Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Stollen - ślimaki drożdżowe z bakaliami i marcepanem

Większość z nas z przepisem na Stollen zetknęło się w okresie świątecznym. Jest to bowiem, tradycyjny świąteczny wypiek niemiecki w postaci strucli drożdżowej, wypełnionej masą bakalii i marcepanem.

Pozostając w klimacie zimowym, bo u mnie za oknem leży śnieg, proponuję Wam dziś, ten przepis w zupełnie innej odsłonie, a mianowicie w postaci drożdżowych ślimaków, wypełnionych, dużą ilością suszonej żurawiny, skórką z pomarańczy i pistacjami. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z wyraźną nutą pomarańczy, tak pyszne, że trudno się od nich oderwać :)

Stollen - ślimaki drożdżowe z bakaliami i marcepanem

Stollen - ślimaki drożdżowe z bakaliami i marcepanem

Składniki na 10 - 12  ślimaków:

  • Na ciasto:

  • sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau (opcjonalnie)
  • 85 g suszonej żurawiny; posiekanej 
  • 85 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 85 g pistacji ; posiekanych
  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży
  • 85 g drobnego brązowego cukru do wypieków
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 85 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko rozmiar L
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g masy marcepanowej
  • Na lukier pomarańczowy:

  • sok i skórka otarta z jednej średniej pomarańczy
  • 1/2 - 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Ciasto (Do tego przepisu wykorzystałam 1/2 porcji gotowego ciasta drożdżowego). :

  • W misce umieścić posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczową, całość zalać sokiem z pomarańczy, wraz ze skórką i likierem, odstawić na bok, do nasiąknięcia.
  • Do misy miksera, wsypać przesianą mąkę, drożdże, przyprawy (gałkę muszkatołową, kardamon, cynamon), sól.
  • W małym rondelku rozpuścić masło w mleku ( mleko powinno być letnie nie gorące, bo wtedy ciasto nie wyrośnie).
  • W osobnej miseczce, jajko utrzeć z cukrem na puszysty kogiel mogiel.
  • Do misy miksera dodać, utarte jako z cukrem, wymieszać, na koniec wlać mleko z masłem i ponownie wyrobić, aż ciasto staniem się sprężyste i elastyczne; to powinno potrwać nie dłużej niż 5 -7 minut.
  • Ciasto można też, wyrobić ręką , bez użycia miksera.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 45 - 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek by ciasto się nie kleiło.
  • Na tak przygotowany prostokąt wyłożyć, odsączone wcześniej z nadmiaru płynu suszone owoce, wymieszane z pistacjami.
  • Na desce posypanej odrobiną cukru pudru, z masy marcepanowej uformować wałek o długości, dłuższego boku naszego rozwałkowanego ciasta.
  • Wałek marcepanu ułożyć na środku ciasta, z owocowym nadzieniem. Następnie ciasto, zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na 3-4 cm kawałki (podzielić na ok. 10-12 równych części). Ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, zachowując przerwy; bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania.
  • Formę przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrastania na 45-60 minut.
  • Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C, piec około 15-20 minut. Wyjąć przestudzić. Lekko ciepłe ślimaki polukrować, lukrem pomarańczowym, podawać najlepiej jeszcze ciepłe.
  • Bułeczki zachowują swoją świeżość, do 3-4 dni po upieczeniu.
  • Lukier pomarańczowy:

  • Zaczynając od 1/2 porcji soku, skórki i 1/2 szklanki cukru pudru utrzeć lukier. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku- jeśli jest zbyt gęsty lub, jeśli jest zbyt rzadki - dodatkiem cukru pudru.

Źródło przepisu: http://www.bbcgoodfood.com/

środa, 25 stycznia 2017, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne