Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki drożdżowe z twarożkiem , rodzynkami i lukrem pomarańczowym

Wczoraj były zawijańce z masą kajmakową i orzechami :)

A dziś chciała bym Was namówić do przygotowania, na bazie tego samego przepisu na ciasto drożdżowe, pysznych bułeczek z nadzieniem serowym z rodzynkami. Całość pokryta jest cudownym pomarańczowym lukrem. Bułeczki są puszyste, a zapach jaki unosi się w domu po ich upieczeniu hmmm.

Bułeczki drożdżowe z twarożkiem, roczynkami i lukrem pomarańczowym

Składniki na około 12-14 bułeczek:

  • 80 g masła
  • 50 ml mleka 3,2 %
  • 25 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko, rozmiar L, roztrzepane
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka , do smarowania ciasta
  • Nadzienie:

  • 250 g twarożku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • Lukier pomarańczowy:

  • sok i skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
  • 1/2 - 1 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:

  • 180 g rodzynek

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W rondelku, rozpuścić masło w mleku. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą (mleko powinno być letnie, nie gorące, bo wtedy ciasto nie wyrośnie).
  • W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Zrobić dołek w środku, dodać mieszankę z mlekiem i resztę składników. Wyrobić ręką, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto. Miskę szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki.
  • Ciasto przełożyć na oprószoną mąką blat, 5 minut wyrabiać, a następnie uformować w prostokąt ( około 40 x 30 cm).
  • Nadzienie: Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać.
  • Na wierzch rozwałkowanego ciasta rozsmarować masę serową, pozostawiając wzdłuż brzegów 2 cm wolny pasek. Rozłożyć równomiernie rodzynki.
  • Ciasto zrolować, w długi wałek, pociąć na 12-14 równych części - ślimaki.
  • Każdego ślimaka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić.
  • Tak uformowane bułeczki układać w dużych odległościach od siebie (sporo urosną) na wyłożonych papierem blaszkach. 
  • Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 godziny (ciasto musi dwukrotnie zwiększyć objętość).
  • Rozgrzać piekarnik do 160 C. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, piec 30-40 minut. Po upieczeniu powinny być złocisto-brązowe.
  • Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.
  • Lukier: Składniki rozetrzeć łyżką; gęstość lukru, regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie soku.

Źródło inspiracji: "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo

                              www.mojewypieki.com

poniedziałek, 14 marca 2016, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne