Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Zielona zupa z ciecierzycy i chorizo

Jeśli szukacie pomysłu na pyszną, lekką i pożywną zupę z tak modnym ostatnio jarmużem, ta zupa na pewno Was zachwyci! Nasze serca już podbiła :).

Zdrowa zupa, którą polubią, nawet mężczyźni. Dodatek chorizo, nadaje jej lekkiej pikanterii i podkręca smak, delikatnego bulionu. Ziemniaki i ciecierzyca, sprawiają, że zupa jest bardzo sycąca. A jarmuż, to zdrowa porcja warzyw, która powinna się znaleźć, w naszym posiłku każdego dnia, pełna witamin i minerałów.

Polecam :)

Zielona zupa z ciecierzycy i chorizo

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 puszka (400 g ) ciecierzycy
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 świeży listek laurowy , lub 2 suszone
  • 1 litr dobrego bulionu z kurczaka, lub warzywnego
  • 150 g jarmużu lub kapusty włoskiej
  • 80 g chorizo dobrej jakości
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć je do garnka z 1 łyżką oliwy, ustawionej na średnim ogniu, wlać odrobinę wody. Całość dusić około 10 minut, regularnie mieszając, aż składniki zmiękną.
  • W tym czasie pokroić ziemniaki ze skórką w kostkę o boku 2 cm.
  • Odcedzić ciecierzycę.
  • Związać gałązki tymianku, rozmarynu oraz listek laurowy i włożyć do garnka z cebulą.
  • Dodać ziemniaki i ciecierzycę, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować całość około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku.
  • Oderwać liście jarmużu lub kapusty włoskiej od łodyżek i grubo posiekać.
  • Wyjąć pęczek ziół, włożyć zieleninę tak, żeby się zanurzyła, i gotować jeszcze 10 minut.
  • Pokroić chorizo w cienkie plasterki i powoli usmażyć je na patelni ustawionej na średnim ogniu, aż się przyrumieni, wtedy dodać je do zupy razem z wytopionym pikantnym tłuszczem.
  • Gotową zupę doprawić, solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Superfood na co dzień"

niedziela, 15 maja 2016, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne