Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
wtorek, 17 października 2017

Klasyczny chleb pszenny na zakwasie, z pysznym miękkim środkiem z niedużymi dziurkami w miąższu, z bardzo chrupiącą skórką. Najlepszy oczywiście na ciepło :).

Przygotowanie go wymaga odrobinę cierpliwości; jak przy każdym chlebie na zakwasie, ale smak i zapach jaki unosi się podczas pieczenia w domu, wynagradza nam trud i czas jaki poświeciliśmy na jego przygotowanie. Polecam.

 Chleb pszenny na zakwasie

Składniki na dwa bochenki:

  • Zakwas:

  • 120 g startera zakwasu
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 400 ml wody
  • Ciasto właściwe:

  • 900 g zakwasu
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
  • 15 g soli (1 1/2 łyżeczki)

Przygotowanie:

  • Dzień przed pieczeniem:

  • Starter zakwasu wyjąć z lodówki i odstawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Ogrzany starter przełożyć do dużej miski, która pomieści później resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. 
  • Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
  • Zakwas jest gotowy , jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę, luźną i kleistą.  
  • W dniu pieczenia:

  • Odważyć 900 g zakwasu, resztę przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki. Przyda się do kolejnego pieczenia.
  • Do zakwasu dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać i wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy, podsypując odrobinę mąką, aby się nie kleiło. Należy wyrabiać ciasto około 5 minut, aby gluten się uaktywnił.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Warto obserwować ciasto i sprawdzać co jakiś czas, jak wygląda, delikatnie odsuwając je palcem.
  • W miarę możliwości po około 2 godzinach zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskamy bardziej puszysty chleb.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki. Przełożyć do obsypanych mąką koszyków do wyrastania chleba, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3-4 godziny do garowania.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 C, przed włożeniem chleba spryskaj ścianki oraz spód rozgrzanego piekarnika wodą, aby wytworzyć w nim parę. Zrób to przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby para się nie ulotniła. Po wstawieniu chleba ponownie przez uchylone drzwiczki spryskaj środek piekarnika.
  • Chleb przełożyć na obsypaną mąką blaszkę do pieczenia, naciąć u góry i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45-50 minut.
  • Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Źródło przepisu: "Chleb - domowa piekarnia" Piotr Kucharski

wtorek, 22 sierpnia 2017

Nie raz używałam awokado w kuchni, ale nigdy nie wpadła bym na pomysł, by wykorzystać go jako dressing i doprawić nim jakąkolwiek surówkę. To zaskakujące i wspaniałe połączenie, powoduje, że tak zwyczajną kapustę, odkrywamy w nowej odsłonie. Dodatek chili i kolendry , wspaniale podkręca jej smak.

 Meksykańska surówka według Jamiego Olivera

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 3 garście liści jarmużu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 limonki
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 pęczek kolendry
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • W misie blendera umieścić: cebulę, papryczkę chili bez pestek, awokado, pęczek kolendry, jogurt, sok i skórkę z limonki. Całość zmiksować na gładki sos. Doprawić solą do smaku.
  • Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę poszatkować.
  • Pietruszkę i jarmuż drobno posiekać.
  • Wszystkie pocięte warzywa umieścić w  dużej misce, dodać sos; całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą.

Źródło przepisu: książka "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamie Oliver 

piątek, 10 marca 2017

Były już makaroniki w wersji z gorzką czekoladą, teraz coś dla fanów białej czekolady. Ciasteczka są lekko twarde z wierzchu i cudownie ciągnące w środku, wypełnione samymi pysznościami, o lekko karmelowym smaku , dzięki dodatkowi masy kajmakowej. Trudno się od nich oderwać. Po prostu pycha :). 

Jeśli gdzieś zalegają Wam zapasy białej czekolady, musicie koniecznie je zrobić.

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Składniki na około 40-50 makaroników:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 120 g białej czekolady; posiekanej
  • 150 g mieszanki orzechów (migdałów, nerkowców, pekan, laskowych); posiekanych 
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 100 g pestek dyni
  • 40 g amarantusa ekspandowanego

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Makaroniki piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/

czwartek, 09 marca 2017

Szybkie ciasteczka, które posmakują każdemu; czekoladowo - karmelowe, najeżone samymi zdrowymi składnikami. Lekko twardawe z wierzchu, klejące w środku. Po prostu pycha :). 

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Makaroniki czekoladowo - kajmakowe

Składniki na 40-50 makaroników:

  • 500 g masy kajmakowej
  • 145 g gorzkiej czekolady 70 %; posiekanej
  • 150 g ulubionej mieszanki orzechów; posiekanej (migdały, pekan, laskowe, włoskie, nerkowce)
  • 100 g nasion słoneczniku
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g ekspandowanego amarantusu

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne