Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

MAKARONY

sobota, 25 kwietnia 2015

Jak widać po moich ostatnich postach, zazieleniło się w mojej kuchni :). To chyba za sprawą wiosennej aury. Na warzywnych targowiskach, pojawia się coraz więcej kolorów, a co za tym idzie i w mojej kuchni też zrobiło się wiosennie i radośnie. 

Rotolo to takie dziwne danie, ni to lasagne, ni to cannelloni. Prezentuje się świetnie, a jeszcze lepiej smakuje :). Kompozycja smaków jest zaskakująca ale pyszna. Jędrny makaron, słodkawe bataty, czosnkowy szpinak, słona feta, a całość zanurzona w kwaśnym pomidorowym sosie.

Rotolo ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami

Rotolo ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 słodkie ziemniaki ( ok. 1kg )
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 500g mrożonego szpinaku
  • 1 cała gałka muszkatołowa, do ścierania
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik (700g) passaty
  • 6 dużych świeżych płatów lasagne (ok. 15x20cm)
  • 50g fety
  • 20g parmezanu

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do 180 C.
  • Bataty obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka z zimną wodą. Posolić i ugotować do miękkości (ok. 18-20 minut). Odcedzić, rozgnieść tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Obrać cebulę, posiekać, włożyć do średniego garnka, smażyć na 1-2 łyżkach oliwy. Wsypać tymianek oraz szczyptę soli i pieprzu, podsmażać 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wsypać szpinak, przykryć garnek i dusić powoli na małym ogniu około 15 minut, aż cały płyn odparuje, po czym zdjąć garnek z ognia. Starannie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Obrać czosnek pokroić w cienkie plasterki, włożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia o średnicy 28 cm na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oliwy.
  • Smażyć czosnek kilka minut, aż lekko się zezłoci. Wlać passatę do naczynia. Do słoika po passacie wlać trochę wody, rozprowadzić ją kolistym ruchem i również umieścić w garnku. Doprowadzić sos do wrzenia, gotować na wolnym ogniu tylko 3 minuty, po czym starannie doprawić solą i pieprzem.
  • Na czystym blacie rozłożyć płaty lasange krótszym bokiem w waszą stronę. Działając szybko żeby ciasto nie wyschło, przełożyć na nie puree z batatów i równomiernie go rozprowadzić. Na wierzch nałożyć szpinak i posypać wszystko pokruszoną fetą.
  • Zwinąć ciasto w rulony, pokroić każdy na 4 kawałki, ułożyć je pionowo, jeden obok drugiego w naczyniu z sosem pomidorowym.
  • Posypać danie drobno startym parmezanem. Zapiekać potrawę na dolnej półce piekarnika 35-40 minut, aż stanie się złocista i chrupiąca.
  • Jeśli nie jesteście w stanie kupić, świeżych płatów lasange. Użyjcie do tego dania suszonych płatów, musicie je wcześniej ugotować, tak by były al dente.

Źródło inspiracji: książka "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamie Oliver



piątek, 27 lutego 2015

Kto nie lubi spaghetti niech podniesie rękę ....

Ja je uwielbiam. To proste i sycące danie, oparte na kilku nieskomplikowanych składnikach. 

A gdyby tak mięso mielone zastąpić kurzą wątróbką i boczkiem, pomidory mieszanką kilku prostych warzyw, to co by nam wyszło ?

Na to pytanie odpowiada nam Jamie Oliver w swojej nowej książce "Gotuj sprytnie jak Jamie".

Pyszne sycące danie, które po pierwsze jest bardzo pożywne, niskobudżetowe, a do tego zaskakuje swoim smakiem. Delikatny smak wątróbki, lekko wyczuwalny aromat fenkułu, ostrość chili, hmm palce lizać.

Bolognese z kurzą wątróbką

Składniki na 6 porcji:

  • 250g kurzych wątróbek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g małych pieczarek
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • oliwa
  • 1 puszka (400g) soczewicy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 drobiowa kostka bulionowa lub 700ml świeży bulion
  • 480g makaronu spaghetti
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do podania

Przygotowanie:

  • Namoczyć wątróbkę w wodzie przez kilka minut.
  • W tym czasie obrać cebulę, marchewkę oraz czosnek i zmiksować w malakserze, razem z pieczarkami, rozmarynem, nasionami fenkułu, płatkami chili oraz kilkoma gałązkami pietruszki, aż składniki będą drobno posiekane. 
  • Pokroić boczek w cienkie paseczki i włożyć do dużego garnka, smażyć na średnim ogniu z 2 łyżkami oliwy. Dodać składniki z malaksera, smażyć całość około 15 minut, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu; dolewając trochę wody, jeśli jest taka potrzeba.
  • Odcedzić wątróbkę, oczyścić i zmiksować w malakserze, przełożyć do garnka z warzywami i smażyć kilka minut, rozdzielając grudki.
  • Dodać do garnka odcedzoną soczewicę, przecier pomidorowy i ocet. W kruszyć kostkę bulionową i wlać 700ml wrzątku (lub użyć 700ml domowego bulionu drobiowego). Zmniejszyć płomień i gotować całość ma wolnym ogniu 40 minut. 
  • 15 minut przed końcem gotowania, posiekać drobno pozostałe listki natki pietruszki. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Zachować kubek wrzątku z gotowania makaronu.
  • Doprawić sos, solą i pieprzem, przełożyć do niego makaron i przemieszać całość, rozrzedzając sos wodą z gotowania makaronu jeśli jest taka potrzeba.
  • Gotowe danie przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki i odrobiną startego parmezanu.

Źródło inspiracji: książka "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamie Oliver

sobota, 16 sierpnia 2014

Podczas mojej 3 tygodniowej podróży po Nepalu jadłam , wiele razy to danie, raz było ono lepsze raz grosze. Z tych zapamiętanych smaków , postanowiłam stworzyć własną wersję chow mein, aromatyczne danie, będące mieszanką korzennych przypraw i chrupiących warzyw. Mam nadzieję , że i wam posmakuje to danie.

 Chow Mein

Chow Mein

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 cebula dymka (biała i zielona część)
  • 2 łyżki sosu sojowego, plus kilka łyżek do smaku podczas smażenia makaronu
  • 1 czerwona papryka
  • 20g startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3-4 łyżki olej aromatyzowanego do Woka
  • 2 marchewki
  • 1 paczka 250g makaronu do Woka (pszenny makaron do potraw chow mein, dostępny w większości sklepów)
  • 1/2 łyżeczki pasty harissa
  • 1 opakowanie groszku cukrowego
  • mała główka kapusty pekińskiej 
  • opakowanie mieszkanki kiełków do smażenia 

Przygotowanie:

  • Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu i przepłukać zimną wodą. Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.
  • Pokrojonego kurczaka umieścić w misce z pokrywką, dodać pastę curry, sos sojowy, czosnek, imbir i pastę harissa. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Przygotować warzywa: obrać i pokroić w cienkie paseczki marchewkę, paprykę oraz kapustę pekińską. Dymkę (szczypiorek) pokroić ukośnie na plasterki.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pierś kurczaka i obsmażyć (przez ok. 4-6 minut) zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć marchewkę, następnie po chwili dodać paprykę. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty. Usmażone warzywa mają być al dente. Odłożyć na talerz.
  • Na patelnię lub woka wlać niewielką ilość oleju , dodać cebulkę dymkę i kiełki smażyć przez minutę, następnie dorzucić kurczaka i warzywa, smażyć jeszcze przez chwilę. Na końcu, do woka włożyć makaron i mieszać, aż makaron się podgrzeje, doprawić sosem sojowym i pastą harissa. Przełożyć do misek i zaraz podawać.
  • Ja każdą porcję, chow mein smażę indywidualnie, i doprawiam do smaku, w zależności od upodobań moich domowników, ale wy możecie wykonać to danie od razu w większej porcji.
poniedziałek, 02 czerwca 2014

Uwielbiam szparagi; choć jestem wybrednym ich smakoszem, bo zjadam tylko te zielone i bardzo żałuję, że okres na nie trwa tak , krótko. Dlatego dzisiaj, w moich propozycjach kulinarnych pojawił się ten przepis na makaron ze szparagami. Przepis jest prosty i nie wymaga, dużego wysiłku, a efekt końcowy myślę, zadowoli nie jedno podniebienie.

 

Makaron ze szparagami w kremowym sosie z boczkiem

Makaron ze szparagami w kremowym sosie z boczkiem

Składniki:

  • 500g makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 300g wędzonego boczku
  • 350ml słodkiej śmietanki 18%
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Odciąć główki i odłożyć je na bok, resztę łodygi pokroić na około 1,5cm kawałki.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, w połowie czasu gotowania, dodać szparagi (główki i pocięte kawałki). Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody z makaronu.
  • Boczek pokroić w drobno kosteczkę i podsmażyć do zbrązowienia na większej patelni. Dodać słodką śmietankę, parmezan, sól i pieprz do smaku, podgrzewać do zagotowania. Pod koniec dodać pęczek posiekanej pietruszki. Odstawić z ognia.
  • Ugotowany makaron ze szparagami odcedzić. Umieścić z powrotem w garnku, w którym się gotował, dodać wcześniej przygotowany sos, całość wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty dodać wodę odlaną z gotowania makaronu. Dzięki temu sos stanie się jedwabisty i dobrze oblepi makaron.
  •  Makaron podawać udekorowany płatkami , parmezanu.
 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne