Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Mikołajkowe babeczki

Już za trzy dni mikołajki, z tej okazji postanowiłam przygotować dla moich najbliższych słodki prezent. Mikołajkowe czapeczki - to babeczki imbirowe, udekorowane kremem z białej czekolady.

Czapeczki prezentują się uroczo i smakują wyśmienicie; są miękkie, aromatyczne, z cudowną imbirową nutą.

Taki mały słodki prezent, myślę, że ucieszy, każdego obdarowanego łasucha :)

Mikołajkowe babeczki

Składniki:

  • Imbirowe babeczki 12 -16 sztuk:

  • 3 cm świeżego imbiru
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 15 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g kremówki
  • 60g kandyzowanego imbiru
  • Składniki na krem z białej czekolady:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 g białej czekolady
  • czerwony barwnik w proszku lub żelu (u mnie firmy Wilton)
  • 2 foliowe worki cukiernicze, lub 2 woreczki do mrożenia
  • 2 tylki u mnie ( Wilton 1 A , 22 otwarta gwiazda )

Przygotowanie:

  • Imbirowe babeczki:

  • Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Masło, brązowy cukier, imbir, sól i cukier waniliowy utrzeć na puszysty krem.
  • Nie przerywając, ucierania, wbijać po jednym jajku, a następnie dosypać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodać kremówkę i posiekany imbir, krótko zmiksować na wysokich obrotach.
  • Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.
  • Muffinki piec w 175 C przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Gotowe babeczki wystudzić na kratce.
  • Krem z białej czekolady:

  • Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać posiekaną, białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić. Krem podzielić na dwie części, jedną z nich zabarwić na czerwono, drugą pozostawić białą. Obie masy przełożyć do pojemników i wstawić do lodówki, na minimum 12 godzin.
  • Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył. Gotowy krem, przechowywać w lodówce.
  • W dniu zdobienia oba kremy przełożyć do rękawów cukierniczych.
  • Czerwony krem przełożyć, do worka zakończonego dużą okrągłą tylką 1 A.
  • Biały krem przełożyć, do worka zakończonego małą tylką 22.
  • Za pomocą dużej tylki na babeczce, formujemy czapeczkę mikołaja, zostawiając odstęp od brzegu, naszej muffinki.
  • Przy pomocy małej tylki, wykonujemy obramowanie czapeczki i pomponik.
  • Ozdobione babeczki przechowywać do 3 dni w lodówce.
  • Smacznego :)

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/

                        czasopismo Moje Gotowanie "Słodkie klimaty - Czekolada i Karmel"

środa, 02 grudnia 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne