Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka imbirowe

Czy u Was też przygotowania do Świąt idą pełną parą ??

Ja co roku oprócz prezentów , które kupuję dla rodziny , staram się własnoręcznie przygotować jakieś słodkie pyszności, którymi obdarowuje swoich najbliższych.

Sprawia mi to wiele frajdy, a i obdarowani inaczej reagują na takie słodkie prezenty, w, które włożyliśmy sporo pracy, no i serca.

W tym roku do słoiczków z łakociami, trafią cudownie aromatyczne ciasteczka imbirowe. Ciastka te, są kruche na zewnątrz, a lepkie w środku. O smaku i zapachu melasy i korzennych przypraw :).

Przepis wyszperałam już w zeszłym roku w internecie, ale z braku czasu, nie udało mi się go wypróbować.

Plusem tych ciasteczek jest , że długo zachowują swoją świeżość, więc można je zrobić o wiele wcześniej i zapakować, w szczelne pojemniczki.

 

Ciasteczka imbirowe

Składniki:

  • 115 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 110 g drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka nasion chia , namoczona w 3 łyżkach wody
  • 85 g melasy
  • 1 jajko rozmiar M
  • 130 g mąki pszennej
  • 130 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g kandyzowanego imbiru
  • drobny cukier, do obtoczenia

Przygotowanie:

  • W małej miseczce połączyć nasiona chia z 3 łyżkami wody, odstawić na 5 minut.
  • W misce wymieszać obie mąki, sodę, cynamon, imbir, goździki i sól. 
  • W drugim naczyniu, utrzeć masło i oba cukry na puszysty krem.
  • Do masy maślanej, dodać jajko, olej sezamowy, melasę i nasiona chia, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiego kremu.
  • Do naczynia z masą maślano-jajeczną dodać mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami; zmiksować do połączenia wszystkich składników.
  • Dodać pokrojony kandyzowany imbir i krótko zmiksować.
  • Z masy formować kule wielkości niedużego orzecha włoskiego, które należy obtoczyć w cukrze (jeśli ciasto będzie zbyt miękkie należy, je przez chwilę schłodzić).
  • Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Ciasteczka powinny rozpłynąć się na blaszce i mogą lekko popękać.  Pieczone zbyt długo będą twardsze i nie będą tak miękkie w środku.
  • Wyjąć, wystudzić na kratce.
  • Ciastka przechowywać do miesiąca w szczelnym słoiku.

Źródło inspiracji: http://www.sideofsneakers.com/

niedziela, 13 grudnia 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne