Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie z salsa verde

Przepis na śledzie z ziołami pojawił się na naszym wigilijnym stole z potrzeby odmiany. Cudownie ziołowe, aromatyczne z delikatnie wyczuwalną nutą czosnku, tak mogłabym je scharakteryzować.

Jeśli lubicie śledzie, jeśli jadacie, to ten przepis jest dla Was.

Polecam :).

Śledzie z salsa verde

Składniki:

  • filety śledziowe 800 g
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • 8-10 sztuk małych korniszonów; u mnie z Lidla
  • 2 -3 łyżki kaparów
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 doniczka bazylii
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • woda z ogórków do smaku

Przygotowanie:

  • Śledzie pokroić na kawałki; jeśli były w solance wcześniej opłukać pod zimną wodą, przełożyć do miski.
  • Wszystkie składniki zielonego sosu, oprócz ogórków, włożyć do malaksera i zmiksować na gładki sos, doprawić solą, pieprzem i odrobiną wody z ogórków.
  • Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  • Śledzie połączyć z zielonym sosem, dodać pocięte ogórki. Całość wymieszać, przełożyć do słoika odstawić na co najmniej 4-5 godzin , a najlepiej na całą noc.

Źródło przepisu: miesięcznik "Smaki życia"

czwartek, 21 grudnia 2017, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne