Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
środa, 21 maja 2014

Smoothie to orzeźwiający koktajl ze zmiksowanych owoców, czasem z dodatkiem lodu, czasem też z dodatkiem jogurtu lub mleka. To bomba witaminowa, którą polecam na śniadanie, obiad lub jako dodatek do każdego innego posiłku.

 Owocowe smoothie

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duże dojrzałe mango, obrane
  • 2 dojrzałe banany, obrane
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 125ml mleka kokosowego 

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieścić, w blenderze i zmiksować.
  • Gotowy koktajl schłodzić przed podaniem w lodówce.
sobota, 17 maja 2014

Przepis ten powstał z potrzeby wykorzystania fasoli Mung , która już od dawna zalegała mi w kuchennej szafie. Piekłam już wiele pasztetów, ale zawsze to były pasztety mięsne, a teraz przyszedł czas na ich warzywne wariacje. Pasztet jest wilgotny, zwięzły, dobrze się kroi i rozsmarowuje, a do tego ma wspaniały aromat duszonych warzyw i orzechów.

 

Pasztet warzywny z fasolą mung

Pasztet warzywny z fasolą mung 

Pasztet warzywny z fasolą mung

Składniki na dwie małe keksówki:

  • 200g ugotowanej fasoli Mung
  • 200g orzechów laskowych
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 por, tylko biała część
  • 2 laski selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz (ilość przypraw , podałam orientacyjnie, ponieważ, każdy ma inny smak , dlatego należy je dozować , stopniowo)

Przygotowanie:

  • Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler naciowy pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. 
  • Kiedy pory będą zeszklone, dodać starte warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie. 
  • Tak przygotowane warzywa zmielić na gładką masę, razem z ugotowaną wcześniej fasolą i orzechami. Dodać olej oraz przyprawy. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówek i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić. 

Źródło inspiracji: www.jadlonomia.com

piątek, 16 maja 2014

Czy znudziły Wam się już na śniadanie kanapki i szukacie, jakiejś inspiracji. To ten przepis jest dla Was. Prosty w wykonaniu, a efekt.... sami zobaczcie. Delikatne i miękkie placuszki o smaku sernika , które rozpływają się w ustach. A do tego proponuję, domową frużelinę.

 

Placuszki z serem risotta z domową frużeliną

Placuszki z serem risotta z domową frużeliną

Placuszki z serem risotta z domową frużeliną

Składniki na około 25 placuszków:

  • 250g serka ricotta
  • 125ml mleka 2%
  • 2 jajka rozmiar L
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie:

  • Oddzielić żółtka od białek. W misce zmieszać ricottę, mleko, cukier waniliowy i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszać, tak by powstało gładkie ciasto.
  • Ubić pianę z białek z odrobiną soli i dodać do mleczno−serowej mieszaniny. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Rozgrzać olej na dużej patelni i odmierzać czubate łyżeczki ciasta. Smażyć placki przez minutę, aż zrobią się złociste. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze minutę. W czasie pieczenia, gotowe placuszki , można układać na dużym, ogrzanym talerzu, pod przykryciem z folii aluminiowej.

UWAGI: Jeśli posiadasz w swojej kuchni, dobrej jakości patelnie teflonową, placuszki można smażyć, bez tłuszczu.

Domowa frużelina - składniki:

  • 250g mieszanki mrożonych owoców leśnych
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru (w zależności od owoców)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Przygotowanie:

  • Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
  • W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
  • Namoczoną żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

Źródło inspiracji: Domowa frużelina - www.mojewypieki.com

                             Placuszki z ricottą - www.nigellalawson.pl

 



Tagi: ricotta
22:55, zuzana19 , ŚNIADANIE
Link
poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów, wykwintny a przy tym genialnie prosty. Pyszny, waniliowo - jajeczny krem, zapiekany pod chrupiącą warstwą karmelu. Czy może być coś prostszego…

Creme brulee

Creme brulee

 

Składniki na 6 porcji:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 50 g białego cukru
  • na wierzch: 5 łyżek brązowego cukru
  • potrzebne też będą: 6 porcelanowych lub ceramicznych foremek oraz palnik

 

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 110 stopni C.
  • Do rondla wlać śmietankę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, nożem wyskrobać ziarenka. Przepołowioną laskę i ziarenka wanilii włożyć do śmietanki. Zagotować, odstawić z ognia, na około 5 minut. Wyjąć laskę wanilii.
  • W misce utrzeć łyżką żółtka z cukrem (nie do puszystości, wystarczy jak zaczną zmieniać kolor). Cały czas mieszając żółtka wlewać do nich stopniowo śmietankę. Masa na crème brûlée jest już gotowa.
  • Masę wlać do foremek i ustawić na kratce piekarnika w środkowej części. Zapiekać przez 50 minut lub dłużej ; piec tylko do czasu aż masa się zetnie.
  • Wyjąć foremki z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc (deser można trzymać w lodówce przez około 3 dni).
  • Przed samym podaniem posypać wierzch kremu brązowym cukrem (około 1 niepełna łyżka na 1 porcję), rozprowadzić cukier równą warstwą po powierzchni deseru.
  • Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarni. Podawać natychmiast.

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com






Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne