Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
piątek, 30 marca 2018

Trochę spóźniony, ale jest w końcu na blogu przepis na domowy zakwas na żurek. Jeśli pieczecie chleb na zakwasie, to jeszcze uda go Wam się zrobić.

Zakwas na żurek jest w moim od kiedy zaczęłam sama piec w domu chleb na zakwasie. Mama moja kupowała zakwas w butelkach. Ja kilka lat temu nastawiłam mój pierwszy zakwas i teraz co roku na Wielkanoc nastawiam sama zakwas na żurek. 

Polecam przygotowanie go w domu, bo jest to bardzo proste i nieskomplikowane, a smak żurku przygotowanego od podstaw, niczym nie przypomina tego kupnego. Polecam.

zakwas_na_zurek

zakwas_na_zurek_1

Składniki:

  • 50 g zakwasu takiego jak na chleb lub kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie
  • 400 ml letniej wody
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-4 liście laurowe
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/4 łyżeczki nasion czarnuszki (opcjonalnie)
  • 2-3 suszone podgrzybki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Zakwas lub kromkę chleba umieścić w słoiku, który pomieści wszystkie składniki, zalać letnią wodą i wymieszać.
  • Dodać rozgnieciony na płasko czosnek; razem z łupinami oraz pozostałe składniki.
  • Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
  • W przypadku gdy używamy gotowego zakwasu, baza żurkowa będzie gotowa już po jednym dniu.

Źródło przepisu: książka "Chleb, domowa piekarnia" Piotr Kucharski

czwartek, 29 marca 2018

 Nie wiem jak Wy, ale ja już od dawna nie kupuję, tylko sama robię serek a'la Almette, albo inne kanapkowe pasty. Samo przygotowanie serka jest proste. Wystarczy mikser, parę ulubionych składników i pysznym serkiem możemy cieszyć się już w kilka minut.
Serek ziołowy tak przygotowany jest aromatyczny, pyszny, a przede wszystkim zdrowy i mamy pewność co znajdziemy w środku. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Do przygotowania serka można użyć dowolnych, ulubionych ziół. Polecam :).

serek_ziolowy_almette

Składniki:

  • 250 g naturalnego twarogu drobno zmielonego
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 - 100 ml słodkiej śmietany 30 %
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W misie blendera umieścić twarożek, czosnek, posiekane zioła i 50 ml słodkiej śmietanki, zmiksować na gładką masę.
  • Doprawić pieprzem i solą; jeśli twarożek jest za mało kremowy, dodać pozostałe 50 ml śmietanki, ponownie zmiksować.
  • Gotowy twarożek, podawać do pieczywa.
  • Smacznego.
wtorek, 27 marca 2018

Doskonały chlebek, który z chęcią upieczecie w pierwszych dniach wiosny, pięknie też będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Z chrupiącą skórką, pachnący ziołami, których zapach roznosi się po domu podczas pieczenia. Najlepszy na ciepło, choć i na drugi dzień, jest świeży i smaczny. Nie wymaga wiele pracy, a cieszyć się będziecie, świeżym i cudownie pachnącym pieczywem. Polecam :).

Ziołowy chleb z płatkami owsianymi

Ziołowy chleb z płatkami owsianymi 

Składniki na 1 średniej wielkości bochenek:

  • 400 g mąki pszennej, typ 450, plus 1-2 łyżki
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 300 ml letniego mleka 3,2%

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, drożdżami, cukrem i solą.
  • Zioła umyć, osuszyć, drobno posiekać , dodać do mąki, razem z lekko podgrzanym mlekiem.  Następnie wyrobić ciasto, aż zacznie odrywać się od brzegów miski. Pozostawić pod przykryciem , do wyrośnięcia przez 40 minut.
  • Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz wyrobić na blacie oprószonym mąką, uformować podłużny bochenek .
  • Bochenek ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze , przykryć  i pozostawić na 20 minut, lub dłużej , do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 C, ostrym nożem, wykonać nacięcia na wyrośniętym chlebie, piec około 30-40 minut , aż chleb będzie brązowozłoty. Wystudzić na kratce.
  • Smacznego :)

 Źródło przepisu: książka "Pieczywo, smalce, masła, pasty, konfitury"

czwartek, 01 marca 2018


Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w niesamowitych warsztatach kulinarnych, których tematyką była gęś i kaczka. Warsztaty te odbyły się w miejscu o nazwie Republika Słoneczna w Poznaniu, gdzie w przemiłej atmosferze i wśród , grupy pasjonatów gotowania, przygotowaliśmy takie dania jak: rosół z gęsi, confit z kaczki, piersi z kaczki z sosem pomarańczowym i z puree z batatów i jarmużu, oraz jak dla mnie bohatera wieczoru, czyli "pasztet", a dokładnie Pate z gęsich wątróbek z porto.

Jeśli lubicie wątróbkę; tak jak ja, to koniecznie musicie, przygotować ten przepyszny "pasztet". W niecałe 30 minut jesteście w stanie wykonać coś, co będzie elegancką przekąską, z dodatkiem domowego pieczywa lub będzie stanowiło jedno z wielu dań na szwedzkim stole.

"Pasztet" z kurzych wątróbek to smarowidło, które przygotujecie na jednej patelni. Oprócz wątróbek, boczku i przypraw do masy dodajemy masło; to dzięki niemu nasze Pate, ma tak kremową konsystencję oraz porto, który nadaje potrawie lekko winnego posmak.

Polecam i życzę smacznego :)

Pate z gęsich wątróbek z porto



 Pate z gęsich wątróbek z porto

Składniki na 4 kokilki:

  • 500 g wątróbki z gęsi lub innej drobiowej, oczyszczonej i pociętej na 3 kawałki
  • 150 g wędzonego, nie parzonego boczku, pociętego w dużą kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 3 kulki owoców jałowca
  • 150 ml Porto
  • 150 g masła (dałam mniej)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Dodatki:

  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 1 garść posiekanych pistacji
  • 1 garść posiekanej suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  • W garnku o szerokim dnie lub na dużej patelni, roztopić 2 łyżki masła klarowanego, włożyć pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smażyć przez około 3 - 5 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli. Dodać jałowiec, cynamon, pocięty boczek i wątróbkę, zwiększyć ogień i smażyć, aż do zrumienienia; z zewnątrz wątróbki, mają być obsmażone, a w środku jeszcze delikatne.
  • Na patelnię wlać porto, całość gotować pod przykryciem przez 3-5 minut. Zdjąć wszystko z patelni i odłożyć do miski, resztę pozostałego płynu doprowadzić do odparowania i zagęszczenia, do konsystencji syropu.  
  • Zawartość patelni, wraz z wątróbką, cebulą, boczkiem, czosnkiem, jałowcem, przełożyć do misy blendera, dodać 2/3 części masła, zmiksować na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać pozostałą 1/3 cześć masła, ponownie zmiksować. Gotowy pasztet doprawić solą i pieprzem.
  •  Pasztet przełożyć do małych miseczek lub kokilek, pozostawiając 1 cm, od górnego rantu,  na wierzchnią warstwę masła.
  • Pasztet polać roztopionym klarowanym masłem, ozdobić pociętą żurawiną i pistacjami; schłodzić, aż tłuszcz zastygnie.
  • Na 30 minut przed podaniem, pasztet wyjąć z lodówki, tak by nabrał temperatury pokojowej.
  • Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 Źródło przepisu: warsztaty kulinarne Republika Słoneczna w Poznaniu http://republikasloneczna.pl/pl

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 36
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne