrzącego dżemu, wsypać żelfiks, ciągle mieszając, gotować jeszcze ok. 4 minuty. Gorący dżem natychmiast przełożyć do słoików.
  • Słoiki zamknąć i odwrócić do góry dnem. Zostawić na 5 minut. Ponownie odwrócić i odstawić do ostygnięcia.

Źródło inspiracji: "Moje Gotowanie- Konfitury i spółka"

Tagi: cytryna imbir
21:42, zuzana19 , PRZETWORY
Link

Kto ma ochotę na konfiturę brzoskwiniową ?? Pyszną, nie za słodką dzięki małej zawartości cukru i cudownie limonkową. To połączenie, to duet, idealny. Jeśli w swojej domowej spiżarni, jeszcze nie macie , dżemu brzoskwiniowego, to musicie, wykorzystać ten przepis.

Konfitura brzoskwiniowa z limonką

Składniki na 12 słoiczków po ok. 200ml:

  • 2kg brzoskwiń
  • 4 limonki
  • 2 opakowania żelfiksu 3:1 Dr. Oetker na bazie naturalnej pektyny owocowej
  • 700g cukru (dałam 350g , ponieważ owoce były bardzo słodkie)

Przygotowanie:

  • Brzoskwinie naciąć na krzyż, sparzyć, gorącą wodą, przestudzić, a następnie zdjąć skórkę i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Limonki sparzyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, po czym przepołowić owoce i wycisnąć z nich sok.
  • Pokrojone brzoskwinie wymieszać w dużym garnku z sokiem z limonki i żelfiksem, a następnie odstawić na 30 minut.
  • Masę brzoskwiniową doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, dodać cukier. Ciągle mieszając, gotować ok. 4 minut. Do gotowej konfitury dodać skórkę z limonki i wymieszać. Konfiturę natychmiast przełożyć do słoików.
  • Słoiki zamknąć i odwrócić do góry dnem. Zostawić na 5 minut. Ponownie odwrócić i odstawić do ostygnięcia.

Źródło inspiracji: "Świat Kobiety- To jest Pyszne"

19:45, zuzana19 , PRZETWORY
Link
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne