Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Raffaello z czarną porzeczką

 Jeśli jeszcze nie wiecie co podarować swoim kochanym Mamo z okazji ich jutrzejszego święta. To podsuwam Wam propozycję na wyjątkowy i delikatny tort Raffaello, z obłędnym kremem kokosowym. Polecam :).

A wszystkim Mamom , korzystając z okazji składam najserdeczniejsze życzenia :)

Tort Raffaello z czarną porzeczką

Tort Raffaello z czarną porzeczką

Tort Raffaello z czarną porzeczką 

Składniki na biszkopt na tortownicę 24cm:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 165 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 47,5 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie biszkoptu:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie "przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  • Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, do połączenia składników. Nie należy mieszać przy pomocy miksera.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.
  • Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Składniki na krem kokosowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g mleka kokosowego
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 3-4 łyżki cukry pudru; pominęłam
  • 50 ml likieru kokosowego; opcjonalnie

Przygotowanie kremu kokosowego:

  • W garnku umieścić wiórki kokosowe, mleko kokosowe i mleko skondensowane słodzone, całość gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, cały czas mieszając; wystudzić.
  • W misie miksera ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania, dodać porcjami pastę kokosową, cały czas mieszając, ale już na wolniejszych obrotach. Dodać likier kokosowych, jeśli go używacie.

Nasączenie biszkoptu:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki wymieszać.

 Krem śmietanowy, na obłożenie boków i wierzchu tortu:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% , schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Składniki na krem umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu. 

Ponadto:

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki 100 % owoców, lub innego dżemu z kwaśnych owoców

  • 12 kulek pralinek Raffaello

  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych, na obsypanie boków tortu

Wykonanie

Na paterze położyć pierwszy z biszkoptowych blatów. Nasączyć. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć grubą warstwę kremu kokosowego (około 1/2 całości). Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki wysmarować kremem śmietanowym, obsypać boki wiórkami kokosowymi. Z pozostałej ilości kremu śmietanowego, wykonać na górze tortu dowolne zdobienie, na kremie poukładać pralinki Raffaello. Gotowy tort schłodzić przez kilka godzin.

Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Źródło przepisu i inspiracji: https://www.mojewypieki.com/



piątek, 25 maja 2018, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne