Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
czwartek, 09 marca 2017

Szybkie ciasteczka, które posmakują każdemu; czekoladowo - karmelowe, najeżone samymi zdrowymi składnikami. Lekko twardawe z wierzchu, klejące w środku. Po prostu pycha :). 

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Składniki na 40-50 makaroników:

  • 500 g masy kajmakowej
  • 145 g gorzkiej czekolady 70 %; posiekanej
  • 150 g ulubionej mieszanki orzechów; posiekanej (migdały, pekan, laskowe, włoskie, nerkowce)
  • 100 g nasion słoneczniku
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g ekspandowanego amarantusu

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com

wtorek, 07 marca 2017

Chciała bym zaproponować Wam , batony daktylowo - owsiane;  dla osób aktywnych i nie tylko, które będą stanowiły świetną przegryzkę przed treningiem lub zaraz po nim, które będą też doskonałą alternatywą śniadania, lub słodkiej przekąski.

Batoniki są ciągnące, lepkie, o delikatnym pomarańczowym aromacie; idealnie smakują pokruszone z jogurtem lub mlekiem, bądź też samodzielnie.

Batoniki są bezmleczne, bez jajek i bez cukru - zamiast niego do posłodzenia użyłam suszonych daktyli. Polecam!

Batony daktylowo - owsiane

Składniki:

  • 400 g daktyli bez pestek
  • 300 ml soku z pomarańczy ( z 2 dużych pomarańczy)
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 100 g ulubionej mieszanki orzechów
  • 3 łyżki nasion chia , plus woda do ich namoczenia (ok. 100 ml)
  • 100 g nasion słonecznika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 300 g płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Formę o wymiarach 21 x 28 cm , wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Daktyle umieścić w rondlu, razem z żurawiną, sokiem i skórką otartą z pomarańczy  oraz olejem kokosowym. Całość podgrzać na małym ogniu pod przykryciem, do czasu, aż daktyle zmiękną i wchłoną cały płyn. Jeszcze ciepłą masę daktylową zmiksować na puree.
  • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
  • Nasiona chia, namoczyć w wodzie, do powstania galaretki.
  • Do większego naczynia przełożyć daktylowe puree, dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Przełożyć do formy, do pieczenia, wciskając masę w dno formy, wyrównać.
  • Piec w 200 C, 35 minut.
  • Wystudzić , podzielić na batony.
  • Gotowe batony, można przechowywać do 2 tygodni, w szczelnym pojemniku.

Źródło inspiracji: https://deliciouslyella.com/

środa, 25 stycznia 2017

Większość z nas z przepisem na Stollen zetknęło się w okresie świątecznym. Jest to bowiem, tradycyjny świąteczny wypiek niemiecki w postaci strucli drożdżowej, wypełnionej masą bakalii i marcepanem.

Pozostając w klimacie zimowym, bo u mnie za oknem leży śnieg, proponuję Wam dziś, ten przepis w zupełnie innej odsłonie, a mianowicie w postaci drożdżowych ślimaków, wypełnionych, dużą ilością suszonej żurawiny, skórką z pomarańczy i pistacjami. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z wyraźną nutą pomarańczy, tak pyszne, że trudno się od nich oderwać :)

Stollen - ślimaki drożdżowe z bakaliami i marcepanem

Stollen - ślimaki drożdżowe z bakaliami i marcepanem

Składniki na 10 - 12  ślimaków:

  • Na ciasto:

  • sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau (opcjonalnie)
  • 85 g suszonej żurawiny; posiekanej 
  • 85 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 85 g pistacji ; posiekanych
  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży
  • 85 g drobnego brązowego cukru do wypieków
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 85 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko rozmiar L
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g masy marcepanowej
  • Na lukier pomarańczowy:

  • sok i skórka otarta z jednej średniej pomarańczy
  • 1/2 - 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Ciasto (Do tego przepisu wykorzystałam 1/2 porcji gotowego ciasta drożdżowego). :

  • W misce umieścić posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczową, całość zalać sokiem z pomarańczy, wraz ze skórką i likierem, odstawić na bok, do nasiąknięcia.
  • Do misy miksera, wsypać przesianą mąkę, drożdże, przyprawy (gałkę muszkatołową, kardamon, cynamon), sól.
  • W małym rondelku rozpuścić masło w mleku ( mleko powinno być letnie nie gorące, bo wtedy ciasto nie wyrośnie).
  • W osobnej miseczce, jajko utrzeć z cukrem na puszysty kogiel mogiel.
  • Do misy miksera dodać, utarte jako z cukrem, wymieszać, na koniec wlać mleko z masłem i ponownie wyrobić, aż ciasto staniem się sprężyste i elastyczne; to powinno potrwać nie dłużej niż 5 -7 minut.
  • Ciasto można też, wyrobić ręką , bez użycia miksera.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 45 - 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek by ciasto się nie kleiło.
  • Na tak przygotowany prostokąt wyłożyć, odsączone wcześniej z nadmiaru płynu suszone owoce, wymieszane z pistacjami.
  • Na desce posypanej odrobiną cukru pudru, z masy marcepanowej uformować wałek o długości, dłuższego boku naszego rozwałkowanego ciasta.
  • Wałek marcepanu ułożyć na środku ciasta, z owocowym nadzieniem. Następnie ciasto, zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na 3-4 cm kawałki (podzielić na ok. 10-12 równych części). Ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, zachowując przerwy; bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania.
  • Formę przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrastania na 45-60 minut.
  • Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C, piec około 15-20 minut. Wyjąć przestudzić. Lekko ciepłe ślimaki polukrować, lukrem pomarańczowym, podawać najlepiej jeszcze ciepłe.
  • Bułeczki zachowują swoją świeżość, do 3-4 dni po upieczeniu.
  • Lukier pomarańczowy:

  • Zaczynając od 1/2 porcji soku, skórki i 1/2 szklanki cukru pudru utrzeć lukier. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku- jeśli jest zbyt gęsty lub, jeśli jest zbyt rzadki - dodatkiem cukru pudru.

Źródło przepisu: http://www.bbcgoodfood.com/

czwartek, 17 listopada 2016

Mam nadzieję, że wasze zakwasy jeszcze żyją; mój ma się całkiem dobrze. Trochę zaniedbałam ostatnio, dział Domowej Piekarni, ale to nie znaczy , że nie piekłam, tyle, że przepisy i zdjęcia trafiały gdzieś na półkę i czekały na swoją kolej. Teraz nadrabiam te zaległości o obiecuję, że co jakiś czas na blog będą pojawiać się piekarnicze inspiracje :). 

 Dziś na tapetę jako pierwszy idzie chleb piwno - cebulowy, cudownie wilgotny, dzięki mące żytniej, o wspaniałym cebulowym aromacie. Polecam na imprezy i na co dzień.

Chleb piwno - cebulowy na zakwasie

Składniki:

  • Zakwas:

  • 60 g startera zakwasu
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 180 ml wody
  • Ciasto właściwe:

  • 350 g zakwasu
  • 800 g mąki żytniej typ 720
  • 650 ml piwa pszenicznego
  • 2 cebule
  • 20 g soli

Przygotowanie:

  • Dzień przed pieczeniem:

  • Starter zakwasu wyjąć z lodówki i odstawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania.
  • Ogrzany starter przełożyć do wystarczająco dużej miski, która pomieści później resztę składników na ciasto. Dodać pozostałe składniki na zakwas.
  • Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc na 8-12 godzin, w temperaturze pokojowej.
  • W dniu pieczenia:

  • Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę.
  • Odważyć 350 g zakwasu, resztę przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
  • Cebulę pokroić w kostkę, posolić i poddusić na patelni z odrobiną oleju na małym ogniu, aż zrobi się miękka i złocista; wystudzić.
  • Do odważonego zakwasu dodać resztę składników na ciasto, łącznie z cebulą, wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt zwięzłe dodać odrobinę więcej wody.
  • Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
  • Gdy ciasto będzie miało gąbczastą strukturę, wysmarować olejem i wysypać mąką dwie keksówki o wymiarach 20 cm (lub jedną długą) i zwilżonymi dłońmi przełożyć do każdej połowę ciasta. Zwilżoną dłonią docisnąć i delikatnie wyrównać ciasto.
  • Keksówki przykryć ściereczką i odstawić na około 3-4 godziny do garowania.
  • Aby skrócić ten proces, keksówki można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50-60 C, a na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Tym samym, czas garowania skracam do 30-40 minut.
  • Po upływie podanego czasu, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 C i pieczemy 40-50 minut, pamiętając by w połowie pieczenia wyjąć naczynie z wodą, tak by chleb upiekł się równomiernie.
  • Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, jeszcze gorący wyjąć z foremki i odstawić na kratkę do ostudzenia.
  • Jeśli pieczywo nie chce wyjść z foremki, postaw ją, na chwilę na mokrej ściereczce, obracając ją również na boki i teraz spróbuj wyjąć pieczywo z formy.

Źródło przepisu: "Chleb - domowa piekarnia" Piotr Kucharski

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne