Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
niedziela, 03 czerwca 2018

Śledzie zazwyczaj kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Wszyscy wtedy gorączkowo wyszukujemy nowych przepisów, na przyrządzenie tej ryby; a później śledź trochę odchodzi w zapomnienie.

U nas w domu jest trochę inaczej, bo śledzie, królują na naszym stole przez cały rok. Nie ma znaczenie, czy to jest śniadanie, obiad, zima, czy lato.

No właśnie lato ...

Upał od kilku dni daje nam się nieźle we znaki, w tak upalne dni, apetyt jakoś mi nie dopisuje, dlatego, na naszym, stole często pojawiają się lekkie potrawy, oparte na zupach, chłodnikach, no i śledzie w naszym ulubionym sosie ziołowym.

To proste danie , która wymaga kilku składników, chwilę siekania, mieszania i pyszny śledź w sosie ziołowym jest już gotowy. Do tego ugotowane młode ziemniaki z koperkiem i lekki obiad jest już gotowy. Polecam :)

Śledzie w ziołowym sosie

Śledzie w ziołowym sosie 



Składniki:

  • 3 opakowania (200 g ) creme fraiche lub innej bardzo gęstej kwaśnej śmietany
  • 300-500 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 6 jajek (rozmiar M lub L) ugotowanych
  • 2 opakowania (200 g) śledzi w oleju lub w zalewie solankowej wcześniej namoczonych
  • sól pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki mrożonej mieszanki 8 ziół (do kupienia w sklepach ALDI) ; opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Creme fraiche lub gęstą śmietanę przełożyć do miski, która pomieści wszystkie składniki.
  • Dodać połowę porcji słodkiej śmietany; wymieszać.
  • Zioła drobno posiekać, przełożyć do miski.
  • Do ziołowego sosu dodać, jajka pocięte w grubą kostkę i śledzie pocięte na 2-3 cm kawałki, całość delikatnie wymieszać, w razie potrzeby dodać pozostałą ilość słodkiej śmietanki. Gotowy sos wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.
  • Śledzie w sosie ziołowym, podawać z młodymi ugotowanymi w obierkach ziemniakami.
  • Smacznego :)
piątek, 25 maja 2018

 Jeśli jeszcze nie wiecie co podarować swoim kochanym Mamo z okazji ich jutrzejszego święta. To podsuwam Wam propozycję na wyjątkowy i delikatny tort Raffaello, z obłędnym kremem kokosowym. Polecam :).

A wszystkim Mamom , korzystając z okazji składam najserdeczniejsze życzenia :)

Tort Raffaello z czarną porzeczką

Tort Raffaello z czarną porzeczką

Tort Raffaello z czarną porzeczką 

Składniki na biszkopt na tortownicę 24cm:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 165 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 47,5 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie biszkoptu:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie "przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  • Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, do połączenia składników. Nie należy mieszać przy pomocy miksera.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.
  • Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Składniki na krem kokosowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g mleka kokosowego
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 3-4 łyżki cukry pudru; pominęłam
  • 50 ml likieru kokosowego; opcjonalnie

Przygotowanie kremu kokosowego:

  • W garnku umieścić wiórki kokosowe, mleko kokosowe i mleko skondensowane słodzone, całość gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, cały czas mieszając; wystudzić.
  • W misie miksera ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania, dodać porcjami pastę kokosową, cały czas mieszając, ale już na wolniejszych obrotach. Dodać likier kokosowych, jeśli go używacie.

Nasączenie biszkoptu:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki wymieszać.

 Krem śmietanowy, na obłożenie boków i wierzchu tortu:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% , schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Składniki na krem umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu. 

Ponadto:

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki 100 % owoców, lub innego dżemu z kwaśnych owoców

  • 12 kulek pralinek Raffaello

  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych, na obsypanie boków tortu

Wykonanie

Na paterze położyć pierwszy z biszkoptowych blatów. Nasączyć. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć grubą warstwę kremu kokosowego (około 1/2 całości). Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki wysmarować kremem śmietanowym, obsypać boki wiórkami kokosowymi. Z pozostałej ilości kremu śmietanowego, wykonać na górze tortu dowolne zdobienie, na kremie poukładać pralinki Raffaello. Gotowy tort schłodzić przez kilka godzin.

Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Źródło przepisu i inspiracji: https://www.mojewypieki.com/



piątek, 30 marca 2018

Trochę spóźniony, ale jest w końcu na blogu przepis na domowy zakwas na żurek. Jeśli pieczecie chleb na zakwasie, to jeszcze uda go Wam się zrobić.

Zakwas na żurek jest w moim od kiedy zaczęłam sama piec w domu chleb na zakwasie. Mama moja kupowała zakwas w butelkach. Ja kilka lat temu nastawiłam mój pierwszy zakwas i teraz co roku na Wielkanoc nastawiam sama zakwas na żurek. 

Polecam przygotowanie go w domu, bo jest to bardzo proste i nieskomplikowane, a smak żurku przygotowanego od podstaw, niczym nie przypomina tego kupnego. Polecam.

zakwas_na_zurek

zakwas_na_zurek_1

Składniki:

  • 50 g zakwasu takiego jak na chleb lub kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie
  • 400 ml letniej wody
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-4 liście laurowe
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/4 łyżeczki nasion czarnuszki (opcjonalnie)
  • 2-3 suszone podgrzybki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Zakwas lub kromkę chleba umieścić w słoiku, który pomieści wszystkie składniki, zalać letnią wodą i wymieszać.
  • Dodać rozgnieciony na płasko czosnek; razem z łupinami oraz pozostałe składniki.
  • Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
  • W przypadku gdy używamy gotowego zakwasu, baza żurkowa będzie gotowa już po jednym dniu.

Źródło przepisu: książka "Chleb, domowa piekarnia" Piotr Kucharski

czwartek, 29 marca 2018

 Nie wiem jak Wy, ale ja już od dawna nie kupuję, tylko sama robię serek a'la Almette, albo inne kanapkowe pasty. Samo przygotowanie serka jest proste. Wystarczy mikser, parę ulubionych składników i pysznym serkiem możemy cieszyć się już w kilka minut.
Serek ziołowy tak przygotowany jest aromatyczny, pyszny, a przede wszystkim zdrowy i mamy pewność co znajdziemy w środku. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Do przygotowania serka można użyć dowolnych, ulubionych ziół. Polecam :).

serek_ziolowy_almette

Składniki:

  • 250 g naturalnego twarogu drobno zmielonego
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 - 100 ml słodkiej śmietany 30 %
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W misie blendera umieścić twarożek, czosnek, posiekane zioła i 50 ml słodkiej śmietanki, zmiksować na gładką masę.
  • Doprawić pieprzem i solą; jeśli twarożek jest za mało kremowy, dodać pozostałe 50 ml śmietanki, ponownie zmiksować.
  • Gotowy twarożek, podawać do pieczywa.
  • Smacznego.
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 37
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne