Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
czwartek, 05 czerwca 2014

Czy zostały wam kiedyś muffinki, których nikt nie chciał już jeść bo straciły swą świeżość i nie wiedzieliście co z nimi zrobić, więc w rezultacie wylądowały w koszu. Mi zdarzyło się to nie raz.... Aż pewnego dnia , doznałam małego kuchennego olśnienia , skoro istnieje pudding chlebowy, to dlaczego by nie zrobić puddingu muffinkowego :) No i tak powstał ten przepis, na ratunek wszystkim czerstwym muffinkom. Mam nadzieję , że i wam przypadnie do gustu.

 

Pudding muffinkowy

Pudding muffinkowy

Pudding muffinkowy

Składniki:

  • ok. 10-12 czerstwych muffinek (u mnie z rabarbarem)
  • 2 gałązki rabarbaru, obranego i pociętego w drobną kostkę
  • 6 łyżek dżemu malinowego lub truskawkowego
  • 50ml śmietany kremówki 30 %
  • 350ml mleka 3,2%
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru do posypania puddingu

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 180 C.
  • Czerstwe muffinki rozciąć na dwie połówki, każdą połówkę posmarować dżemem.
  • Muffinki ułożyć naprzemiennie, tak by zachodziły na siebie w naczyniu żaroodpornym (u mnie o średnicy 24cm), częścią posmarowaną dżemem do dołu. 
  • Każdą warstwę przesypać pociętym rabarbarem.
  • W małym rondelku podgrzać mleko i śmietankę z dwoma łyżeczkami cukru waniliowego, tylko do pierwszego zagotowania. Zdjąć z ognia przestudzić.
  • W misce roztrzepać, dwa jajka połączyć z letnim mleczno-śmietanowym płynem.
  • Mleczno-jajecznym płynem zalać muffinki, posypać resztką rabarbaru i brązowym cukrem. Odstawić na 15 minut. W tym czasie muffinki, przesiąkną dobrze płynem. 
  • Zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut, do czasu aż góra muffinek zbrązowieje a środek ich będzie puszysty. Patyczek, po wyjęciu z puddingu powinien być czysty. 
poniedziałek, 02 czerwca 2014

Uwielbiam szparagi; choć jestem wybrednym ich smakoszem, bo zjadam tylko te zielone i bardzo żałuję, że okres na nie trwa tak , krótko. Dlatego dzisiaj, w moich propozycjach kulinarnych pojawił się ten przepis na makaron ze szparagami. Przepis jest prosty i nie wymaga, dużego wysiłku, a efekt końcowy myślę, zadowoli nie jedno podniebienie.

 

Makaron ze szparagami w kremowym sosie z boczkiem

Makaron ze szparagami w kremowym sosie z boczkiem

Składniki:

  • 500g makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 300g wędzonego boczku
  • 350ml słodkiej śmietanki 18%
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe dolne części łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Odciąć główki i odłożyć je na bok, resztę łodygi pokroić na około 1,5cm kawałki.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, w połowie czasu gotowania, dodać szparagi (główki i pocięte kawałki). Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody z makaronu.
  • Boczek pokroić w drobno kosteczkę i podsmażyć do zbrązowienia na większej patelni. Dodać słodką śmietankę, parmezan, sól i pieprz do smaku, podgrzewać do zagotowania. Pod koniec dodać pęczek posiekanej pietruszki. Odstawić z ognia.
  • Ugotowany makaron ze szparagami odcedzić. Umieścić z powrotem w garnku, w którym się gotował, dodać wcześniej przygotowany sos, całość wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty dodać wodę odlaną z gotowania makaronu. Dzięki temu sos stanie się jedwabisty i dobrze oblepi makaron.
  •  Makaron podawać udekorowany płatkami , parmezanu.
środa, 28 maja 2014

Sezon truskawkowy w pełni; a w mojej kuchni nastał czas, owocowych koktajlów, pożywnych i orzeźwiających, wspaniałych na każdą porę dnia. Myślę , że do takich smakołyków nie trzeba , za długo przekonywać.

 Koktajl truskawkowo-kokosowy

 

Koktajl truskawkowo-kokosowy

Składniki:

  • ok. 800g dojrzałych truskawek
  • 8 łyżek mleka kokosowego (u mnie miało konsystencję gęstej śmietany)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych , plus jedna łyżeczka do przybrania szklanek
  • woda mineralna, opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.
  • Następnie dodać, 4 łyżki wiórków i wymieszać.
  • Jeśli koktajl jest za gęsty można dodać trochę wody mineralnej.
  • Brzegi szklanek zwilżyć wodą, zanurzyć w wiórkach kokosowych, napełnić gotowym koktajlem.
piątek, 23 maja 2014

Uwielbiam tą porę roku, kiedy na przy domowych ryneczkach robi się tak kolorowo. To czas kiedy w mojej kuchni pojawiają się pierwsze owocowe wypieki. Tym razem inspiracją był przepis Nigelli Lawson (Jak być domową boginią) na bułeczki norweskie. Bardzo lubię  ten przepis, za jego prostotę i możliwość jego dowolnej modyfikacji. Bułeczki są słodkie, a w połączeniu z delikatnie kwaskowatym nadzieniem, wprost wyśmienite. Polecam.

Norweskie bułeczki Nigelli Lawson z nadzieniem rabarbarowo-malinowym

Norweskie bułeczki Nigelli Lawson z nadzieniem rabarbarowo-malinowym

Norweskie bułeczki Nigelli Lawson z nadzieniem rabarbarowo-malinowym

Norweskie bułeczki Nigelli Lawson z nadzieniem rabarbarowo-malinowym

Składniki na 20 bułeczek:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 100 g cukru (dałam 80 g, wg mnie tyle wystarczy)
  • pół łyżeczki soli
  • 21 g suchych drożdży (dałam 23g)
  • 100 g masła
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 2 jajka rozmiar L

Na nadzienie:

  • 3-4 gałązki rabarbaru, obrane i pokrojone w drobną kostkę  
  • 4-6 łyżek dobrej jakości  dżemu malinowego

Na glazurę:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 230 C.
  • W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło roztopić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste (moje się nieco kleiło, dodałam więc kilka łyżek mąki pszennej). Uformować kulę z ciasta, włożyć do wysmarowanej oliwą miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut, żeby wyrosło.
  • Po tym czasie, oddzielić 1/3 ciasta i rozwałkować, tak żeby wypełniło blachę, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
  • W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w małej misce i rozsmarować na przygotowanym prostokącie z ciasta. Następnie zrolować, krótszy bok ciasta, tak, by powstało coś na kształt długiej kiełbasy. Ostrym nożem pokroić wałek na plastry o grubości 2 cm, by wyszło około 20 kawałków. Rozłożyć je rzędami na blasze lub w formie spiralnym bokiem do góry. Nie martwić się, jeśli dobrze nie wypełnią formy, bo jeszcze wyrosną. Odstawić na 15 minut, żeby wyrosły.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230 C, jeśli będą zbyt szybko nabierać kolor; przykryć od góry folia aluminiową.
  • Gotowe bułeczki studzić na kratce. Podawać jeszcze lekko ciepłe.

Źródło inspiracji: Nigella Lawson "Jak być domową boginią"

22:05, zuzana19 , DESERY
Link
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne