Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Chałka cynamonowo-marcepanowa

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych czas zacząć :). Przez najbliższe dni, będę poszukiwać ciekawych , prostych i efektownych pomysłów na Świąteczne dania i słodkości, które mogą zagościć na naszych stołach.

Pierwszy przepis jaki ostatnio przetestowałam to cynamonowo-marcepanowa chałka, której przepis można znaleźć na stronie Kuchnia Lidla. Chałka wygląda bardzo wykwintnie a jednocześnie, jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatnie i puszyste, nadzienie cudownie migdałowo-cynamonowe , ale nie za słodkie a, całość zwieńczona glazurą miodową i migdałowymi.

Z podanej ilości składników wychodzi dość spora chałka :) Moją musiałam ułożyć na ukos blaszki. Na dole przepisu zamieściłam link, pod którym możecie obejrzeć film, jak wykonać chałkę.

chaka_cynamonowo_marcepanowa2

chaka_cynamonowo_marcepanowa_1

Składniki:

  • Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 22 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Masa cynamonowo-marcepanowa:

  • 200 g marcepanu
  • 100 g zmielonych migdałów ze skórką
  • 50 g cukru pudru
  • 2 białka (rozmiar M)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Do dekoracji:

  • 1 białko jajka
  • płatki migdałów
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  • Ciasto drożdżowe

  • Drożdże utrzeć z cukrem. Mleko podgrzać do temperatury około 40°C, następnie połączyć z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski. W mące zrobić zagłębienie i wlać do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Zrobić rozczyn poprzez delikatnie wmieszanie odrobiny mąki z brzegów miski, do środka miski, gdzie umieściliśmy drożdże z mlekiem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.

  • Gdy rozczyn urośnie wymieszać go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

  • Masa cynamonowo - marcepanowa

  • Marcepan utrzeć z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrobić, na koniec dodać cynamon.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarować.
  • Zwijanie, zaczynamy od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczyć i przeciąć wzdłuż na trzy równe części.
  • Zapleść warkocz i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz posmarować białkiem i posypać płatkami migdałów. Odstawić na około 20-25 minut do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.
  • Upieczony, jeszcze gorący warkocz posmarować cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawić do wystygnięcia.

 Źródło inspiracji: strona internetowa Kuchnia Lidla

http://kuchnialidla.pl/product/warkocz-cynamonowo-marcepanowy

środa, 25 marca 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne