Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

DESERY

piątek, 10 marca 2017

Były już makaroniki w wersji z gorzką czekoladą, teraz coś dla fanów białej czekolady. Ciasteczka są lekko twarde z wierzchu i cudownie ciągnące w środku, wypełnione samymi pysznościami, o lekko karmelowym smaku , dzięki dodatkowi masy kajmakowej. Trudno się od nich oderwać. Po prostu pycha :). 

Jeśli gdzieś zalegają Wam zapasy białej czekolady, musicie koniecznie je zrobić.

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Składniki na około 40-50 makaroników:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 120 g białej czekolady; posiekanej
  • 150 g mieszanki orzechów (migdałów, nerkowców, pekan, laskowych); posiekanych 
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 100 g pestek dyni
  • 40 g amarantusa ekspandowanego

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Makaroniki piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/

czwartek, 09 marca 2017

Szybkie ciasteczka, które posmakują każdemu; czekoladowo - karmelowe, najeżone samymi zdrowymi składnikami. Lekko twardawe z wierzchu, klejące w środku. Po prostu pycha :). 

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Składniki na 40-50 makaroników:

  • 500 g masy kajmakowej
  • 145 g gorzkiej czekolady 70 %; posiekanej
  • 150 g ulubionej mieszanki orzechów; posiekanej (migdały, pekan, laskowe, włoskie, nerkowce)
  • 100 g nasion słoneczniku
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g ekspandowanego amarantusu

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com

niedziela, 14 lutego 2016

Dziś Walentynki !!! Jeśli jeszcze nie obdarowaliście swoich ukochanych żadnym prezentem , a do głowy nie przychodzi Wam żaden pomysł, to ten przepis jest dla Was. Wystarczą szybkie zakupy, kilka prostych składników i możecie wyczarować takie cudeńka.

Urocze różane babeczki z ciasta francuskiego, których płatki zrobione są z plasterków jabłka. Wspaniale smakują i wyglądają uroczo. Myślę , że zachwycą każdego obdarowanego.

Polecam :) i życzę Wszystkim wszystkiego najlepszego na Walentynki.

Różane babeczki

Różane babeczki

Różane babeczki

Składniki na 6 babeczek:

  • 2 czerwone jabłka
  • 300 g gotowego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego, plus jedna łyżka wody
  • 1 rozkłócone jajko
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 szklanki wody
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  • Jabłka przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plasterki.
  • W płaskim garnku, zagotować wodę z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia, włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem, w zależności od twardości jabłek, na 3-6 minut, żeby jabłka zmiękły.
  • Miękkie plasterki, przełożyć na sito i pozostawić do odsączenia i ostudzenia.
  • Dla posiadaczy mikrofalówek: Do dużej miski włożyć plasterki jabłka, wycisnąć sok z cytryny, zalać wodą. Wstawić do mikrofalówki na 3-6 minut. Jabłka odcedzić i wystudzić.
  • Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 6-7 cm paski, wzdłuż krótszego boku.
  • W małej miseczce, wymieszać 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego z jedną łyżką wody.
  • Każdy pasek ciasta, posmarować cienko za pomocą pędzelka, dżemem brzoskwiniowym.
  • Ułożyć na zakładkę wystudzone plasterki jabłek , pozostawiają 3 cm wolnego miejsca. Jabłka posypać odrobiną cukru i cynamonu.
  • Wolny brzeg ciasta , założyć na jabłka. Pasek przesmarować rozkłóconym jajkiem, delikatnie zwinąć , w rulon, nie dociskając zbyt mocno, by jabłka nie wysunęły się z ciasta.
  • Zwinięte róże włożyć do formy na muffinki, wysmarowanej masłem.
  • Piec w 190 C, 40-45 minut. Jeśli w trakcie pieczenia plasterki, jabłek zaczną się zbyt szybko rumienić zmniejszyć temperaturę, pieczenia.
  • Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Źródło inspiracji: https://www.youtube.com/watch?v=5rGrwvEjZIQ - filmik instruktażowy

środa, 14 października 2015

Sporo mnie tu nie było, nawet nie wiem kiedy uciekł ten czas. Za sobą mam, już prawie remont kuchni. Sezon działkowy już za mną. Więc wracam, do Was i wracam w końcu do gotowania :).

Mój placek drożdżowy, to idealny przepis dla leniuszków :), dla tych którzy uwielbiają ciasto drożdżowe, ale nie zawsze mają tyle , czasu, by je przygotować. Ciasto praktycznie, robi się samo. Jedyne co musimy zrobić, to wsypać składniki do miski w odpowiedniej kolejności i odstawić na 2 godziny, a później wymieszać, przelać na blaszkę. A później pozostaje nam tylko oczekiwanie.

Ciasto jest pyszne! Miękkie, puszyste, świeże również dnia następnego, z dużą ilością owoców. Ze wspaniałą migdałową kruszonką. Upiekłam je ze świeżymi śliwami i zapach, który roznosił się po kuchni był... nie do opisania. Polecam :).

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką amaretti

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką amaretti

Składniki na dużą blachę:

  • Na ciasto:

  • 90g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 4 jajka rozmiar L, rozkłócone
  • 5 1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • Na kruszonkę:

  • 60g masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 ciasteczka amaretti morbidi, pokruszone
  • ok. 1/2 kg śliwek węgierek, umytych i wypestkowanych

Przygotowanie:

  • Ciasto :

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wsypujemy je do dużej miski, w kolejności, wymienionej w spisie ze składnikami. Zaczynając od pokruszenia drożdży, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wlewamy olej, mleko, jajka, a na końcu wsypujemy mąkę.
  • Tak przygotowaną miskę ze składnikami, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, na około 2 godziny.
  • Po upływie podanego czasu, wymieszać składniki na jednolite ciasto i przełożyć na blachę, wysmarowaną tłuszczem.
  • Kruszonka:

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce, a następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę.
  • Na ciasto ułożyć obok siebie połówki śliwek; stroną rozciętą do góry, posypać kruszonką.
  • Tak przygotowany placek, wstawić do zimnego piekarnika, piec w 180 C, do tzw. suchego patyczka. Smacznego
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne