Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
wtorek, 05 sierpnia 2014

Sezon ogórkowy w pełni, od jakiegoś czasu kroje siekam i wekuje, po to by w zimowe dni cieszyć się  smakiem  lata. Mizeria ta wspaniale smakuje prosto ze słoika lub w połączeniu ze śmietaną. Kiedy zimową porą , tak trudno o smacznego i pachnącego ogórka, warto mieć w swojej spiżarni takie skarby.

Mizeria na zimę  

Składniki:

  • 5kg ogórków
  • 1/2kg cebuli
  • szklanka oleju
  • szklanka octu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • duży pęczek natki pietruszki
  • główka czosnku

Przygotowanie:

  • Ogórki umyć, pokroić w plasterki (nie obierać).
  • Obrane cebule i czosnek oraz umytą natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Przygotowane składniki wymieszać z olejem i octem. Mizerię doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do wyparzonych słoików.
  • Pasteryzować 5 minut.

Źródło inspiracji: Pani domu "Przetwory i nalewki"

niedziela, 27 lipca 2014

Uwielbiam słodycz i cudowny aromat mango, a ponieważ nadal w polskich sklepach , trudno kupić dobre dojrzałe mango, postanowiłam zamknąć te pyszności w małych słoiczkach i delektować się nimi wtedy kiedy najdzie mnie ochota.

Przepis jest nie skomplikowany i mało przy nim pracy, a efekt hmmmm, jak dla mnie bomba.

Kremowe słodkie mango z cytrynowo-imbirową nutą, plus orzeźwiająca mięta , to połączenie doskonałe.

Konfitury z mango z imbirem

Konfitury z mango z imbirem 

Składniki:

  • ok. 1 kg mango
  • sok i skórka z jednej dużej cytryny
  • 1 kawałek świeżego kłącza imbiru (20g)
  • 3 gałązki mięty pieprzowej (ok. 30 listków)
  • opakowanie żelfiksu 3:1 Dr. Oetker na bazie naturalnej pektyny owocowej
  • 350g cukru (dałam 250g)

Przygotowanie:

  • Owoce mango obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w niewielką kostkę. Pokrojone owoce dokładnie wymieszać w garnku z sokiem z cytryny, skórką, opakowaniem żelfiksu i cukrem, pozostawić na 1 godz. , aż do utworzenia soku i ponownie wszystko wymieszać.
  • Świeży imbir obrać, najlepiej za pomocą małej łyżeczki, pokroić w cienkie paseczki. Miętę pieprzową umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać listki.
  • Do mango dodać imbir i zagotować na dużym ogniu, cały czas mieszając. Zebrać powstałą pianę, zmniejszyć ogień do średniego i cały czas mieszając, gotować 4-5 minut.
  • Dodać do konfitury miętę. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików i od razu dobrze zakręcić, odstawić na 5 minut do góry dnem. Ostudzić.

 Źródło inspiracji: książka "Pieczywo, smalce, masła, pasty, konfitury"

czwartek, 24 lipca 2014

Trochę się zagapiłam w tym roku z tym przepisem bo w sumie sezon porzeczkowy już się kończy , ale jeśli gdzieś jeszcze uda Wam się dostać porzeczki to zachęcam do wykonania tego przepisu. Galaretka jest bardzo aromatyczna, nie za słodka z wyczuwalnym kokosem i lekką nutą rumu. Polecam.

 Galaretka z czerwonej porzeczki z kokosem i rumem

 

Galaretka z czerwonej porzeczki z kokosem i rumem

 

Galaretka z czerwonej porzeczki z kokosem i rumem

Składniki:

  • 1kg czerwonych porzeczek
  • 350g cukru (ja dałam 250g)
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 małe kieliszki rumu
  • opakowanie żelfiksu 3:1 Dr. Oetker na bazie naturalnej pektyny owocowej

Przygotowanie:

  • Porzeczki obrać z gałązek, umyć i przetrzeć przez gęste sito.
  • W rondlu wymieszać przecier z żelfiksem i podgrzewać, mieszając. Gdy zacznie wrzeć, dodać cukier i wiórki. Znów doprowadzić do wrzenia, nie przerywając mieszania. Gotować 3 minuty.
  • Na końcu wlać rum. Gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić na 5 minut do góry dnem. Ostudzić.

 Źródło inspiracji: Pani domu "Przetwory i nalewki"

czwartek, 05 czerwca 2014

Czy zostały wam kiedyś muffinki, których nikt nie chciał już jeść bo straciły swą świeżość i nie wiedzieliście co z nimi zrobić, więc w rezultacie wylądowały w koszu. Mi zdarzyło się to nie raz.... Aż pewnego dnia , doznałam małego kuchennego olśnienia , skoro istnieje pudding chlebowy, to dlaczego by nie zrobić puddingu muffinkowego :) No i tak powstał ten przepis, na ratunek wszystkim czerstwym muffinkom. Mam nadzieję , że i wam przypadnie do gustu.

 

Pudding muffinkowy

Pudding muffinkowy

Pudding muffinkowy

Składniki:

  • ok. 10-12 czerstwych muffinek (u mnie z rabarbarem)
  • 2 gałązki rabarbaru, obranego i pociętego w drobną kostkę
  • 6 łyżek dżemu malinowego lub truskawkowego
  • 50ml śmietany kremówki 30 %
  • 350ml mleka 3,2%
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru do posypania puddingu

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 180 C.
  • Czerstwe muffinki rozciąć na dwie połówki, każdą połówkę posmarować dżemem.
  • Muffinki ułożyć naprzemiennie, tak by zachodziły na siebie w naczyniu żaroodpornym (u mnie o średnicy 24cm), częścią posmarowaną dżemem do dołu. 
  • Każdą warstwę przesypać pociętym rabarbarem.
  • W małym rondelku podgrzać mleko i śmietankę z dwoma łyżeczkami cukru waniliowego, tylko do pierwszego zagotowania. Zdjąć z ognia przestudzić.
  • W misce roztrzepać, dwa jajka połączyć z letnim mleczno-śmietanowym płynem.
  • Mleczno-jajecznym płynem zalać muffinki, posypać resztką rabarbaru i brązowym cukrem. Odstawić na 15 minut. W tym czasie muffinki, przesiąkną dobrze płynem. 
  • Zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut, do czasu aż góra muffinek zbrązowieje a środek ich będzie puszysty. Patyczek, po wyjęciu z puddingu powinien być czysty. 
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne