Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Fantastyczne rybne curry

Ostatnio, zamęczam Was i moją rodzinę, przepisami Jamiego Oliviera :). No ale cóż, tak już mam, że kiedy wpada w moje ręce nowa książka kucharska, od razu chciała bym wypróbować z niej wszystkie przepisy.

Dziś na tapecie rybne curry o wspaniałym smaku i zapachu, podane z sypkim ryżem i warzywami. Ponieważ w moim zasobniku przypraw, nie było wspomnianej pasty curry tikka, stworzyłam swoją własną wersję :). Nie mam pojęcia czy jest ona zgodna z oryginałem, ale myślę, że moje curry nie straciło przez to na smaku. A dzięki niej ryba jest soczysta i pełna smaku, tak samo jak curry.

Moja Pasta Curry Tikka:

  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej; u mnie słodzonej

 Jedyną uwagę jaką mam, do tego przepisu to czas gotowania curry po dodaniu, soczewicy i kalafiora. Uważam, że jest zdecydowanie za długi, ponieważ kalafior rozpadł mi się całkowicie, co widać zresztą na zdjęciu, i zamiast widocznych kawałków warzyw miałam, prawie jednolity gęsty sos. No, cóż i tak czasem bywa...

Smak pozostał ten sam, a że danie nie wyglądało idealnie jak na zdjęciu z książki, kto by się tam przejmował :)

Fantastyczne rybne curry

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cytryna
  • 3 łyżki pasty curry tikka
  • 400g mrożonych filetów białej ryby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 1/2 pęczka (15g) świeżej kolendry lub pietruszki
  • oliwa
  • 300g ziemniaków
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 300g mrożonych różyczek kalafiora
  • 50g czerwonej soczewicy
  • 1 kubek (320g) ryżu basmati
  • 10 goździków
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • Przekroić cytrynę na pół, jedną połówkę pokroić na łódeczki i odłożyć na później, a z drugiej wycisnąć sok na duży talerz i wymieszać go z 1 łyżką pasty tikka. Posmarować tą masą filety i zostawić je , aby się zamarynowały.
  • Obrać i pokroić w plasterki cebulę, czosnek i imbir razem z chili i łodyżkami kolendry lub pietruszki. Włożyć składniki do dużego szerokiego garnka na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oliwy i resztą pasty tikka. Obrać ziemniaki, pokroić je na 2 cm kawałki, wrzucić do garnka i dusić około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną - dzięki temu nabiorą więcej smaku.
  • Pokroić pomidory na ćwiartki i razem z kalafiorem i soczewicą dodać do garnka. Wlać 600 ml wrzątku i doprowadzić całość z powrotem do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 45 minut, dolewając trochę wody, jeśli trzeba, aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje. Starannie doprawić.
  • Około 15 minut przed końcem gotowania curry wsypać do pustego garnka 1 kubek ryżu, dodać szczyptę soli oraz goździki i zalać 2 kubkami wrzątku. Ryż gotować pod pokrywką na średnim ogniu około 12 minut, aż cały płyn się wchłonie.
  • Na suchej patelni usmażyć filety po 3-5 minut, z każdej strony, aż się przypieką i usmażą w środku - nie przesuwaj ich po patelni, ale spokojnie czekaj, aż się zrumienią i staną chrupiące z wierzchu.
  • Wmieszać do curry połowę jogurtu, a resztę nałożyć na wierzch. Spulchnić ryż widelcem, nałożyć na wierzch kawałki ryby, posypać całość listkami kolendry. Podawać z łódeczkami cytryny.

Źródło inspiracji: książka " Gotuj sprytnie jak Jamie " Jamie Olivier

wtorek, 03 marca 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne