Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

SŁODKOŚCI/CIASTA/CIASTECZKA/DESERY

piątek, 25 maja 2018

 Jeśli jeszcze nie wiecie co podarować swoim kochanym Mamo z okazji ich jutrzejszego święta. To podsuwam Wam propozycję na wyjątkowy i delikatny tort Raffaello, z obłędnym kremem kokosowym. Polecam :).

A wszystkim Mamom , korzystając z okazji składam najserdeczniejsze życzenia :)

Tort Raffaello z czarną porzeczką

Tort Raffaello z czarną porzeczką

Tort Raffaello z czarną porzeczką 

Składniki na biszkopt na tortownicę 24cm:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 165 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 47,5 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie biszkoptu:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie "przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  • Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, do połączenia składników. Nie należy mieszać przy pomocy miksera.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.
  • Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Składniki na krem kokosowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g mleka kokosowego
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 3-4 łyżki cukry pudru; pominęłam
  • 50 ml likieru kokosowego; opcjonalnie

Przygotowanie kremu kokosowego:

  • W garnku umieścić wiórki kokosowe, mleko kokosowe i mleko skondensowane słodzone, całość gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, cały czas mieszając; wystudzić.
  • W misie miksera ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania, dodać porcjami pastę kokosową, cały czas mieszając, ale już na wolniejszych obrotach. Dodać likier kokosowych, jeśli go używacie.

Nasączenie biszkoptu:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki wymieszać.

 Krem śmietanowy, na obłożenie boków i wierzchu tortu:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% , schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Składniki na krem umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu. 

Ponadto:

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki 100 % owoców, lub innego dżemu z kwaśnych owoców

  • 12 kulek pralinek Raffaello

  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych, na obsypanie boków tortu

Wykonanie

Na paterze położyć pierwszy z biszkoptowych blatów. Nasączyć. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć grubą warstwę kremu kokosowego (około 1/2 całości). Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki wysmarować kremem śmietanowym, obsypać boki wiórkami kokosowymi. Z pozostałej ilości kremu śmietanowego, wykonać na górze tortu dowolne zdobienie, na kremie poukładać pralinki Raffaello. Gotowy tort schłodzić przez kilka godzin.

Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Źródło przepisu i inspiracji: https://www.mojewypieki.com/



sobota, 17 lutego 2018

Jeśli tak jak ja co weekend przekopujecie swoje kuchenne szafki, w poszukiwaniu czegoś słodkiego, to ten przepis jest dla Was. 

Dla wszystkich łasuchów, tych małych i tych dużych, dla tych dbających o linie i tych na wiecznej diecie. Dla wszystkich, którzy szukając zdrowszej alternatywy, na słodkie małe co nieco.

Trufle daktylowe są dość proste w wykonaniu, a lista składników jest stosunkowo krótka, jak i czas ich przygotowania. Do tego elegancko wyglądu i nieziemsko smakują. Kombinacja słodkiej masy daktylowej, orzechów i gorzkiej czekolady, z odrobiną pomarańczy to, jak dla mnie połączenie idealne.

Myślę , że takie trufelki zadowolą podniebienie każdego łasucha :).

Polecam.

Trufle daktylowe z nutą pomarańczy

Składniki na około 60-70 trufli:

  • 600 g miękkich daktyli
  • 120 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 2 garści migdałów
  • 3-4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka kakao, plus 2-4 łyżki do obtoczenia
  • skórka i sok z 1 dużej pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 175 C.
  • Orzechy wysypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 10 minut na złoty kolor. Orzechy laskowe obrać ze skórki. Upieczone orzechy, zmielić w młynku lub blenderze.
  • W rondlu umieścić daktyle, skórkę i sok z pomarańczy, całość podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu, aż daktyle zmiękną i wchłoną cały płyn. Jeśli daktyle będą zbyt suche ilość soku może być nie wystarczająca, należy wtedy uzupełnić go w trakcie podgrzewania, o dodatkową porcję.
  • Miękkie daktyle, zmielić w blenderze na gładką pastę.
  • Dodać pozostałe składniki, pomijając czekoladę, ponownie zmiksować.
  • Gorzką czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z masą daktylową.
  • Gotową masę schłodzić w lodówce.
  • Za pomocą łyżeczki nabierać porcję masy i formować trufle; obtoczyć w kakao.
  • Obtoczone trufle przechowywać w szczelnym pojemniku przez dwa tygodnie lub dłużej.
  • Smacznego :)

Źródło przepisu: http://atastylovestory.com/

piątek, 10 marca 2017

Były już makaroniki w wersji z gorzką czekoladą, teraz coś dla fanów białej czekolady. Ciasteczka są lekko twarde z wierzchu i cudownie ciągnące w środku, wypełnione samymi pysznościami, o lekko karmelowym smaku , dzięki dodatkowi masy kajmakowej. Trudno się od nich oderwać. Po prostu pycha :). 

Jeśli gdzieś zalegają Wam zapasy białej czekolady, musicie koniecznie je zrobić.

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Składniki na około 40-50 makaroników:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 120 g białej czekolady; posiekanej
  • 150 g mieszanki orzechów (migdałów, nerkowców, pekan, laskowych); posiekanych 
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 100 g pestek dyni
  • 40 g amarantusa ekspandowanego

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Makaroniki piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/

czwartek, 09 marca 2017

Szybkie ciasteczka, które posmakują każdemu; czekoladowo - karmelowe, najeżone samymi zdrowymi składnikami. Lekko twardawe z wierzchu, klejące w środku. Po prostu pycha :). 

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Składniki na 40-50 makaroników:

  • 500 g masy kajmakowej
  • 145 g gorzkiej czekolady 70 %; posiekanej
  • 150 g ulubionej mieszanki orzechów; posiekanej (migdały, pekan, laskowe, włoskie, nerkowce)
  • 100 g nasion słoneczniku
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g ekspandowanego amarantusu

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne