Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
piątek, 10 marca 2017

Były już makaroniki w wersji z gorzką czekoladą, teraz coś dla fanów białej czekolady. Ciasteczka są lekko twarde z wierzchu i cudownie ciągnące w środku, wypełnione samymi pysznościami, o lekko karmelowym smaku , dzięki dodatkowi masy kajmakowej. Trudno się od nich oderwać. Po prostu pycha :). 

Jeśli gdzieś zalegają Wam zapasy białej czekolady, musicie koniecznie je zrobić.

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Składniki na około 40-50 makaroników:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 120 g białej czekolady; posiekanej
  • 150 g mieszanki orzechów (migdałów, nerkowców, pekan, laskowych); posiekanych 
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 100 g pestek dyni
  • 40 g amarantusa ekspandowanego

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Makaroniki piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/

czwartek, 09 marca 2017

Szybkie ciasteczka, które posmakują każdemu; czekoladowo - karmelowe, najeżone samymi zdrowymi składnikami. Lekko twardawe z wierzchu, klejące w środku. Po prostu pycha :). 

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Składniki na 40-50 makaroników:

  • 500 g masy kajmakowej
  • 145 g gorzkiej czekolady 70 %; posiekanej
  • 150 g ulubionej mieszanki orzechów; posiekanej (migdały, pekan, laskowe, włoskie, nerkowce)
  • 100 g nasion słoneczniku
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g ekspandowanego amarantusu

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com

wtorek, 07 marca 2017

Chciała bym zaproponować Wam , batony daktylowo - owsiane;  dla osób aktywnych i nie tylko, które będą stanowiły świetną przegryzkę przed treningiem lub zaraz po nim, które będą też doskonałą alternatywą śniadania, lub słodkiej przekąski.

Batoniki są ciągnące, lepkie, o delikatnym pomarańczowym aromacie; idealnie smakują pokruszone z jogurtem lub mlekiem, bądź też samodzielnie.

Batoniki są bezmleczne, bez jajek i bez cukru - zamiast niego do posłodzenia użyłam suszonych daktyli. Polecam!

Batony daktylowo - owsiane

Składniki:

  • 400 g daktyli bez pestek
  • 300 ml soku z pomarańczy ( z 2 dużych pomarańczy)
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 100 g ulubionej mieszanki orzechów
  • 3 łyżki nasion chia , plus woda do ich namoczenia (ok. 100 ml)
  • 100 g nasion słonecznika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 300 g płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Formę o wymiarach 21 x 28 cm , wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Daktyle umieścić w rondlu, razem z żurawiną, sokiem i skórką otartą z pomarańczy  oraz olejem kokosowym. Całość podgrzać na małym ogniu pod przykryciem, do czasu, aż daktyle zmiękną i wchłoną cały płyn. Jeszcze ciepłą masę daktylową zmiksować na puree.
  • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
  • Nasiona chia, namoczyć w wodzie, do powstania galaretki.
  • Do większego naczynia przełożyć daktylowe puree, dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Przełożyć do formy, do pieczenia, wciskając masę w dno formy, wyrównać.
  • Piec w 200 C, 35 minut.
  • Wystudzić , podzielić na batony.
  • Gotowe batony, można przechowywać do 2 tygodni, w szczelnym pojemniku.

Źródło inspiracji: https://deliciouslyella.com/

środa, 25 stycznia 2017

Większość z nas z przepisem na Stollen zetknęło się w okresie świątecznym. Jest to bowiem, tradycyjny świąteczny wypiek niemiecki w postaci strucli drożdżowej, wypełnionej masą bakalii i marcepanem.

Pozostając w klimacie zimowym, bo u mnie za oknem leży śnieg, proponuję Wam dziś, ten przepis w zupełnie innej odsłonie, a mianowicie w postaci drożdżowych ślimaków, wypełnionych, dużą ilością suszonej żurawiny, skórką z pomarańczy i pistacjami. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z wyraźną nutą pomarańczy, tak pyszne, że trudno się od nich oderwać :)

Stollen - ślimaki drożdżowe z bakaliami i marcepanem

Stollen - ślimaki drożdżowe z bakaliami i marcepanem

Składniki na 10 - 12  ślimaków:

  • Na ciasto:

  • sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau (opcjonalnie)
  • 85 g suszonej żurawiny; posiekanej 
  • 85 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 85 g pistacji ; posiekanych
  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży
  • 85 g drobnego brązowego cukru do wypieków
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 85 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko rozmiar L
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g masy marcepanowej
  • Na lukier pomarańczowy:

  • sok i skórka otarta z jednej średniej pomarańczy
  • 1/2 - 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Ciasto (Do tego przepisu wykorzystałam 1/2 porcji gotowego ciasta drożdżowego). :

  • W misce umieścić posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczową, całość zalać sokiem z pomarańczy, wraz ze skórką i likierem, odstawić na bok, do nasiąknięcia.
  • Do misy miksera, wsypać przesianą mąkę, drożdże, przyprawy (gałkę muszkatołową, kardamon, cynamon), sól.
  • W małym rondelku rozpuścić masło w mleku ( mleko powinno być letnie nie gorące, bo wtedy ciasto nie wyrośnie).
  • W osobnej miseczce, jajko utrzeć z cukrem na puszysty kogiel mogiel.
  • Do misy miksera dodać, utarte jako z cukrem, wymieszać, na koniec wlać mleko z masłem i ponownie wyrobić, aż ciasto staniem się sprężyste i elastyczne; to powinno potrwać nie dłużej niż 5 -7 minut.
  • Ciasto można też, wyrobić ręką , bez użycia miksera.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 45 - 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek by ciasto się nie kleiło.
  • Na tak przygotowany prostokąt wyłożyć, odsączone wcześniej z nadmiaru płynu suszone owoce, wymieszane z pistacjami.
  • Na desce posypanej odrobiną cukru pudru, z masy marcepanowej uformować wałek o długości, dłuższego boku naszego rozwałkowanego ciasta.
  • Wałek marcepanu ułożyć na środku ciasta, z owocowym nadzieniem. Następnie ciasto, zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na 3-4 cm kawałki (podzielić na ok. 10-12 równych części). Ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, zachowując przerwy; bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania.
  • Formę przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrastania na 45-60 minut.
  • Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C, piec około 15-20 minut. Wyjąć przestudzić. Lekko ciepłe ślimaki polukrować, lukrem pomarańczowym, podawać najlepiej jeszcze ciepłe.
  • Bułeczki zachowują swoją świeżość, do 3-4 dni po upieczeniu.
  • Lukier pomarańczowy:

  • Zaczynając od 1/2 porcji soku, skórki i 1/2 szklanki cukru pudru utrzeć lukier. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku- jeśli jest zbyt gęsty lub, jeśli jest zbyt rzadki - dodatkiem cukru pudru.

Źródło przepisu: http://www.bbcgoodfood.com/

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne