Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto limonkowo-kokosowe

Cytrusowo - tropikalne smaki połączone w jedną, całość w lekkim i przepysznym, cieście limonkowo-kokosowym, z cudownym limonkowym lukrem na górze. Czy może być coś lepszego ... Dla mnie nie ...

Uwielbiam takie egzotyczne smaki, które na myśl, przywołują wspomnienia ciepłego i słonecznego lata. Ciasto w środku jest miękkie i wilgotne, długo zachowuję swoją świeżość. Przy jego przygotowaniu nie potrzebny jest mikser. Polecam !

Ciasto limonkowo-kokosowe

Ciasto limonkowo-kokosowe

Składniki:

  • sok z 4 dużych limonek
  • skórka otarta z 3 limonek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g musu jabłkowego
  • 75 g oleju kokosowego ( rozpuszczonego)
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g wirków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • Lukier:
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru 

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 175 C.
  • Keksówkę o wymiarach 10 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W jednej misce umieścić wszystkie mokre składniki na ciasto (olej kokosowy, ocet jabłkowy, mus jabłkowy, sok i skórka z limonki), wymieszać.  
  • W drugiej misce umieścić wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i wiórki kokosowe), wymieszać.
  • Mokre składniki przelać do miski z suchymi składnikami, wymieszać tylko do połączenia składników. Nie mieszać za długo ! Tylko do czasu, aż wszystkie suche składniki, połączą się z mokrymi. Gotowe ciasto, jak najszybciej przelać do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do piekarnika.
  • Piec 40 - 50 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Lukier:
  • Składniki rozetrzeć łyżką; gęstość lukru, regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie soku z limonki.
  • Gotowym lukrem udekorować ciasto.

Źródło inspiracji: http://avirtualvegan.com/

wtorek, 22 marca 2016, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne