Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

KOKTAJLE

piątek, 20 listopada 2015

Czy u Was za oknem jest też tak depresyjnie ??? Taka pogoda nie nastraja mnie optymistycznie do świata. Najchętniej nie wychodziła bym z łóżka, a o wyjściu z domu nawet nie chce mi się myśleć :/. W takich sytuacjach szukam jakiegoś ratunku i pocieszenia, w jedzeniu, które zawsze poprawia mi humor.

Dziś Moim pocieszycielem jest , koktajl z mango, który pierwszy raz piłam, kiedy byłam w Indiach. Oparty jest on, na kilku prostych składnikach, które trafiają do misy blendera i to tyle.

Koktajl jest sycący, kremowy z lekką goryczką , którą nadaje mu, dodany grejpfrut, i co najważniejsze ma przepiękny słoneczny kolor :)

No więc "siorbie" sobie mój koktajl na pocieszenie ... a za oknem, z za chmur próbuje przedrzeć się słońce. Może ten dzień, nie będzie taki zły...

Miłego dnia Wam życzę Kochani.... Ja zmykam do pracy ...

Mango Lassi 

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 1 duży bardzo dojrzały banan
  • sok wyciśnięty z jednego dużego grejpfruta
  • 1 łyżka miodu do smaku

Przygotowanie:

  • Mango obrać ze skórki. Obkroić nożem miąższ usuwając pestkę. Miąższ, włożyć do pojemnika blendera.
  • Banana obrać, połamać umieścić w blenderze.
  • Dodać resztę składników: jogurt, mleko, miód, sok z grejpfruta. Zmiksować na gładki mus.
  • Uwagi: Mleko podczas miksowania warto dodawać partiami, tak by można było mieć kontrolę nad gęstością koktajlu.

 

wtorek, 27 października 2015

Najczęściej zielone koktajle przygotowuje się ze szpinakiem i jarmużem, ale roszponka i rukola, świetnie też, do tego się nadają.

Świeży zielony koktajl to idealna, opcja na szybkie śniadanie. Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy. A potem przelewamy do słoika lub butelki i biegniemy do pracy. Poranny zastrzyk energii i bomba witaminowa w jednym. Polecam :) ...

 

 Zielony koktajl z roszponki

Składniki:

  • 2 garście roszponki
  • 1 ogórek zielony
  • 1 limonka (sok i skórka z niej otarta)
  •  1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 1-2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 dojrzały banan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować na gładki koktajl.
  • Gotowy koktajl przechowywać do 2 dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu. 
czwartek, 09 lipca 2015

Fala upałów na chwilę , pozwoliła nam odetchnąć , ale mam nadzieję , że to jeszcze nie koniec słonecznych dni tego lata. Dlatego moja propozycja na dziś dla Was , to pyszna i orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Idealna na upalne dnia, wspaniale ugasi nie jedno pragnienie, w upalny dzień.

Lemoniada rabarbarowa

Lemoniada rabarbarowa

Składniki:

  • 300g rabarbaru
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka wody
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 1,5 litra wody lekko gazowanej 
  • dodatkowo: plastry cytryny, lód, plasterki rabarbaru

Przygotowanie:

  • Rabarbar umyć, pokroić na 1 cm kawałki.
  • Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty lub do czasu aż cukier rozpuści się całkowicie i powstanie, cukrowy syrop.
  • Wówczas do garnka wrzucić rabarbar i startą skórę z cytryny, wymieszać. Rabarbar gotować, w syropie cukrowym do czasu, aż zmięknie. Po ostygnięciu, zmiksować całość, na gładki sos.
  • Do dużego dzbanka wlać przestudzony sos rabarbarowy , dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn, wodę, plasterki cytryny i rabarbaru, wymieszać. Tak przygotowaną lemoniadę wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem dodać, kostki lodu.
22:52, zuzana19 , KOKTAJLE
Link
wtorek, 21 kwietnia 2015

W biedronce ostatnio pojawił się jarmuż, a, że jakoś nigdy nie miałam okazji go jeść, od razu trafił do mojego koszyka :).

Na początku moich kulinarnych testów, pożywny koktajl z jarmużem, idealny na dobry początek dnia. Kiedy w porannym zabieganiu nie mamy czasu na zjedzenie śniadania, warto go przygotować i zabrać, go ze sobą. Jest pożywny, smaczny, pełen witamin, a do tego tak cudownie zielony :).

Koktajl z jarmużem

Składniki:

  • 1 kiwi
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 garść pociętych liści jarmużu
  • 100 ml wody niegazowanej
  • 100 ml soku z ananasa
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki

Przygotowanie:

  • Jarmuż umieścić w misie blendera, dodać obranego banana, obrane kiwi, zmiksować. W trakcie miksowania dodać sok z ananasa, wodę i sok z limonki. Dokładnie zmiksować i od razu podawać.
22:30, zuzana19 , KOKTAJLE
Link
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne