Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Były już makaroniki w wersji z gorzką czekoladą, teraz coś dla fanów białej czekolady. Ciasteczka są lekko twarde z wierzchu i cudownie ciągnące w środku, wypełnione samymi pysznościami, o lekko karmelowym smaku , dzięki dodatkowi masy kajmakowej. Trudno się od nich oderwać. Po prostu pycha :). 

Jeśli gdzieś zalegają Wam zapasy białej czekolady, musicie koniecznie je zrobić.

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Makaroniki kajmakowe z białą czekoladą

Składniki na około 40-50 makaroników:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 120 g białej czekolady; posiekanej
  • 150 g mieszanki orzechów (migdałów, nerkowców, pekan, laskowych); posiekanych 
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 100 g pestek dyni
  • 40 g amarantusa ekspandowanego

Przygotowanie:

  • W niewielkim rondlu umieścić masę kajmakową , razem z czekoladą, całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
  • W misce, która pomieści wszystkie składniki, wymieszać suche składniki z masą czekoladowo - kajmakową.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą dwóch łyżeczek, nakładać małe kopczyki z ciasta.
  • Makaroniki piec w 180 C 10-12 minut. Studzić na kratce.

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/

piątek, 10 marca 2017, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne