Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
niedziela, 20 grudnia 2015

Jeśli szukacie przepisu na ciasto, przez które nie spędzicie długich godzin w kuchni, a które zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem Waszych gości. To, to jest przepis dla Was :).

Tylko uwaga !!!

Sernik karmelowy to jedno z tych ciast, których nie warto próbować, zaraz po upieczeniu. Bo spód z orzechów i ciasteczek będzie za twardy, a ser za miękki. Ale jeśli nie ulegniecie pokusie i wstawicie go na noc do lodówki. To następnego dnia, odczujecie jego pełnię smaku.

Sernik karmelowy

Sernik karmelowy 

Składniki:

  • Spód:

  • 60g miękkiego masła
  • 75g orzechów włoskich
  • 100g ciastek biszkoptowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • olej do posmarowania tortownicy
  • Masa serowa:

  • 600g mielonego twarogu trzy krotnie zmielonego
  • 250-300g masy kajmakowej
  • 3 jajka rozmiar L
  • 15g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Spód:

  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciastka, 50g orzechów, cukier i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  • Masą wylepić dno tortownicy; dobrze docisnąć. Wstawić na 20 minut do lodówki.
  • Masa serowa:

  • Twaróg utrzeć z 120 g masy kajmakowej . Kolejno wbijać jajka, stale ucierając.
  • Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 C.
  • Gotową masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy.
  • Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut.
  • Upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, do wystygnięcia.
  • Pozostałą masę kajmakową rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Jeśli masa jest zbyt zwarta, można ją podgrzać na małym ogniu, by lepiej można ją było rozsmarować.
  • Resztę orzechów grubo posiekać, posypać brzeg ciasta.
  • Gotowy sernik wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem ostrożnie wyjąć z tortownicy.

Źródło inspiracji: czasopismo "Twój Styl - Ciasta i ciasteczka"

środa, 16 grudnia 2015

Nie wyobrażam sobie Świąt bez piernika. Uwielbiam jego korzenny smak i ilość bakali jaką w sobie kryje.

Dzisiejszy przepis to mała wariacja na temat piernika :). Bo to ciasto z cukinią, które jest cudownie miękkie i wilgotne w środku, a do tego długo zachowuje swoją świeżość. Pachnie wspaniale, jest bardzo wciągające, mocno czekoladowe z delikatną nutą korzenną. A przy tym mało pracochłonne ....

 

Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego ( plus 1-2 łyżki)
  • 250g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 łyżka olejku migdałowego
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 250g obranej cukinii, startej na grubych oczkach
  • 100g posiekanych orzechów włoskich, plus kilka do przybrania
  • 6 -8 suszonych śliwek, posiekanych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C.
  • Średniej wielkości keksówkę natłuścić i oprószyć mąką.
  • W misce utrzeć olej, cukier, jajka i olejek migdałowy, na puszystą masę.
  • W drugim naczyniu, wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i pieprz.
  • Suche składniki małymi porcjami dodawać do miski z masą jajeczną, cały czas miksując.
  • Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, dodać cukinie, pokrojone orzechy i śliwki, wymieszać.
  • Jeśli ciasto bezie za gęste można dodać nieco więcej oleju (1-2 łyżki), przy tym po dodaniu, cukinii ciasto bardzo szybko zmieni swoją konsystencję na bardziej płynną.
  • Gotowe ciasto przełożyć, do wcześniej przygotowanej keksówki.
  • Piec około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
  • Tabliczkę czekolady, stopić w kąpieli wodnej z łyżką masła.
  • Ciepłą polewą posmarować wystudzone ciasto, udekorować połówkami orzechów.
  • Smacznego :)

 Źródło inspiracji: czasopismo "Moje Gotowanie"

niedziela, 13 grudnia 2015

Czy u Was też przygotowania do Świąt idą pełną parą ??

Ja co roku oprócz prezentów , które kupuję dla rodziny , staram się własnoręcznie przygotować jakieś słodkie pyszności, którymi obdarowuje swoich najbliższych.

Sprawia mi to wiele frajdy, a i obdarowani inaczej reagują na takie słodkie prezenty, w, które włożyliśmy sporo pracy, no i serca.

W tym roku do słoiczków z łakociami, trafią cudownie aromatyczne ciasteczka imbirowe. Ciastka te, są kruche na zewnątrz, a lepkie w środku. O smaku i zapachu melasy i korzennych przypraw :).

Przepis wyszperałam już w zeszłym roku w internecie, ale z braku czasu, nie udało mi się go wypróbować.

Plusem tych ciasteczek jest , że długo zachowują swoją świeżość, więc można je zrobić o wiele wcześniej i zapakować, w szczelne pojemniczki.

 

Ciasteczka imbirowe

Składniki:

  • 115 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 110 g drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka nasion chia , namoczona w 3 łyżkach wody
  • 85 g melasy
  • 1 jajko rozmiar M
  • 130 g mąki pszennej
  • 130 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g kandyzowanego imbiru
  • drobny cukier, do obtoczenia

Przygotowanie:

  • W małej miseczce połączyć nasiona chia z 3 łyżkami wody, odstawić na 5 minut.
  • W misce wymieszać obie mąki, sodę, cynamon, imbir, goździki i sól. 
  • W drugim naczyniu, utrzeć masło i oba cukry na puszysty krem.
  • Do masy maślanej, dodać jajko, olej sezamowy, melasę i nasiona chia, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiego kremu.
  • Do naczynia z masą maślano-jajeczną dodać mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami; zmiksować do połączenia wszystkich składników.
  • Dodać pokrojony kandyzowany imbir i krótko zmiksować.
  • Z masy formować kule wielkości niedużego orzecha włoskiego, które należy obtoczyć w cukrze (jeśli ciasto będzie zbyt miękkie należy, je przez chwilę schłodzić).
  • Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Ciasteczka powinny rozpłynąć się na blaszce i mogą lekko popękać.  Pieczone zbyt długo będą twardsze i nie będą tak miękkie w środku.
  • Wyjąć, wystudzić na kratce.
  • Ciastka przechowywać do miesiąca w szczelnym słoiku.

Źródło inspiracji: http://www.sideofsneakers.com/

środa, 02 grudnia 2015

Już za trzy dni mikołajki, z tej okazji postanowiłam przygotować dla moich najbliższych słodki prezent. Mikołajkowe czapeczki - to babeczki imbirowe, udekorowane kremem z białej czekolady.

Czapeczki prezentują się uroczo i smakują wyśmienicie; są miękkie, aromatyczne, z cudowną imbirową nutą.

Taki mały słodki prezent, myślę, że ucieszy, każdego obdarowanego łasucha :)

Mikołajkowe babeczki

Składniki:

  • Imbirowe babeczki 12 -16 sztuk:

  • 3 cm świeżego imbiru
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 15 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g kremówki
  • 60g kandyzowanego imbiru
  • Składniki na krem z białej czekolady:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 g białej czekolady
  • czerwony barwnik w proszku lub żelu (u mnie firmy Wilton)
  • 2 foliowe worki cukiernicze, lub 2 woreczki do mrożenia
  • 2 tylki u mnie ( Wilton 1 A , 22 otwarta gwiazda )

Przygotowanie:

  • Imbirowe babeczki:

  • Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Masło, brązowy cukier, imbir, sól i cukier waniliowy utrzeć na puszysty krem.
  • Nie przerywając, ucierania, wbijać po jednym jajku, a następnie dosypać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodać kremówkę i posiekany imbir, krótko zmiksować na wysokich obrotach.
  • Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.
  • Muffinki piec w 175 C przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Gotowe babeczki wystudzić na kratce.
  • Krem z białej czekolady:

  • Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać posiekaną, białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić. Krem podzielić na dwie części, jedną z nich zabarwić na czerwono, drugą pozostawić białą. Obie masy przełożyć do pojemników i wstawić do lodówki, na minimum 12 godzin.
  • Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył. Gotowy krem, przechowywać w lodówce.
  • W dniu zdobienia oba kremy przełożyć do rękawów cukierniczych.
  • Czerwony krem przełożyć, do worka zakończonego dużą okrągłą tylką 1 A.
  • Biały krem przełożyć, do worka zakończonego małą tylką 22.
  • Za pomocą dużej tylki na babeczce, formujemy czapeczkę mikołaja, zostawiając odstęp od brzegu, naszej muffinki.
  • Przy pomocy małej tylki, wykonujemy obramowanie czapeczki i pomponik.
  • Ozdobione babeczki przechowywać do 3 dni w lodówce.
  • Smacznego :)

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/

                        czasopismo Moje Gotowanie "Słodkie klimaty - Czekolada i Karmel"

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne