Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Meksykańska surówka według Jamiego Olivera

Nie raz używałam awokado w kuchni, ale nigdy nie wpadła bym na pomysł, by wykorzystać go jako dressing i doprawić nim jakąkolwiek surówkę. To zaskakujące i wspaniałe połączenie, powoduje, że tak zwyczajną kapustę, odkrywamy w nowej odsłonie. Dodatek chili i kolendry , wspaniale podkręca jej smak.

 Meksykańska surówka według Jamiego Olivera

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 3 garście liści jarmużu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 limonki
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 pęczek kolendry
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • W misie blendera umieścić: cebulę, papryczkę chili bez pestek, awokado, pęczek kolendry, jogurt, sok i skórkę z limonki. Całość zmiksować na gładki sos. Doprawić solą do smaku.
  • Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę poszatkować.
  • Pietruszkę i jarmuż drobno posiekać.
  • Wszystkie pocięte warzywa umieścić w  dużej misce, dodać sos; całość dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą.

Źródło przepisu: książka "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamie Oliver 

wtorek, 22 sierpnia 2017, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne