Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Trufle daktylowe z nutą pomarańczy

Jeśli tak jak ja co weekend przekopujecie swoje kuchenne szafki, w poszukiwaniu czegoś słodkiego, to ten przepis jest dla Was. 

Dla wszystkich łasuchów, tych małych i tych dużych, dla tych dbających o linie i tych na wiecznej diecie. Dla wszystkich, którzy szukając zdrowszej alternatywy, na słodkie małe co nieco.

Trufle daktylowe są dość proste w wykonaniu, a lista składników jest stosunkowo krótka, jak i czas ich przygotowania. Do tego elegancko wyglądu i nieziemsko smakują. Kombinacja słodkiej masy daktylowej, orzechów i gorzkiej czekolady, z odrobiną pomarańczy to, jak dla mnie połączenie idealne.

Myślę , że takie trufelki zadowolą podniebienie każdego łasucha :).

Polecam.

Trufle daktylowe z nutą pomarańczy

Składniki na około 60-70 trufli:

  • 600 g miękkich daktyli
  • 120 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 2 garści migdałów
  • 3-4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka kakao, plus 2-4 łyżki do obtoczenia
  • skórka i sok z 1 dużej pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 175 C.
  • Orzechy wysypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 10 minut na złoty kolor. Orzechy laskowe obrać ze skórki. Upieczone orzechy, zmielić w młynku lub blenderze.
  • W rondlu umieścić daktyle, skórkę i sok z pomarańczy, całość podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu, aż daktyle zmiękną i wchłoną cały płyn. Jeśli daktyle będą zbyt suche ilość soku może być nie wystarczająca, należy wtedy uzupełnić go w trakcie podgrzewania, o dodatkową porcję.
  • Miękkie daktyle, zmielić w blenderze na gładką pastę.
  • Dodać pozostałe składniki, pomijając czekoladę, ponownie zmiksować.
  • Gorzką czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z masą daktylową.
  • Gotową masę schłodzić w lodówce.
  • Za pomocą łyżeczki nabierać porcję masy i formować trufle; obtoczyć w kakao.
  • Obtoczone trufle przechowywać w szczelnym pojemniku przez dwa tygodnie lub dłużej.
  • Smacznego :)

Źródło przepisu: http://atastylovestory.com/

sobota, 17 lutego 2018, zuzana19

Polecane wpisy

Komentarze
2018/02/17 23:06:37
o ile słodyczy nie lubię, rozpłnęłam się od samego czytania :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne