Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
niedziela, 17 sierpnia 2014

Gdy usłyszałam o tym przepisie, podczas babskich sąsiedzkich pogaduszek, pomyślałam sobie;  hmmm czy to może być dobre ? Połączenie szpinaku z awokado i bananem wydało mi się dość dziwne, i podeszłam do tego przepisu z dużą rezerwą, w sumie nie potrzebnie. Bo koktajl jest po prostu pyszny, gęsty pożywny, o cudownym zielonym kolorze. Dzięki takiemu połączeniu składników, smak szpinaku i awokado gdzieś znika, między słodkim bananem, smakiem limonki, a sokiem jabłkowym. Przepis ten, to dobry pomysł na przemycenie, zdrowych warzyw, w pyszny sposób.

Zielony koktajl

Zielony koktajl 

Składniki:

  • 2 garści świeżego szpinaku 
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzały banan
  • sok jabłkowy
  • sok wyciśnięty z jednej limonki

Przygotowanie:

  • Szpinak opłukać, włożyć do blendera, dodać obranego banana, awokado, sok z limonki, sok jabłkowy (ilość soku zależy od tego jak gęsty, ma być nasz koktajl). Wszystko zmiksować na największych obrotach przez minimum minutę aż otrzymamy gładką i jedwabistą konsystencję. 

Źródło inspiracji: Za przepis dziękuję mojej sąsiadce Justynie :)

sobota, 16 sierpnia 2014

Podczas mojej 3 tygodniowej podróży po Nepalu jadłam , wiele razy to danie, raz było ono lepsze raz grosze. Z tych zapamiętanych smaków , postanowiłam stworzyć własną wersję chow mein, aromatyczne danie, będące mieszanką korzennych przypraw i chrupiących warzyw. Mam nadzieję , że i wam posmakuje to danie.

 Chow Mein

Chow Mein

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 cebula dymka (biała i zielona część)
  • 2 łyżki sosu sojowego, plus kilka łyżek do smaku podczas smażenia makaronu
  • 1 czerwona papryka
  • 20g startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3-4 łyżki olej aromatyzowanego do Woka
  • 2 marchewki
  • 1 paczka 250g makaronu do Woka (pszenny makaron do potraw chow mein, dostępny w większości sklepów)
  • 1/2 łyżeczki pasty harissa
  • 1 opakowanie groszku cukrowego
  • mała główka kapusty pekińskiej 
  • opakowanie mieszkanki kiełków do smażenia 

Przygotowanie:

  • Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu i przepłukać zimną wodą. Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.
  • Pokrojonego kurczaka umieścić w misce z pokrywką, dodać pastę curry, sos sojowy, czosnek, imbir i pastę harissa. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Przygotować warzywa: obrać i pokroić w cienkie paseczki marchewkę, paprykę oraz kapustę pekińską. Dymkę (szczypiorek) pokroić ukośnie na plasterki.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pierś kurczaka i obsmażyć (przez ok. 4-6 minut) zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć marchewkę, następnie po chwili dodać paprykę. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty. Usmażone warzywa mają być al dente. Odłożyć na talerz.
  • Na patelnię lub woka wlać niewielką ilość oleju , dodać cebulkę dymkę i kiełki smażyć przez minutę, następnie dorzucić kurczaka i warzywa, smażyć jeszcze przez chwilę. Na końcu, do woka włożyć makaron i mieszać, aż makaron się podgrzeje, doprawić sosem sojowym i pastą harissa. Przełożyć do misek i zaraz podawać.
  • Ja każdą porcję, chow mein smażę indywidualnie, i doprawiam do smaku, w zależności od upodobań moich domowników, ale wy możecie wykonać to danie od razu w większej porcji.

Słońce na talerzu, czyli aromatyczna zupa z batatów i pietruszki z nutą kokosową i korzenną przyprawą curry. To pożywna , rozgrzewająca zupa w sam raz na taki deszczowy dzień jak dzisiaj.

 Zupa z batatów i pietruszki, z mlekiem kokosowym i curry

Zupa z batatów i pietruszki, z mlekiem kokosowym i curry

Składniki:

  • 3 łyżki oleju aromatyzowanego do Woka
  • 250 g pietruszki (waga po obraniu)
  • 450 g słodkich ziemniaków / batatów (waga po obraniu)
  • 1 duża cebula
  •  2-3 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 łyżki startego korzenia imbiru
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki waszej ulubionej mieszanki curry
  • ok. 1 litr wody/ bulionu warzywnego
  •  sól, pieprz
  • 250 ml mleka kokosowego plus kilka łyżek do przybrania zupy
  •  sok z limonki – do smaku
  • posiekana świeża kolendra lub pietruszka

Przygotowanie:

  • Warzywa obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebulę poszatkować, czosnek zmiażdżyć i drobno poszatkować.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz i poddusić na nim cebulę. Po ok. 2-3 minutach dodać czosnek, imbir oraz przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze minutę lub dwie. Następnie dodać warzywa, dokładnie wymieszać i podsmażyć wszystko przez kilka minut, aż warzywa zaczną lekko mięknąć.
  • Wtedy wlać wodę / bulion, posolić i gotować przez ok. 15-20 minut; gdy warzywa będą już miękkie – dodać mleko kokosowe, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki i gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu, a następnie zmiksować.
  • Podawać zupę z dodatkiem posiekanej kolendry/pietruszki, z kleksem mleka kokosowego.

Źródło inspiracji: http://www.beawkuchni.com/

piątek, 15 sierpnia 2014

Ogórkomanii ciąg dalszy, tym razem, ogórki po meksykańsku, lekko pikantne , w sam raz do dań mięsnych. Jeśli lubicie pikantne rzeczy zamiast jednej łyżeczki chili dodajcie 3 łyżeczki. 

Ogórki po meksykańsku

Składniki:

  • 4kg ogórków
  • 8 łyżek soli
  • 1 łyżka chili
  • ½ szklanki oleju
  • 1 główka czosnku
  • 1 ½ szklanki octu 10%
  • ½ kg cukru
  • 6 liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka płatków papryki suszonej
  • 3-4 łyżki gorczycy

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plastry grubości 2cm. Posypać solą, odstawić na 8 godzin, co jakiś czas mieszać. Odcedzić, włożyć do miski.
  • Zagotować olej i gorącym polać plastry ogórków.
  • Czosnek obrać, rozetrzeć i posypać ogórki, dodać chili, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, gorczycę i płatki papryki suszonej.
  • Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać, aby się rozpuścił. Gorącą zalewą zalać ogórki.
  • Odstawić na 12 godzin, co jakiś czas mieszać. Po upływie  tego czasu ogórki włożyć do wyparzonych słoików i zalać zalewą. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Źródło inspiracji: Pani Domu "Przetwory i nalewki"

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne