Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Ziołowy chleb z płatkami owsianymi

Doskonały chlebek, który z chęcią upieczecie w pierwszych dniach wiosny, pięknie też będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Z chrupiącą skórką, pachnący ziołami, których zapach roznosi się po domu podczas pieczenia. Najlepszy na ciepło, choć i na drugi dzień, jest świeży i smaczny. Nie wymaga wiele pracy, a cieszyć się będziecie, świeżym i cudownie pachnącym pieczywem. Polecam :).

Ziołowy chleb z płatkami owsianymi

Ziołowy chleb z płatkami owsianymi 

Składniki na 1 średniej wielkości bochenek:

  • 400 g mąki pszennej, typ 450, plus 1-2 łyżki
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 300 ml letniego mleka 3,2%

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, drożdżami, cukrem i solą.
  • Zioła umyć, osuszyć, drobno posiekać , dodać do mąki, razem z lekko podgrzanym mlekiem.  Następnie wyrobić ciasto, aż zacznie odrywać się od brzegów miski. Pozostawić pod przykryciem , do wyrośnięcia przez 40 minut.
  • Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz wyrobić na blacie oprószonym mąką, uformować podłużny bochenek .
  • Bochenek ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze , przykryć  i pozostawić na 20 minut, lub dłużej , do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 C, ostrym nożem, wykonać nacięcia na wyrośniętym chlebie, piec około 30-40 minut , aż chleb będzie brązowozłoty. Wystudzić na kratce.
  • Smacznego :)

 Źródło przepisu: książka "Pieczywo, smalce, masła, pasty, konfitury"

wtorek, 27 marca 2018, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne