Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

DANIA MIĘSNE

niedziela, 22 marca 2015

Czytając ten przepis pomyślicie sobie, pewnie; parówki na obiad, czy to może być zjadliwe. Oczywiście, że tak.

Przygotowuje to danie już od kilku lat, w różnych wariacjach, w zależności od tego na co mam ochotę. Parówki tak podane wspaniale smakują zarówno w sosie grzybowym, jak i w sosie pomidorowym. Jeśli nie macie w domu suszonych grzybów, możecie zrobić wersję tego sosu z pieczarkami. Koniecznie musicie spróbować tego dania, dzięki niemu odkryjecie parówki na nowo.

raczki_w_sosie_grzybowym

raczki_w_sosie_grzybowym_1

Składniki:

  • 1 opakowanie (6sztuk) parówek dobrej jakości, z dużą zawartością mięsa, najlepiej 98%
  • 30 g suszonych grzybów
  • 240 ml wody 
  • 250 g mascarpone
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • mielony czarny pieprz
  • 4 łyżki posiekanej świeżej pietruszki plus trochę do podania
  • sól
  • 30 g masła
  • 2 małe ząbki czosnku, obrane
  • 8 łyżek startego parmezanu
  • 450 g kaszy jaglanej

Przygotowanie:

  • Odważyć suszone grzyby do małego rondla, zalać wodą i zagotować. Gotować do czasu, aż grzyby zmiękną. Przestudzić.
  • Przełożyć mascarpone do miski, dodać sporą szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej i mielonego pieprzu, z rondla zlać płyn z gotowania grzybów do miski z mascarpone, wymieszać trzepaczką.
  • Grzyby wycisnąć nad miską z mascarpone, przełożyć na deskę razem z natką pietruszki i drobno posiekać nożem. 
  • Ugotować kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • W dużym rondlu , który pomieści cały sos, rozgrzać masło, dodać starty czosnek. Przesmażyć go stale mieszając, przez 30 sekund, następnie wrzucić posiekane grzyby oraz natkę i smażyć 2 minuty. Dołożyć mascarpone i mieszać, aż się zagotuje, co powinno potrwać niecałą minutę.
  • Parówki pociąć na trzy części, każdy kawałek naciąć z góry na krzyż z obu stron. 
  • Do gotującego mascarpone, wlać 250 ml słodkiej śmietanki, wrzucić pocięte parówki i na początek 2 łyżki startego parmezanu.
  • Całość gotować do czasu, aż sos zgęstnieje a parówki się zagrzeją. Jeśli sos będzie za rzadki dodać, więcej parmezanu, a jeśli za gęsty więcej śmietanki lub wody. Sprawdzić czy sos nie należy doprawić.
  • Gotowy sos podawać z ugotowaną kaszą jaglaną i odrobiną świeżej natki pietruszki.

Źródło inspiracji: książka Nigella Lawson "Nigellissima"

czwartek, 29 stycznia 2015

 Przepis ten to zarówno pomysł na szybki obiad, lub też propozycja na imprezowe danie na ciepło. Soczyste mięsne pulpeciki maczane w lekkim jogurtowym sosie z dodatkiem pasty tahini. A do tego chrupiące rurki z delikatnego ciasta filo z lekko słonym serowo-paprykowym nadzieniem.

Mięsne pulpeciki z pastą tahini

Kruche rurki z ciasta filo

Składniki dla 6-8 osób:

  • 10 plastrów ciasta filo
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 500g miękkiej fety
  • 250g śmietany 18%
  • kilka łyżek oleju
  • 10 łyżeczek pasty ajwar (u mnie 1/2 część pasty łagodnej i 1/2 część pasty ostrej)
  • po 1 łyżce nasion sezamu i maku 
  • 2 kromki czerstwego chleba lub 1 bułka 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 800g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 300g jogurtu greckiego
  • 4-5 łyżeczek pasty tahini - pasty sezamowej
  • 1 łyżka chili w płatkach lub mniej według waszego smaku
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

  • Rurki z ciasta filo

  • Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
  • Śmietanę wymieszać z połową natki pietruszki i fetą. Przyprawić pierzem.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Każdy plaster ciasta filo posmarować 1 łyżeczką pasty ajwar, a następnie wykładać porcje masy serowo-pietruszkowej. Zwinąć.
  • Powstałe rurki ułożyć na blasze, skropić olejem i posypać sezamem i makiem.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut.
  • Mięsne pulpeciki

  • Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć.
  • Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać lub zmiksować.
  • Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, chlebem, jajkiem, przecierem pomidorowym i resztą pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i chili w płatkach.
  • Z powstałej masy uformować wilgotnymi dłońmi 16 owalnych pulpecików. Smażyć je na rozgrzanej patelni.
  • Dip jogurtowy z pastą tahini

  • Jogurt wymieszać z pastą tahini. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Pulpeciki podawać z sosem i i chrupiącymi rurkami.

Źródło inspiracji: czasopismo Świat Kobiety "To jest pyszne"

niedziela, 21 grudnia 2014

Dostałam ten przepis, jakieś 3 lata temu od znajomej i zakochałam się w nim od razu. Dlaczego ? Po pierwsze za jego prostotę, po drugie, za jego smak. Gdy jadłam go po raz pierwszy, zupełnie nie miałam pojęcia, że jest drobiowy.

Pasztet ten jest bardzo kremowy, lekko pikantny o delikatnym grzybowym aromacie. Po prostu musicie go upiec.

 Drobiowy pasztet z suszonymi grzybami

Składniki na 3 małe keksówki:

  • 1 kurczak około 2kg, ugotowany jak na rosół
  • 350g wątróbki drobiowej
  • 200g słoniny
  • 1 duża czerstwa bułka
  • garść suszonych grzybów, namoczonych w ciepłej wodzie dzień wcześniej
  • 2 jajka rozmiar L
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

  • Kurczaka ugotowanego jak na rosół podzielić na części; mięso oddzielić od skóry i kości, wystudzić.
  • Wątróbkę umyć i oczyścić. Słoninę pokroić w dużą kostkę.
  • Bułkę namoczyć w wodzie po grzybach.
  • Wszystkie składniki zmielić, przez sito o drobnych oczkach. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jajka, dokładnie wymieszać.
  • Przygotowaną masę przełożyć do keksówek ( u mnie aluminiowe, jednorazowego użytku).
  • Pasztet piec w 200 C, przez 1 godzinę i 15 minut.
poniedziałek, 06 października 2014

Czy to możliwe by zrobić obiad w niespełna 45 minut? Obiad który zachwyci podniebienia naszych domowników?? Pewnie, że tak. Wystarczy w tym wypadku kilka prostych składników, z których wyczarować można takie, o to danie. Soczysty kurczak, słona szynka i cudownie pomidorowy sos. A do tego rozpływające się w ustach kopytka skąpane w delikatnym serowym sosie, pod chrupiącą skorupką. Czy może być coś lepszego, i to wszystko w, mniej niż 45 minut. 

Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej w sosie z czerwonym pesto z zapiekanymi kopytkami

Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej w sosie z czerwonym pesto z zapiekanymi kopytkami

Zapiekane kopytka

Składniki na 4-5  porcji:

  • na filet z kurczaka w szynce parmeńskiej

  • około 500g filetu z kurczaka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6-8 plastrów szynki parmeńskiej (można użyć innej suszonej szynki lub boczku)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mieszanki świeżo posiekanych ziół (bazylia, szałwia, oregano, tymianek, rozmaryn) lub 2-3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • garść suszonych pomidorów, posiekanych
  • 2-4 łyżeczki czerwonego pesto 
  • 300-500ml słodkiej śmietany 18% do sosów
  • na zapiekane kopytka

  • 250g mascarpone
  • 60 ml mleka 3,2%
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól do smaku
  • 2 opakowania świeżych kopytek (po 500g)
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  • filet z kurczaka w szynce parmeńskiej

  • Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna, każdą pierś przekroić w połowie na 2 części, grubszą część dodatkowo przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Oprószyć solą (niezbyt dużo, bo szynka jest słona) i pieprzem, obtoczyć w ziołach i zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej.

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i ułożyć przygotowane piersi kurczaka zawinięte w szynce. Smażyć z obu stron, aż szynka będzie rumiana, a kurczak usmażony. Wlać śmietankę, dodać pesto, suszone pomidory i delikatnie przemieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.

  • Podawać z zapiekanymi kopytkami.

  • zapiekane kopytka

  • Rozgrzać piekarnik do 200 C i wstawić garnek na kopytka.
  • Wymieszać w misce mascarpone z mlekiem i podgrzać na  na płytkiej patelni albo w małym rondlu.
  • Kiedy mleczna mieszanina zacznie wrzeć, wyłączyć palnik, wsypać 3 łyżki startego parmezanu i wymieszać trzepaczką, żeby się stopił. Dodać sporą szczyptę mielonego pieprzu, gałki muszkatołowej i soli. Zdjąć garnek z ognia.
  • Posolić wodę w garnku, gdy zawrze, ugotować kopytka zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Odcedzić kopytka, wymieszać z sosem starannie, ale delikatnie, rozłożyć je w naczyniu do zapiekania, oprószyć pozostałym parmezanem zmieszanym z bułka tartą.
  • Zapiekać 15 minut, aż sos będzie gorący, a bułka i parmezan się zrumieni.
  • Gotowe zapiekane kopytka podaj z kurczakiem.

Źródło inspiracji: http://www.kwestiasmaku.com/

                           książka "Nigellissima" Nigela Lawson

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne