Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Rabarbarowe tiramisu

Dzisiejszy wpis będzie na słodko, sezon na rabarbar już się zaczął więc stąd mój pomysł na pseudo-tiramisu z rabarbarem :). Nie tak ciężkie jak oryginalna wersja bo z dodatkiem bitej śmietany. Z delikatną nutą cytryny, pysznym karmelizowanym rabarbarem, chrupką bezą i słonymi pistacjami. Idealny piknikowy deser :)

Rabarbarowe tiramisu

Rabarbarowe tiramisu 

Składniki:

  • 300g rabarbaru
  • 70g cukru
  • 18 podłużnych biszkoptów
  • sok i skórka otarta z 2 cytryn
  • 250g mascarpone, schłodzone
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzone
  • 4 łyżki grubo posiekanych pistacji
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 łyżki wody
  • 1 opakowanie (90g)  małych bez

Przygotowanie:

  • Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki (nie trzeba obierać). Na małą patelnię wysypać 70g cukru, wymieszać z 2 łyżkami wody. Podgrzewać (nie mieszając!) na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważając, by nie przypalić). Następnie wrzucić połowę rabarbaru i skórkę otartą z jednej cytryny, gotować 5 minut. Dołożyć resztę i gotować jeszcze około 1 minuty. W trakcie gotowania rabarbaru odlać, 4 łyżki soku do małej miseczki.
  • W formie o wymiarach (30x30), ułożyć ciasno biszkopty, jeden obok drugiego. W małej miseczce połączyć sok wyciśnięty z 2 cytryn, skórę otartą z 1 cytryny i odlany sok z gotowania rabarbaru. Tak przygotowanym płynem nasączyć ciastka.
  • Przygotowanie kremu: Serek mascarpone i śmietanę kremówkę przełożyć do naczynia, dodać cukier waniliowy, całość ubić na lekko sztywną masę.
  • Gotowy krem delikatnie rozłożyć na biszkoptach. Na wierzch wyłożyć w postaci kleksów skarmelizowany rabarbar. 
  • Tiramisu przykryć folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do lodówki.
  • Gotowe tiramisu przybrać mini bezami, posypać posiekanymi pistacjami.

Źródło inspiracji: czasopismo "To jest Pyszne" Świat Kobiet

niedziela, 24 maja 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne