Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Pate z gęsich wątróbek z porto


Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w niesamowitych warsztatach kulinarnych, których tematyką była gęś i kaczka. Warsztaty te odbyły się w miejscu o nazwie Republika Słoneczna w Poznaniu, gdzie w przemiłej atmosferze i wśród , grupy pasjonatów gotowania, przygotowaliśmy takie dania jak: rosół z gęsi, confit z kaczki, piersi z kaczki z sosem pomarańczowym i z puree z batatów i jarmużu, oraz jak dla mnie bohatera wieczoru, czyli "pasztet", a dokładnie Pate z gęsich wątróbek z porto.

Jeśli lubicie wątróbkę; tak jak ja, to koniecznie musicie, przygotować ten przepyszny "pasztet". W niecałe 30 minut jesteście w stanie wykonać coś, co będzie elegancką przekąską, z dodatkiem domowego pieczywa lub będzie stanowiło jedno z wielu dań na szwedzkim stole.

"Pasztet" z kurzych wątróbek to smarowidło, które przygotujecie na jednej patelni. Oprócz wątróbek, boczku i przypraw do masy dodajemy masło; to dzięki niemu nasze Pate, ma tak kremową konsystencję oraz porto, który nadaje potrawie lekko winnego posmak.

Polecam i życzę smacznego :)

Pate z gęsich wątróbek z porto



 Pate z gęsich wątróbek z porto

Składniki na 4 kokilki:

  • 500 g wątróbki z gęsi lub innej drobiowej, oczyszczonej i pociętej na 3 kawałki
  • 150 g wędzonego, nie parzonego boczku, pociętego w dużą kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 3 kulki owoców jałowca
  • 150 ml Porto
  • 150 g masła (dałam mniej)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Dodatki:

  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 1 garść posiekanych pistacji
  • 1 garść posiekanej suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  • W garnku o szerokim dnie lub na dużej patelni, roztopić 2 łyżki masła klarowanego, włożyć pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smażyć przez około 3 - 5 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli. Dodać jałowiec, cynamon, pocięty boczek i wątróbkę, zwiększyć ogień i smażyć, aż do zrumienienia; z zewnątrz wątróbki, mają być obsmażone, a w środku jeszcze delikatne.
  • Na patelnię wlać porto, całość gotować pod przykryciem przez 3-5 minut. Zdjąć wszystko z patelni i odłożyć do miski, resztę pozostałego płynu doprowadzić do odparowania i zagęszczenia, do konsystencji syropu.  
  • Zawartość patelni, wraz z wątróbką, cebulą, boczkiem, czosnkiem, jałowcem, przełożyć do misy blendera, dodać 2/3 części masła, zmiksować na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać pozostałą 1/3 cześć masła, ponownie zmiksować. Gotowy pasztet doprawić solą i pieprzem.
  •  Pasztet przełożyć do małych miseczek lub kokilek, pozostawiając 1 cm, od górnego rantu,  na wierzchnią warstwę masła.
  • Pasztet polać roztopionym klarowanym masłem, ozdobić pociętą żurawiną i pistacjami; schłodzić, aż tłuszcz zastygnie.
  • Na 30 minut przed podaniem, pasztet wyjąć z lodówki, tak by nabrał temperatury pokojowej.
  • Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 Źródło przepisu: warsztaty kulinarne Republika Słoneczna w Poznaniu http://republikasloneczna.pl/pl

czwartek, 01 marca 2018, zuzana19

Polecane wpisy

Komentarze
2018/03/01 23:43:24
Musi smakować fantastycznie!
-
2018/03/04 15:46:48
I tak jest, do tego bardzo uzależnia , nie można się od niego oderwać :) Polecam spróbować.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne