Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
niedziela, 15 maja 2016

Jeśli szukacie pomysłu na pyszną, lekką i pożywną zupę z tak modnym ostatnio jarmużem, ta zupa na pewno Was zachwyci! Nasze serca już podbiła :).

Zdrowa zupa, którą polubią, nawet mężczyźni. Dodatek chorizo, nadaje jej lekkiej pikanterii i podkręca smak, delikatnego bulionu. Ziemniaki i ciecierzyca, sprawiają, że zupa jest bardzo sycąca. A jarmuż, to zdrowa porcja warzyw, która powinna się znaleźć, w naszym posiłku każdego dnia, pełna witamin i minerałów.

Polecam :)

Zielona zupa z ciecierzycy i chorizo

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 puszka (400 g ) ciecierzycy
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 świeży listek laurowy , lub 2 suszone
  • 1 litr dobrego bulionu z kurczaka, lub warzywnego
  • 150 g jarmużu lub kapusty włoskiej
  • 80 g chorizo dobrej jakości
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć je do garnka z 1 łyżką oliwy, ustawionej na średnim ogniu, wlać odrobinę wody. Całość dusić około 10 minut, regularnie mieszając, aż składniki zmiękną.
  • W tym czasie pokroić ziemniaki ze skórką w kostkę o boku 2 cm.
  • Odcedzić ciecierzycę.
  • Związać gałązki tymianku, rozmarynu oraz listek laurowy i włożyć do garnka z cebulą.
  • Dodać ziemniaki i ciecierzycę, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować całość około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku.
  • Oderwać liście jarmużu lub kapusty włoskiej od łodyżek i grubo posiekać.
  • Wyjąć pęczek ziół, włożyć zieleninę tak, żeby się zanurzyła, i gotować jeszcze 10 minut.
  • Pokroić chorizo w cienkie plasterki i powoli usmażyć je na patelni ustawionej na średnim ogniu, aż się przyrumieni, wtedy dodać je do zupy razem z wytopionym pikantnym tłuszczem.
  • Gotową zupę doprawić, solą i pieprzem.

Źródło inspiracji: książka Jamie Oliver "Superfood na co dzień"

środa, 23 marca 2016

Pozostając w klimatach cytrusowych , w propozycjach na świąteczne wypieki, mam dla Was Tartę z czerwonych pomarańczy.

Pięknie prezentuje się na stole, zachwyca zarówno smakiem, aromatem, jak i swoim wyglądem. Nadzwyczajna, choć wykonanie jej jest niezwykle proste. Kruchy spód, delikatne pomarańczowe nadzienie. Dopełnieniem tarty są kandyzowane plasterki pomarańczy, które cudownie błyszczą na jej wierzchu. Polecam!

Tarta z czerwonych pomarańczy

Tarta z czerwonych pomarańczy

Składniki na tartę o średnicy 25 cm:

  • Ciasto:
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 160 g zimnego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1-2 łyżki mleka
  • Nadzienie:
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 ml soku z 2 czerwonych pomarańczy i skórka z nich otarta
  • 3 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 400 g śmietany kremówki 36 %
  • Dekoracja:
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 100 ml wody
  • 100 g brązowego cukru

Przygotowanie:

  • Ciasto:
  • Mąkę przesiać, dodać masło, całość posiekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, nasiona wanilii i mleko, jeśli taka jest potrzeba; szybko zagnieść (można również zmiksować składniki w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem.
  • Ciasto wstawić na 15 minut do piekarnika nastawionego na 180 C.
  • Nadzienie:
  • Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
  • Do rondla, wsypać cukier, wlać sok z wyciśniętych pomarańczy, podgrzać do rozpuszczenia cukru.
  • Skórkę otartą z dwóch pomarańczy przełożyć do miski, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Małymi porcjami dodać, podgrzany sok z cukrem, tak by nie zrobiła nam się jajecznica. Wymieszać.
  • Na sam koniec dodać, śmietanę kremówkę, połączyć składniki.
  • Gotowe nadzienie wylać na blat naszej tarty i ponownie wstawić do piekarnika na 25 minut w 180 C.
  • Upieczoną tartę wystudzić.
  • Aby nadzienie naszej tarty było bardziej zwarte, można wstawić ją na chwilę do lodówki.
  • Dekoracja:
  • Sparzone i umyte pomarańcze pociąć na plastry o grubości 2-3 mm.
  • Na patelni umieścić wodę i cukier, całość podgrzewać na średnim ogniu do pierwszego zagotowania. Dodać plasterki pomarańczy, gotować na małym ogniu, cały czas pilnując, by karmel się nie przypalił, do odparowania całego płynu.
  • Z karmelizowane pomarańcze, przełożyć na upieczoną tartę. Wierzch tarty posmarować za pomocą pędzelka, resztą karmelu.
  • Wystudzić. Tartę podawać w dniu przygotowania, wtedy smakuje i prezentuje się najlepiej.
  • Smacznego :)

Źródło inspiracji: http://sallys-blog.de/

wtorek, 22 marca 2016

Cytrusowo - tropikalne smaki połączone w jedną, całość w lekkim i przepysznym, cieście limonkowo-kokosowym, z cudownym limonkowym lukrem na górze. Czy może być coś lepszego ... Dla mnie nie ...

Uwielbiam takie egzotyczne smaki, które na myśl, przywołują wspomnienia ciepłego i słonecznego lata. Ciasto w środku jest miękkie i wilgotne, długo zachowuję swoją świeżość. Przy jego przygotowaniu nie potrzebny jest mikser. Polecam !

Ciasto limonkowo-kokosowe

Ciasto limonkowo-kokosowe

Składniki:

  • sok z 4 dużych limonek
  • skórka otarta z 3 limonek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g musu jabłkowego
  • 75 g oleju kokosowego ( rozpuszczonego)
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g wirków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • Lukier:
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru 

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 175 C.
  • Keksówkę o wymiarach 10 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W jednej misce umieścić wszystkie mokre składniki na ciasto (olej kokosowy, ocet jabłkowy, mus jabłkowy, sok i skórka z limonki), wymieszać.  
  • W drugiej misce umieścić wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i wiórki kokosowe), wymieszać.
  • Mokre składniki przelać do miski z suchymi składnikami, wymieszać tylko do połączenia składników. Nie mieszać za długo ! Tylko do czasu, aż wszystkie suche składniki, połączą się z mokrymi. Gotowe ciasto, jak najszybciej przelać do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do piekarnika.
  • Piec 40 - 50 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Lukier:
  • Składniki rozetrzeć łyżką; gęstość lukru, regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie soku z limonki.
  • Gotowym lukrem udekorować ciasto.

Źródło inspiracji: http://avirtualvegan.com/

poniedziałek, 14 marca 2016

Wczoraj były zawijańce z masą kajmakową i orzechami :)

A dziś chciała bym Was namówić do przygotowania, na bazie tego samego przepisu na ciasto drożdżowe, pysznych bułeczek z nadzieniem serowym z rodzynkami. Całość pokryta jest cudownym pomarańczowym lukrem. Bułeczki są puszyste, a zapach jaki unosi się w domu po ich upieczeniu hmmm.

Bułeczki drożdżowe z twarożkiem, roczynkami i lukrem pomarańczowym

Składniki na około 12-14 bułeczek:

  • 80 g masła
  • 50 ml mleka 3,2 %
  • 25 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko, rozmiar L, roztrzepane
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka , do smarowania ciasta
  • Nadzienie:

  • 250 g twarożku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • Lukier pomarańczowy:

  • sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
  • 1/2 - 1 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:

  • 180 g rodzynek

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W rondelku, rozpuścić masło w mleku. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą (mleko powinno być letnie, nie gorące, bo wtedy ciasto nie wyrośnie).
  • W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Zrobić dołek w środku, dodać mieszankę z mlekiem i resztę składników. Wyrobić ręką, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto. Miskę szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki.
  • Ciasto przełożyć na oprószoną mąką blat, 5 minut wyrabiać, a następnie uformować w prostokąt ( około 40 x 30 cm).
  • Nadzienie: Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać.
  • Na wierzch rozwałkowanego ciasta rozsmarować masę serową, pozostawiając wzdłuż brzegów 2 cm wolny pasek. Rozłożyć równomiernie rodzynki.
  • Ciasto zrolować, w długi wałek, pociąć na 12-14 równych części - ślimaki.
  • Każdego ślimaka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić.
  • Tak uformowane bułeczki układać w dużych odległościach od siebie (sporo urosną) na wyłożonych papierem blaszkach. 
  • Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 godziny (ciasto musi dwukrotnie zwiększyć objętość).
  • Rozgrzać piekarnik do 160 C. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, piec 30-40 minut. Po upieczeniu powinny być złocisto-brązowe.
  • Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.
  • Lukier: Składniki rozetrzeć łyżką; gęstość lukru, regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie soku.

Źródło inspiracji: "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo

                              www.mojewypieki.com

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne