Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
środa, 20 stycznia 2016

Chociaż za oknem biało i mroźnie, a zima kojarzy się bardziej z gorącą czekoladą, ja ostatnio namiętnie popijam piernikowe smoothie.

Niezwykle aromatyczny, piernikowo -mleczny koktajl, z dodatkiem banana, daktyli i pomarańczy. To idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek, bardzo pożywna i pełna smaku.

Piernikowe smoothie

Składniki:

  • 2 duże bardzo, dojrzałe banany świeże lub zamrożone
  • 3 cm świeżego imbiru, startego na drobnej tarce
  • 60 g orzechów pekan
  • 8 miękkich daktyli
  • 2 łyżki melasy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 300-400 ml mleka migdałowego , lub innego waszego ulubionego mleka (w zależności od tego jak gęsty ma być koktajl)
  • 1 duża pomarańcza (sok i skórka z niej otarta)

Przygotowanie:

  • Obrane banany, orzechy i daktyle umieścić w blenderze, zmiksować na gładki krem.
  • Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładki koktajl.
  • Smacznego :)

Źródło inspiracji: http://www.allysonkramer.com/

czwartek, 24 grudnia 2015

Wszystkim moim czytelnikom, życzę radosnych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz pomyślności w Nowym Roku. 

Do zobaczenia i przeczytania w 2016 :)

 

11:17, zuzana19 , BOŻE NARODZENIE
Link
niedziela, 20 grudnia 2015

Jeśli szukacie przepisu na ciasto, przez które nie spędzicie długich godzin w kuchni, a które zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem Waszych gości. To, to jest przepis dla Was :).

Tylko uwaga !!!

Sernik karmelowy to jedno z tych ciast, których nie warto próbować, zaraz po upieczeniu. Bo spód z orzechów i ciasteczek będzie za twardy, a ser za miękki. Ale jeśli nie ulegniecie pokusie i wstawicie go na noc do lodówki. To następnego dnia, odczujecie jego pełnię smaku.

Sernik karmelowy

Sernik karmelowy 

Składniki:

  • Spód:

  • 60g miękkiego masła
  • 75g orzechów włoskich
  • 100g ciastek biszkoptowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • olej do posmarowania tortownicy
  • Masa serowa:

  • 600g mielonego twarogu trzy krotnie zmielonego
  • 250-300g masy kajmakowej
  • 3 jajka rozmiar L
  • 15g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Spód:

  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciastka, 50g orzechów, cukier i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  • Masą wylepić dno tortownicy; dobrze docisnąć. Wstawić na 20 minut do lodówki.
  • Masa serowa:

  • Twaróg utrzeć z 120 g masy kajmakowej . Kolejno wbijać jajka, stale ucierając.
  • Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 C.
  • Gotową masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy.
  • Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut.
  • Upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, do wystygnięcia.
  • Pozostałą masę kajmakową rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Jeśli masa jest zbyt zwarta, można ją podgrzać na małym ogniu, by lepiej można ją było rozsmarować.
  • Resztę orzechów grubo posiekać, posypać brzeg ciasta.
  • Gotowy sernik wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem ostrożnie wyjąć z tortownicy.

Źródło inspiracji: czasopismo "Twój Styl - Ciasta i ciasteczka"

środa, 16 grudnia 2015

Nie wyobrażam sobie Świąt bez piernika. Uwielbiam jego korzenny smak i ilość bakali jaką w sobie kryje.

Dzisiejszy przepis to mała wariacja na temat piernika :). Bo to ciasto z cukinią, które jest cudownie miękkie i wilgotne w środku, a do tego długo zachowuje swoją świeżość. Pachnie wspaniale, jest bardzo wciągające, mocno czekoladowe z delikatną nutą korzenną. A przy tym mało pracochłonne ....

 

Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego ( plus 1-2 łyżki)
  • 250g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 łyżka olejku migdałowego
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 250g obranej cukinii, startej na grubych oczkach
  • 100g posiekanych orzechów włoskich, plus kilka do przybrania
  • 6 -8 suszonych śliwek, posiekanych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C.
  • Średniej wielkości keksówkę natłuścić i oprószyć mąką.
  • W misce utrzeć olej, cukier, jajka i olejek migdałowy, na puszystą masę.
  • W drugim naczyniu, wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i pieprz.
  • Suche składniki małymi porcjami dodawać do miski z masą jajeczną, cały czas miksując.
  • Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, dodać cukinie, pokrojone orzechy i śliwki, wymieszać.
  • Jeśli ciasto bezie za gęste można dodać nieco więcej oleju (1-2 łyżki), przy tym po dodaniu, cukinii ciasto bardzo szybko zmieni swoją konsystencję na bardziej płynną.
  • Gotowe ciasto przełożyć, do wcześniej przygotowanej keksówki.
  • Piec około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
  • Tabliczkę czekolady, stopić w kąpieli wodnej z łyżką masła.
  • Ciepłą polewą posmarować wystudzone ciasto, udekorować połówkami orzechów.
  • Smacznego :)

 Źródło inspiracji: czasopismo "Moje Gotowanie"

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne