Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
wtorek, 22 marca 2016

Cytrusowo - tropikalne smaki połączone w jedną, całość w lekkim i przepysznym, cieście limonkowo-kokosowym, z cudownym limonkowym lukrem na górze. Czy może być coś lepszego ... Dla mnie nie ...

Uwielbiam takie egzotyczne smaki, które na myśl, przywołują wspomnienia ciepłego i słonecznego lata. Ciasto w środku jest miękkie i wilgotne, długo zachowuję swoją świeżość. Przy jego przygotowaniu nie potrzebny jest mikser. Polecam !

Ciasto limonkowo-kokosowe

Ciasto limonkowo-kokosowe

Składniki:

  • sok z 4 dużych limonek
  • skórka otarta z 3 limonek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g musu jabłkowego
  • 75 g oleju kokosowego ( rozpuszczonego)
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g wirków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • Lukier:
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru 

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 175 C.
  • Keksówkę o wymiarach 10 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W jednej misce umieścić wszystkie mokre składniki na ciasto (olej kokosowy, ocet jabłkowy, mus jabłkowy, sok i skórka z limonki), wymieszać.  
  • W drugiej misce umieścić wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i wiórki kokosowe), wymieszać.
  • Mokre składniki przelać do miski z suchymi składnikami, wymieszać tylko do połączenia składników. Nie mieszać za długo ! Tylko do czasu, aż wszystkie suche składniki, połączą się z mokrymi. Gotowe ciasto, jak najszybciej przelać do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do piekarnika.
  • Piec 40 - 50 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Lukier:
  • Składniki rozetrzeć łyżką; gęstość lukru, regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie soku z limonki.
  • Gotowym lukrem udekorować ciasto.

Źródło inspiracji: http://avirtualvegan.com/

poniedziałek, 14 marca 2016

Wczoraj były zawijańce z masą kajmakową i orzechami :)

A dziś chciała bym Was namówić do przygotowania, na bazie tego samego przepisu na ciasto drożdżowe, pysznych bułeczek z nadzieniem serowym z rodzynkami. Całość pokryta jest cudownym pomarańczowym lukrem. Bułeczki są puszyste, a zapach jaki unosi się w domu po ich upieczeniu hmmm.

Bułeczki drożdżowe z twarożkiem, roczynkami i lukrem pomarańczowym

Składniki na około 12-14 bułeczek:

  • 80 g masła
  • 50 ml mleka 3,2 %
  • 25 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko, rozmiar L, roztrzepane
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka , do smarowania ciasta
  • Nadzienie:

  • 250 g twarożku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • Lukier pomarańczowy:

  • sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
  • 1/2 - 1 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:

  • 180 g rodzynek

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W rondelku, rozpuścić masło w mleku. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą (mleko powinno być letnie, nie gorące, bo wtedy ciasto nie wyrośnie).
  • W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Zrobić dołek w środku, dodać mieszankę z mlekiem i resztę składników. Wyrobić ręką, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto. Miskę szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki.
  • Ciasto przełożyć na oprószoną mąką blat, 5 minut wyrabiać, a następnie uformować w prostokąt ( około 40 x 30 cm).
  • Nadzienie: Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać.
  • Na wierzch rozwałkowanego ciasta rozsmarować masę serową, pozostawiając wzdłuż brzegów 2 cm wolny pasek. Rozłożyć równomiernie rodzynki.
  • Ciasto zrolować, w długi wałek, pociąć na 12-14 równych części - ślimaki.
  • Każdego ślimaka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić.
  • Tak uformowane bułeczki układać w dużych odległościach od siebie (sporo urosną) na wyłożonych papierem blaszkach. 
  • Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 godziny (ciasto musi dwukrotnie zwiększyć objętość).
  • Rozgrzać piekarnik do 160 C. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, piec 30-40 minut. Po upieczeniu powinny być złocisto-brązowe.
  • Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.
  • Lukier: Składniki rozetrzeć łyżką; gęstość lukru, regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie soku.

Źródło inspiracji: "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo

                              www.mojewypieki.com

niedziela, 13 marca 2016

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, w związku z tym mama dla Was kilka ciekawych pomysłów, na coś słodkiego w te święta.

Pierwszą moją propozycją są zawijańce drożdżowe z masą kajmakową i orzechami. Zaletą tego przepisu jest to, że ciasto drożdżowe nie wymaga tutaj zbyt wiele uwagi. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i wstawić ciasto na noc do lodówki, a cała praca, odbywa się kiedy śpimy. Następnego dnia, ciasto należy tylko krótko wyrobić i nadziać ulubionymi składnikami. A efekt hmmm... Ciasto delikatnie jak puch a przy tym długo zachowuje swoją świeżość.

Zawijańce nadziewane masą kajmakową i orzechami

Zawijańce nadziewane masą kajmakową i orzechami

Zawijańce nadziewane masą kajmakową i orzechami

Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 80 g masła
  • 50 ml mleka 3,2 %
  • 25 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko, rozmiar L, roztrzepane
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka , do smarowania ciasta
  • 150 g masy kajmakowej plus 1 łyżka
  • 150 g grubo posiekanych orzechów ( u mnie laskowych, migdałów, pekan)

Przygotowanie:

  • W rondelku, rozpuścić masło w mleku. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą (mleko powinno być letnie, nie gorące, bo wtedy ciasto nie wyrośnie).
  • W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Zrobić dołek w środku, dodać mieszankę z mlekiem i resztę składników. Wyrobić ręką, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto. Miskę szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki.
  • Następnego dnia wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm.
  • Ciasto przełożyć na oprószoną mąką blat, 5 minut wyrabiać, a następnie uformować w prostokąt ( około 40 x 30 cm).
  • Na wierzch rozwałkowanego ciasta rozsmarować masę kajmakową, pozostawiając wzdłuż brzegów 2 cm wolny pasek. Rozłożyć równomiernie orzechy.
  • Ciasto zrolować, w długi wałek, pociąć na 6-8 równych części.
  • Zawijańce ułożyć w tortownicy, jeden obok drugiego, tak by było widać ich przekrój.
  • Tortownicę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 godziny (ciasto musi dwukrotnie zwiększyć objętość).
  • Rozgrzać piekarnik do 160 C. Zawijańce posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, piec 30-40 minut. Po upieczeniu powinny być złocisto-brązowe.
  • Jeszcze ciepłe bułeczki posmaruj cienką warstwą masy kajmakowej.
  • Zawijańce najlepiej smakują na ciepło, jedzone tego samego dnia.

Źródło inspiracji: "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo 

niedziela, 06 marca 2016

Historia tego przepisu, zaczęła się małą katastrofą kulinarną...

Dziś mała być kasza na obiad, ale ją rozgotowałam :/. Patrzyłam na garnek i zastanawiałam się co z tym fantem zrobić. Godzina obiadu się zbliżała, w brzuchu burczało, a ja miałam, tylko rozgotowaną kaszę ...

Szybkie spojrzenie na lodówkę, internet, mała burza mózgu i tak powstały, pyszne, sycące gryczane placuszki., które idealnie nadają się na danie obiadowe, lub posiłek do pracy. 

Czasem i z małej katastrofy, może powstać coś smacznego :)

Placuszki z kaszy gryczanej

Składniki na około 30-35 placuszków:

  • 150 g nieprażonej kaszy gryczanej (suchej)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 3 łyżki cebuli prażonej
  • 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 garście prażonych nasion słonecznika
  • 100 g miękkiej fety
  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • jogurt grecki do podania

Przygotowanie:

  • Kaszę gryczaną ugotować w 2 szklankach osolonej wody, z 1 łyżką masła. Kasza po ugotowaniu powinna być lekko kleista, a nie sypka; wtedy placuszki lepiej zachowują swój kształt. Ostudzić.
  • Przestudzoną kaszę, połączyć z jajkami, posiekaną natką pietruszki, prażoną cebulą, słonecznikiem, mąką i pokruszoną fetą.
  • Dodać przyprawy, wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na kwadrans.
  • Na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje masy. Smażyć na małym ogniu na złoto z obu stron. Podawać na ciepło z kleksem jogurtu greckiego. 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne