Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Daktylowa granola

Czy zdarzyło Wam się kupić granolę , której skład nie do końca Wam odpowiadał. Mi nie raz... Najczęstszym powodem, dla którego zaprzestałam kupowania tej sklepowej wersji, jest ilość cukru jaką można w niej znaleźć.

Dlatego od jakiegoś czasu, przygotowuję ją sama w domu, a wariacji, na jej temat jest mnóstwo.

Dzisiejszy przepis jest propozycją, którą można oczywiście rozszerzyć o swoje ulubione składniki. Wykorzystałam tutaj naturalną słodycz suszonych daktyli, będących wspaniałym źródłem energii, błonnika, minerałów i witamin. To w połączeniu z orzechami, płatkami i innymi nasionami, będzie stanowiło wspaniały zdrowy dodatek, na dobry początek dnia. 

No to miski w dłoń i smacznego ... :)

Daktylowa granola

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 225 g płatków owsianych
  • 60 g nasion słonecznika
  • 60 g ziaren sezamu (jasnego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g siemienia lnianego
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 40 g migdałów
  • 40 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 170 C.
  • Na patelnię wlać 30ml wody, wsypać daktyle i gotować na małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż, daktyle wchłoną cały płyn i staną się miękkie. Jeśli płynu jest za mało, dolać go w trakcie gotowania. Miękkie daktyle zmiksować na gładkie puree. Odstawić do wystudzenia. (Jeśli daktyle są świeże i bardzo miękkie, pominąć, etap gotowania, a daktyle, zmiksować z małą ilością wody).
  • Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Dodać olej, starty na tarce imbir, syrop klonowy (jeśli go dodajecie), oraz przestudzoną masę daktylową. Całość dokładnie wymieszać, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; równomiernie rozłożyć.
  • Granolę wstawić do piekarnika; piec 20- 30 minut, co jakiś czas mieszając, do zrumienienia. Jeśli w trakcie pieczenia granola , zbyt szybko się zacznie rumienić , zmniejszyć temperaturę do 150 C.
  • Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika, wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamknięty pojemniku.
środa, 24 lutego 2016, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne