Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
środa, 24 lutego 2016

Czy zdarzyło Wam się kupić granolę , której skład nie do końca Wam odpowiadał. Mi nie raz... Najczęstszym powodem, dla którego zaprzestałam kupowania tej sklepowej wersji, jest ilość cukru jaką można w niej znaleźć.

Dlatego od jakiegoś czasu, przygotowuję ją sama w domu, a wariacji, na jej temat jest mnóstwo.

Dzisiejszy przepis jest propozycją, którą można oczywiście rozszerzyć o swoje ulubione składniki. Wykorzystałam tutaj naturalną słodycz suszonych daktyli, będących wspaniałym źródłem energii, błonnika, minerałów i witamin. To w połączeniu z orzechami, płatkami i innymi nasionami, będzie stanowiło wspaniały zdrowy dodatek, na dobry początek dnia. 

No to miski w dłoń i smacznego ... :)

Daktylowa granola

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 225 g płatków owsianych
  • 60 g nasion słonecznika
  • 60 g ziaren sezamu (jasnego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g siemienia lnianego
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 40 g migdałów
  • 40 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 170 C.
  • Na patelnię wlać 30ml wody, wsypać daktyle i gotować na małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż, daktyle wchłoną cały płyn i staną się miękkie. Jeśli płynu jest za mało, dolać go w trakcie gotowania. Miękkie daktyle zmiksować na gładkie puree. Odstawić do wystudzenia. (Jeśli daktyle są świeże i bardzo miękkie, pominąć, etap gotowania, a daktyle, zmiksować z małą ilością wody).
  • Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Dodać olej, starty na tarce imbir, syrop klonowy (jeśli go dodajecie), oraz przestudzoną masę daktylową. Całość dokładnie wymieszać, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; równomiernie rozłożyć.
  • Granolę wstawić do piekarnika; piec 20- 30 minut, co jakiś czas mieszając, do zrumienienia. Jeśli w trakcie pieczenia granola , zbyt szybko się zacznie rumienić , zmniejszyć temperaturę do 150 C.
  • Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika, wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamknięty pojemniku.
niedziela, 14 lutego 2016

Dziś Walentynki !!! Jeśli jeszcze nie obdarowaliście swoich ukochanych żadnym prezentem , a do głowy nie przychodzi Wam żaden pomysł, to ten przepis jest dla Was. Wystarczą szybkie zakupy, kilka prostych składników i możecie wyczarować takie cudeńka.

Urocze różane babeczki z ciasta francuskiego, których płatki zrobione są z plasterków jabłka. Wspaniale smakują i wyglądają uroczo. Myślę , że zachwycą każdego obdarowanego.

Polecam :) i życzę Wszystkim wszystkiego najlepszego na Walentynki.

Różane babeczki

Różane babeczki

Różane babeczki

Składniki na 6 babeczek:

  • 2 czerwone jabłka
  • 300 g gotowego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego, plus jedna łyżka wody
  • 1 rozkłócone jajko
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 szklanki wody
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  • Jabłka przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plasterki.
  • W płaskim garnku, zagotować wodę z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia, włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem, w zależności od twardości jabłek, na 3-6 minut, żeby jabłka zmiękły.
  • Miękkie plasterki, przełożyć na sito i pozostawić do odsączenia i ostudzenia.
  • Dla posiadaczy mikrofalówek: Do dużej miski włożyć plasterki jabłka, wycisnąć sok z cytryny, zalać wodą. Wstawić do mikrofalówki na 3-6 minut. Jabłka odcedzić i wystudzić.
  • Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 6-7 cm paski, wzdłuż krótszego boku.
  • W małej miseczce, wymieszać 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego z jedną łyżką wody.
  • Każdy pasek ciasta, posmarować cienko za pomocą pędzelka, dżemem brzoskwiniowym.
  • Ułożyć na zakładkę wystudzone plasterki jabłek , pozostawiają 3 cm wolnego miejsca. Jabłka posypać odrobiną cukru i cynamonu.
  • Wolny brzeg ciasta , założyć na jabłka. Pasek przesmarować rozkłóconym jajkiem, delikatnie zwinąć , w rulon, nie dociskając zbyt mocno, by jabłka nie wysunęły się z ciasta.
  • Zwinięte róże włożyć do formy na muffinki, wysmarowanej masłem.
  • Piec w 190 C, 40-45 minut. Jeśli w trakcie pieczenia plasterki, jabłek zaczną się zbyt szybko rumienić zmniejszyć temperaturę, pieczenia.
  • Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Źródło inspiracji: https://www.youtube.com/watch?v=5rGrwvEjZIQ - filmik instruktażowy

środa, 20 stycznia 2016

Chociaż za oknem biało i mroźnie, a zima kojarzy się bardziej z gorącą czekoladą, ja ostatnio namiętnie popijam piernikowe smoothie.

Niezwykle aromatyczny, piernikowo -mleczny koktajl, z dodatkiem banana, daktyli i pomarańczy. To idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek, bardzo pożywna i pełna smaku.

Piernikowe smoothie

Składniki:

  • 2 duże bardzo, dojrzałe banany świeże lub zamrożone
  • 3 cm świeżego imbiru, startego na drobnej tarce
  • 60 g orzechów pekan
  • 8 miękkich daktyli
  • 2 łyżki melasy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 300-400 ml mleka migdałowego , lub innego waszego ulubionego mleka (w zależności od tego jak gęsty ma być koktajl)
  • 1 duża pomarańcza (sok i skórka z niej otarta)

Przygotowanie:

  • Obrane banany, orzechy i daktyle umieścić w blenderze, zmiksować na gładki krem.
  • Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładki koktajl.
  • Smacznego :)

Źródło inspiracji: http://www.allysonkramer.com/

czwartek, 24 grudnia 2015

Wszystkim moim czytelnikom, życzę radosnych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz pomyślności w Nowym Roku. 

Do zobaczenia i przeczytania w 2016 :)

 

11:17, zuzana19 , BOŻE NARODZENIE
Link
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne