Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
wtorek, 01 kwietnia 2014

To chyba ostatnio już okazja by nacieszyć się słodyczą tegorocznych pomarańczy. Sezon na nie powoli się kończy , ustępując innym owocom, które pojawią się już za chwilę. Korzystając z tej okazji, zrobiłam małą wariację na temat tiramisu o delikatnej nucie pomarańczy, z kremem bez jajecznym na bazie serka mascarpone. Deser ten można zrobić w jednym dużym naczyniu, albo w małych pucharkach. Polecam , bo deser jest wyśmienity.

Pomarańczowe tiramisu

Pomarańczowe tiramisu

Pomarańczowe tiramisu

 

Składniki:

  • 500ml słodkiej śmietany 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 3 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 15 ml białego rumu
  • 3/4 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi
  • startej gorzkiej czekolady 70%, do przybrania
  • 2 pomarańcze , pocięte w plasterki do przybrania
  • płaskie naczynie o średnicy 24cm

 Przygotowanie:

  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodać serek mascarpone, skórkę z pomarańczy, cukier puder i delikatnie zmiksować (tylko do połączenia się składników i zlikwidowania grudek). Uwaga przy zbyt długim ubijaniu kremówka jak i mascarpone mogą się zważyć, więc nie ubijamy dłużej, niż to konieczne.
  • Sok pomarańczowy , wymieszać z rumem i likierem pomarańczowym.
  • Biszkopty nasączyć w soku pomarańczowym, na chwilę je w nim zanurzając, ułożyć na dnie naczynia. Na to wyłożyć połowę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Nasączać kolejne biszkopty i wyłożyć je jako kolejną warstwę. Na nie wyłożyć resztę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Włożyć do lodówki na całą noc. Masa i biszkopty wtedy dopiero, przejdą aromatem pomarańczy.
  • Kolejnego dnia deser wyjąć z lodówki, na wierzch wyłożyć plasterki pomarańczy, oprószyć startą czekoladą. Podawać.

Smacznego

środa, 26 marca 2014

Dzisiaj chciałam bym  Wam zaproponować kolejny przepis na makaronowe muszelki, tym razem nadziane, szpinakiem i trzema serami, a całość zanurzona w delikatnym sosie beszamelowym. Niby nic takiego, a smakuje wyśmienicie. Z połączenia kilku prostych składników wychodzi, bardzo efektowne i smaczne danie. 

 

Muszle ze szpinakiem i trzema serami w sosie beszamelowym

 

Muszle ze szpinakiem i trzema serami w sosie beszamelowym

Składniki:

  • 30 makaronowych muszelek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, posiekana w kosteczkę
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 200 g mozzarelli w kulce, startej na tarce
  • 270g miękkiej fety
  • 220g serka typu włoskiego
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

- Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Makaron muszelki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mają być lekko twarde. Odcedzić, rozłożyć na talerzu i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę, posolić, popieprzyć smażyć na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodać pokrojony czosnek.
  • Na drugiej patelni na małym ogniu rozmrozić szpinak , doprawić solą i pieprzem.
  • W misce wymieszać dwa  rodzaje sera (fetę i serek typu włoskiego). Sery połączyć z rozmrożonym szpinakiem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, całość doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
  • Ugotowane muszle nadziać przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

- Sos beszamelowy:

  • Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, pieprzem i  gałką muszkatołową.
  • Sosem zalać nadziane muszle, posypać startą mozzarellą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.

Smacznego

Składniki na 4 porcje

Źródło inspiracji: www.kwestiasmaku.com

 

sobota, 22 marca 2014
Od jakiegoś czasu chodziły za mną pierogi z serem i jagodami, ale jakoś nie miałam najmniejszej ochoty na ich lepienie. I tak z mojego lenistwa powstał ten przepis. Mam nadzieje , że i Wam przypadnie do gustu. 
sobota, 08 marca 2014
Babeczki te powstały na prośbę znajomej, miały być prezentem na pierwszą rocznicę ślubu syna. Pomysł na wykonanie babeczek , zaczerpnęłam z tej strony www.glorioustreats.com. Mam nadzieje, że wam się spodoba. To też , mała podpowiedź dla Panów, na prezent. W końcu dzisiaj 8 marca :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne