Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
wtorek, 22 sierpnia 2017

Nie raz używałam awokado w kuchni, ale nigdy nie wpadła bym na pomysł, by wykorzystać go jako dressing i doprawić nim jakąkolwiek surówkę. To zaskakujące i wspaniałe połączenie, powoduje, że tak zwyczajną kapustę, odkrywamy w nowej odsłonie. Dodatek chili i kolendry , wspaniale podkręca jej smak.

 Meksykańska surówka według Jamiego Olivera

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 3 garście liści jarmużu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 limonki
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 pęczek kolendry
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • W misie blendera umieścić: cebulę, papryczkę chili bez pestek, awokado, pęczek kolendry, jogurt, sok i skórkę z limonki. Całość zmiksować na gładki sos. Doprawić solą do smaku.
  • Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę poszatkować.
  • Pietruszkę i jarmuż drobno posiekać.
  • Wszystkie pocięte warzywa umieścić w  dużej misce, dodać sos; całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą.

Źródło przepisu: książka "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamie Oliver 

piątek, 10 marca 2017

Były już makaroniki w wersji z gorzką czekoladą, teraz coś dla fanów białej czekolady. Ciasteczka są lekko twarde z wierzchu i cudownie ciągnące w środku, wypełnione samymi pysznościami, o lekko karmelowym smaku , dzięki dodatkowi masy kajmakowej. Trudno się od nich oderwać. Po prostu pycha :). 

Jeśli gdzieś zalegają Wam zapasy białej czekolady, musicie koniecznie je zrobić.

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Składniki na około 40-50 makaroników:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 120 g białej czekolady; posiekanej
  • 150 g mieszanki orzechów (migdałów, nerkowców, pekan, laskowych); posiekanych 
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 100 g pestek dyni
  • 40 g amarantusa ekspandowanego

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Makaroniki piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/

czwartek, 09 marca 2017

Szybkie ciasteczka, które posmakują każdemu; czekoladowo - karmelowe, najeżone samymi zdrowymi składnikami. Lekko twardawe z wierzchu, klejące w środku. Po prostu pycha :). 

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Składniki na 40-50 makaroników:

  • 500 g masy kajmakowej
  • 145 g gorzkiej czekolady 70 %; posiekanej
  • 150 g ulubionej mieszanki orzechów; posiekanej (migdały, pekan, laskowe, włoskie, nerkowce)
  • 100 g nasion słoneczniku
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g ekspandowanego amarantusu

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com

wtorek, 07 marca 2017

Chciała bym zaproponować Wam , batony daktylowo - owsiane;  dla osób aktywnych i nie tylko, które będą stanowiły świetną przegryzkę przed treningiem lub zaraz po nim, które będą też doskonałą alternatywą śniadania, lub słodkiej przekąski.

Batoniki są ciągnące, lepkie, o delikatnym pomarańczowym aromacie; idealnie smakują pokruszone z jogurtem lub mlekiem, bądź też samodzielnie.

Batoniki są bezmleczne, bez jajek i bez cukru - zamiast niego do posłodzenia użyłam suszonych daktyli. Polecam!

Batony daktylowo - owsiane

Składniki:

  • 400 g daktyli bez pestek
  • 300 ml soku z pomarańczy ( z 2 dużych pomarańczy)
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 100 g ulubionej mieszanki orzechów
  • 3 łyżki nasion chia , plus woda do ich namoczenia (ok. 100 ml)
  • 100 g nasion słonecznika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 300 g płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Formę o wymiarach 21 x 28 cm , wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Daktyle umieścić w rondlu, razem z żurawiną, sokiem i skórką otartą z pomarańczy  oraz olejem kokosowym. Całość podgrzać na małym ogniu pod przykryciem, do czasu, aż daktyle zmiękną i wchłoną cały płyn. Jeszcze ciepłą masę daktylową zmiksować na puree.
  • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
  • Nasiona chia, namoczyć w wodzie, do powstania galaretki.
  • Do większego naczynia przełożyć daktylowe puree, dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Przełożyć do formy, do pieczenia, wciskając masę w dno formy, wyrównać.
  • Piec w 200 C, 35 minut.
  • Wystudzić , podzielić na batony.
  • Gotowe batony, można przechowywać do 2 tygodni, w szczelnym pojemniku.

Źródło inspiracji: https://deliciouslyella.com/

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne