Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą

Oto przepis na klasyczne risotto w trochę innej odsłonie, bo z dodatkiem suszonych w słońcu kwaskowatych pomidorów i cudownie ciągnących się półpłynnych stopionych włókien kremowej mozzarelli, całość dopełnia dodatek świeżych listków bazylii. Idealne trio, połączone miękkim i kremowym ryżem. Polecam.

Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą

Składniki ma 4-6 porcji w zależności od apetytu:

  • około 1,5 l buliony warzywnego lub drobiowego
  • 125 g masła
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 450 g ryżu do risotto
  • 150 ml wytrawnego białego wina (można pominąć ten składnik, jeśli danie będą jadły dzieci)
  • 250 g mozzarelli, posiekanej w kostkę o boku 1 cm
  • pęczek świeżej pokrojonej bazylii, oraz parę listków do przybrania
  • 300 g suszonych pomidorów
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • świeżo starty parmezan, do przybrania

Przygotowanie:

  • Do rondla wlać bulion, zagotować; utrzymywać na granicy wrzenia.
  • W osobnym dużym rondlu, lub patelni rozpuścić połowę porcji masła. Dodać cebulę. Smażyć na wolnym ogniu przez 10 minut, aż stanie się miękka i złocista, lecz nie zbrązowieje. Dodać ryż, mieszać, aż cały pokryje się masłem i podgrzeje. Dolać wino i gotować intensywnie, aż niemal zupełnie się zredukuje. Usuniemy w ten sposób smak alkoholu.
  • Powoli zacząć dodawać bulion po dużej chochli. Delikatnie mieszamy, aż każda porcja zostanie dobrze wchłonięta przez ryż. Przez cały ten czas risotto powinno znajdować się na granicy wrzenia. Nie dopuszczamy do przesuszenia ryżu, w razie potrzeby wlewamy więcej bulionu. Czynność kontynuujemy, aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nadal jędrny. Powinno to zająć 15-20 minut, zależnie od typu ryżu.
  • Gotowy ryż doprawić solą i pieprzem, dodać pozostałe masło. Jeśli chcemy nieco rozrzedzić nasze risotto, dolać odrobinę gorącego bulionu. Dodać kostki mozzarelli i posiekaną bazylię, delikatnie wymieszać.
  • Ostrożnie przełożyć danie na talerz, udekorować listkami bazylii.
  • Podawać z miseczką startego parmezanu.
  • Smacznego :)

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Włoska" Mazine Clark

środa, 19 października 2016, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne