Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa dyniowa z nutą pomarańczy

Podróże kształcą i zmieniają gusta kulinarne nie jednego. Wszystko zależy tylko, od tego jak przygotowane i skomponowane są składniki, no i od kucharza.

Ja mojego M próbowałam, przekonać do dyni wielokrotnie, ale bez owocnie. Nie raz wypominał mi, lazanię z dynią, która nie przypadła mu do gustu. Dynia, to nie jest moje ulubione warzywo ; mówił :/.

Więc kiedy będąc z wizytą u znajomego, na stole pojawiła się na obiad zupa dyniowa, pomyślałam, że mój M umrze z głodu, a gospodarz ma poważne kłopoty :)

Jakie było moje zaskoczenie, kiedy po pierwszej łyżce, na twarzy mojego M pojawił się uśmiech, a z ust padł komentarz; taką zupę kochanie możesz mi gotować.

Od dziś, co jakiś czas na naszym stole pojawia się owa zupa dyniowa, na specjalną prośbę mojej drugiej połówki.

Może i Wy dacie się namówić na miseczkę gorącej zupy :) Kremowej, gęstej z delikatnie wyczuwalną nutą pomarańczy i chili.

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pomarańcze (sok i skórka z nich otarta)
  • 1-2 łyżeczki curry
  • szczypta chili
  • sól i pieprz, do smaku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g słodkiej śmietanki 12%
  • 4 łyżki podprażonych pestek dyni
  • 150 g creme fraiche

Przygotowanie:

  • Dynię umyć i pociąć na 2 cm kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Marchew obrać i pociąć na 2 cm kawałki.
  • W garnku, który pomieści wszystkie składniki, rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, smażyć do czasu aż zmięknie. Następnie dodać pociętą dynię i marchew całość smażyć ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodać starkowany imbir i czosnek, smażyć jeszcze przez minutę.
  • Do garnka wlać bulion warzywny, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i skórę z nich otartą. Całość gotować pod przykryciem przez 30 minut.
  • Gotową zupę zmiksować, dodać słodką śmietankę, sól, pieprz, curry i chili do smaku.
  • Gorącą zupę podawać z kleksem creme fraiche i podprażonymi pestkami dyni.

Źródło inspiracji: www.kuechengoetter.de

czwartek, 12 listopada 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne