Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Granola z patelni

To bardziej improwizacja niż przepis. Ostatnio moje zapasy domowej granoli wyschły, a kompletnie nie miałam czasu ani ochoty pilnować przez godzinę piekarnika czekając, aż kolejna jej porcja będzie gotowa. Stąd pojawił się pomysł na granolę z patelni. To nic innego jak mieszanka kilku ulubionych orzechów i płatków, podprażonych przez kilka minut na patelni, oblanych, lepkim syropem. 

Granola z patelni  

Składniki:

  • garść pestek dyni
  • garść nasion słonecznika
  • garść orzechów nerkowca
  • garść migdałów w słupkach lub płatków migdałowych
  • garść nasion sezamu
  • garść groszków z gorzkiej czekolady lub posiekanej czekolady
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wrzucić na nią wszystkie nasiona i orzechy, prażyć, całość aż wszytko nabierze złotego koloru, to powinno potrać około 2 minut.
  • Na patelnię wlać syrop z agawy, obtoczyć w nim dokładnie nasiona, prażyć jeszcze przez chwilę, do czasu aż syrop zawrze.
  • Patelnie zdjąć z gazu, wrzucić posiekaną czekoladę delikatnie wymieszać.
  • Gotową granolę wysypać na papier do pieczenia.
  • Po ostygnięciu granolą połamać i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
środa, 08 kwietnia 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne