Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Korzenne śledzie

Śledzie korzenne, to kolejny przepis, który króluje na naszym wigilijnym stole od kilku lat. W niewielkim słoiku z jędrną rybą, zamknięte są wszystkie aromaty i smaki, jakie kojarzą nam się ze świętami. Cudowna słodycz rodzynek i miodu, korzenny zapach cynamonu, anyżu i ziela angielskiego...

Polecam :)

Korzenne śledzie

Składniki:

  • filety śledziowe a la matias 400 g
  • 1 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 80 g rodzynek sułtanek
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 cebule
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:

  • Śledzie opłukać pod bieżącą wodą , osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki. Przełożyć do czystego naczynia.
  • W osobnej misce, wymieszać wszystkie składniki marynaty: olej, rodzynki, ziarna jałowca i ziela angielskiego, imbir, mielony cynamon, gorczycę, pieprz, sos sojowy i miód.
  • Cebulę pokroić w piórka, dodać do marynaty. Wrzucić gwiazdki anyżu oraz laskę cynamonu.
  • Pokrojone śledzie, dodać do miski z marynatą , starannie wymieszać.
  • Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Źródło przepisu: miesięcznik "Smaki życia"

piątek, 22 grudnia 2017, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne