Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekany kalafior i brokuł z serem

Kalafior zawsze należał do moich ulubionych warzyw, zjadałam go najczęściej, pewnie jak większość z Was z masełkiem i bułką tartą. Tak  zapiekany z serem jadłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Dlaczego ? Ponieważ ta wersja ma w sobie to coś. Dzięki brokułowi dodanemu do beszamelu oraz pysznym chrupiącym migdałom i okruchom chleba na wierzchu, to dane jest niesamowite. A zwykły, tak dobrze znany kalafior, można odkryć na nowo ...

zapiekanka_kalafiorowa1

Składniki na 4-6 porcji:

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 500 g świeżego lub mrożonego brokuła
  • 75 g cheddara
  • 1 kg świeżego lub mrożonego kalafiora
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 gałązki świeżego tymianku, lub 1 łyżeczka suszonego
  • 25g płatków migdałowych
  • oliwa

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do 180 C. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i włożyć razem z masłem do garnka na średnim ogniu. Kiedy masło się roztopi , dodać mąkę i mieszać minutę, aż otrzymamy pastę, po czym stopniowo wlewać mleko, mieszając całość trzepaczką, aż uzyskamy gęsty gładki sos beszamelowy. Dodać brokuła (jeśli używamy świeżego, najpierw należy go pokroić) i gotować go na wolnym ogniu około 20 minut, aż stanie się miękki i zacznie się rozpadać. Rozgnieść go lub zmiksować blenderem ręcznym, rozrzedzając sos odrobiną mleka, jeśli używamy świeżego. Dodać połowę startego cheddara i starannie doprawić całość.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem. Kalafior ugotować, tak by był al dente, (jeśli używamy świeżego kalafiora, najpierw należy go pokroić). Ułożyć kalafior w naczyniu do zapiekania odpowiedniej wielkości, zalać go brokułowym beszamelem, posypać resztą startego cheddara.
  •   Zmiksować pieczywo na okruchy w malakserze, wsypać listki tymianku oraz migdały i zmiksować ponownie. Wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu i równomiernie posypać kalafiora. 
  • Kalafior zapiekać około 1 godziny, aż danie będzie złociste i upieczone w środku.

Źródło inspiracji: książka "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamie Oliver

piątek, 27 marca 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/26 17:45:40
Oooo rety, ale to smakowicie wygląda! :) Ja kalafiora też jem albo w wersji z bułką tartą albo ewentualnie w zupie, a przecież to jest wspaniałe warzywko. Nigdy bym nie pomyślała, żeby połączyć go z migdałami :) Coś czuję, że jutro nabędę wszystkie składniki i będę miała wspaniały obiadek! Pozdrawiam gorąco
-
Gość: Ewa, *.dynamic.mm.pl
2017/03/31 18:21:40
Przepyszny kalafior. Warto zrobić. Bardzo, ale to bardzo polecam.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne