Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z czerwonych pomarańczy

Pozostając w klimatach cytrusowych , w propozycjach na świąteczne wypieki, mam dla Was Tartę z czerwonych pomarańczy.

Pięknie prezentuje się na stole, zachwyca zarówno smakiem, aromatem, jak i swoim wyglądem. Nadzwyczajna, choć wykonanie jej jest niezwykle proste. Kruchy spód, delikatne pomarańczowe nadzienie. Dopełnieniem tarty są kandyzowane plasterki pomarańczy, które cudownie błyszczą na jej wierzchu. Polecam!

Tarta z czerwonych pomarańczy

Tarta z czerwonych pomarańczy

Składniki na tartę o średnicy 25 cm:

  • Ciasto:
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 160 g zimnego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1-2 łyżki mleka
  • Nadzienie:
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 ml soku z 2 czerwonych pomarańczy i skórka z nich otarta
  • 3 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 400 g śmietany kremówki 36 %
  • Dekoracja:
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 100 ml wody
  • 100 g brązowego cukru

Przygotowanie:

  • Ciasto:
  • Mąkę przesiać, dodać masło, całość posiekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, nasiona wanilii i mleko, jeśli taka jest potrzeba; szybko zagnieść (można również zmiksować składniki w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem.
  • Ciasto wstawić na 15 minut do piekarnika nastawionego na 180 C.
  • Nadzienie:
  • Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
  • Do rondla, wsypać cukier, wlać sok z wyciśniętych pomarańczy, podgrzać do rozpuszczenia cukru.
  • Skórkę otartą z dwóch pomarańczy przełożyć do miski, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Małymi porcjami dodać, podgrzany sok z cukrem, tak by nie zrobiła nam się jajecznica. Wymieszać.
  • Na sam koniec dodać, śmietanę kremówkę, połączyć składniki.
  • Gotowe nadzienie wylać na blat naszej tarty i ponownie wstawić do piekarnika na 25 minut w 180 C.
  • Upieczoną tartę wystudzić.
  • Aby nadzienie naszej tarty było bardziej zwarte, można wstawić ją na chwilę do lodówki.
  • Dekoracja:
  • Sparzone i umyte pomarańcze pociąć na plastry o grubości 2-3 mm.
  • Na patelni umieścić wodę i cukier, całość podgrzewać na średnim ogniu do pierwszego zagotowania. Dodać plasterki pomarańczy, gotować na małym ogniu, cały czas pilnując, by karmel się nie przypalił, do odparowania całego płynu.
  • Z karmelizowane pomarańcze, przełożyć na upieczoną tartę. Wierzch tarty posmarować za pomocą pędzelka, resztą karmelu.
  • Wystudzić. Tartę podawać w dniu przygotowania, wtedy smakuje i prezentuje się najlepiej.
  • Smacznego :)

Źródło inspiracji: http://sallys-blog.de/

środa, 23 marca 2016, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne