Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
wtorek, 27 marca 2018

Doskonały chlebek, który z chęcią upieczecie w pierwszych dniach wiosny, pięknie też będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Z chrupiącą skórką, pachnący ziołami, których zapach roznosi się po domu podczas pieczenia. Najlepszy na ciepło, choć i na drugi dzień, jest świeży i smaczny. Nie wymaga wiele pracy, a cieszyć się będziecie, świeżym i cudownie pachnącym pieczywem. Polecam :).

Ziołowy chleb z płatkami owsianymi

Ziołowy chleb z płatkami owsianymi 

Składniki na 1 średniej wielkości bochenek:

  • 400 g mąki pszennej, typ 450, plus 1-2 łyżki
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 300 ml letniego mleka 3,2%

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, drożdżami, cukrem i solą.
  • Zioła umyć, osuszyć, drobno posiekać , dodać do mąki, razem z lekko podgrzanym mlekiem.  Następnie wyrobić ciasto, aż zacznie odrywać się od brzegów miski. Pozostawić pod przykryciem , do wyrośnięcia przez 40 minut.
  • Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz wyrobić na blacie oprószonym mąką, uformować podłużny bochenek .
  • Bochenek ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze , przykryć  i pozostawić na 20 minut, lub dłużej , do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 C, ostrym nożem, wykonać nacięcia na wyrośniętym chlebie, piec około 30-40 minut , aż chleb będzie brązowozłoty. Wystudzić na kratce.
  • Smacznego :)

 Źródło przepisu: książka "Pieczywo, smalce, masła, pasty, konfitury"

czwartek, 01 marca 2018


Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w niesamowitych warsztatach kulinarnych, których tematyką była gęś i kaczka. Warsztaty te odbyły się w miejscu o nazwie Republika Słoneczna w Poznaniu, gdzie w przemiłej atmosferze i wśród , grupy pasjonatów gotowania, przygotowaliśmy takie dania jak: rosół z gęsi, confit z kaczki, piersi z kaczki z sosem pomarańczowym i z puree z batatów i jarmużu, oraz jak dla mnie bohatera wieczoru, czyli "pasztet", a dokładnie Pate z gęsich wątróbek z porto.

Jeśli lubicie wątróbkę; tak jak ja, to koniecznie musicie, przygotować ten przepyszny "pasztet". W niecałe 30 minut jesteście w stanie wykonać coś, co będzie elegancką przekąską, z dodatkiem domowego pieczywa lub będzie stanowiło jedno z wielu dań na szwedzkim stole.

"Pasztet" z kurzych wątróbek to smarowidło, które przygotujecie na jednej patelni. Oprócz wątróbek, boczku i przypraw do masy dodajemy masło; to dzięki niemu nasze Pate, ma tak kremową konsystencję oraz porto, który nadaje potrawie lekko winnego posmak.

Polecam i życzę smacznego :)

Pate z gęsich wątróbek z porto



 Pate z gęsich wątróbek z porto

Składniki na 4 kokilki:

  • 500 g wątróbki z gęsi lub innej drobiowej, oczyszczonej i pociętej na 3 kawałki
  • 150 g wędzonego, nie parzonego boczku, pociętego w dużą kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 3 kulki owoców jałowca
  • 150 ml Porto
  • 150 g masła (dałam mniej)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Dodatki:

  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 1 garść posiekanych pistacji
  • 1 garść posiekanej suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  • W garnku o szerokim dnie lub na dużej patelni, roztopić 2 łyżki masła klarowanego, włożyć pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smażyć przez około 3 - 5 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli. Dodać jałowiec, cynamon, pocięty boczek i wątróbkę, zwiększyć ogień i smażyć, aż do zrumienienia; z zewnątrz wątróbki, mają być obsmażone, a w środku jeszcze delikatne.
  • Na patelnię wlać porto, całość gotować pod przykryciem przez 3-5 minut. Zdjąć wszystko z patelni i odłożyć do miski, resztę pozostałego płynu doprowadzić do odparowania i zagęszczenia, do konsystencji syropu.  
  • Zawartość patelni, wraz z wątróbką, cebulą, boczkiem, czosnkiem, jałowcem, przełożyć do misy blendera, dodać 2/3 części masła, zmiksować na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać pozostałą 1/3 cześć masła, ponownie zmiksować. Gotowy pasztet doprawić solą i pieprzem.
  •  Pasztet przełożyć do małych miseczek lub kokilek, pozostawiając 1 cm, od górnego rantu,  na wierzchnią warstwę masła.
  • Pasztet polać roztopionym klarowanym masłem, ozdobić pociętą żurawiną i pistacjami; schłodzić, aż tłuszcz zastygnie.
  • Na 30 minut przed podaniem, pasztet wyjąć z lodówki, tak by nabrał temperatury pokojowej.
  • Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 Źródło przepisu: warsztaty kulinarne Republika Słoneczna w Poznaniu http://republikasloneczna.pl/pl

sobota, 17 lutego 2018

Jeśli tak jak ja co weekend przekopujecie swoje kuchenne szafki, w poszukiwaniu czegoś słodkiego, to ten przepis jest dla Was. 

Dla wszystkich łasuchów, tych małych i tych dużych, dla tych dbających o linie i tych na wiecznej diecie. Dla wszystkich, którzy szukając zdrowszej alternatywy, na słodkie małe co nieco.

Trufle daktylowe są dość proste w wykonaniu, a lista składników jest stosunkowo krótka, jak i czas ich przygotowania. Do tego elegancko wyglądu i nieziemsko smakują. Kombinacja słodkiej masy daktylowej, orzechów i gorzkiej czekolady, z odrobiną pomarańczy to, jak dla mnie połączenie idealne.

Myślę , że takie trufelki zadowolą podniebienie każdego łasucha :).

Polecam.

Trufle daktylowe z nutą pomarańczy

Składniki na około 60-70 trufli:

  • 600 g miękkich daktyli
  • 120 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 2 garści migdałów
  • 3-4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka kakao, plus 2-4 łyżki do obtoczenia
  • skórka i sok z 1 dużej pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 175 C.
  • Orzechy wysypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 10 minut na złoty kolor. Orzechy laskowe obrać ze skórki. Upieczone orzechy, zmielić w młynku lub blenderze.
  • W rondlu umieścić daktyle, skórkę i sok z pomarańczy, całość podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu, aż daktyle zmiękną i wchłoną cały płyn. Jeśli daktyle będą zbyt suche ilość soku może być nie wystarczająca, należy wtedy uzupełnić go w trakcie podgrzewania, o dodatkową porcję.
  • Miękkie daktyle, zmielić w blenderze na gładką pastę.
  • Dodać pozostałe składniki, pomijając czekoladę, ponownie zmiksować.
  • Gorzką czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z masą daktylową.
  • Gotową masę schłodzić w lodówce.
  • Za pomocą łyżeczki nabierać porcję masy i formować trufle; obtoczyć w kakao.
  • Obtoczone trufle przechowywać w szczelnym pojemniku przez dwa tygodnie lub dłużej.
  • Smacznego :)

Źródło przepisu: http://atastylovestory.com/

piątek, 22 grudnia 2017

Śledzie korzenne, to kolejny przepis, który króluje na naszym wigilijnym stole od kilku lat. W niewielkim słoiku z jędrną rybą, zamknięte są wszystkie aromaty i smaki, jakie kojarzą nam się ze świętami. Cudowna słodycz rodzynek i miodu, korzenny zapach cynamonu, anyżu i ziela angielskiego...

Polecam :)

Korzenne śledzie

Składniki:

  • filety śledziowe a la matias 400 g
  • 1 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 80 g rodzynek sułtanek
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 cebule
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:

  • Śledzie opłukać pod bieżącą wodą , osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki. Przełożyć do czystego naczynia.
  • W osobnej misce, wymieszać wszystkie składniki marynaty: olej, rodzynki, ziarna jałowca i ziela angielskiego, imbir, mielony cynamon, gorczycę, pieprz, sos sojowy i miód.
  • Cebulę pokroić w piórka, dodać do marynaty. Wrzucić gwiazdki anyżu oraz laskę cynamonu.
  • Pokrojone śledzie, dodać do miski z marynatą , starannie wymieszać.
  • Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Źródło przepisu: miesięcznik "Smaki życia"

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 37
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne