Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka czekoladowo-bananowe bez pieczenia

Kiedy nachodzi mnie ochota na słodkie, szukam prostych i nieskomplikowanych rozwiązań. Kilku prostych składników , które stworzą niezwykłe połączenie i które zadowolą każdego łasucha. Ciasteczka te są miękkie lekko klejące i cudownie czekoladowe, z lekko bananowo-orzechową nutą. Kiedy niespodziewani goście stoją za drzwiami lub kiedy dopada nas "mały głód". Ten przepis jest idealny. 

Ciasteczka czekoladowo-bananowe bez pieczenia

Składniki na ok. 16 ciasteczek:

  • 3 czubate łyżki masła orzechowego; kremowego lub z kawałkami orzechów
  • 1 mały bardzo dojrzały banan, pognieciony widelcem
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • ok. 300g błyskawicznych płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 65g groszków czekoladowych z mlecznej lub gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  • Blachę do pieczenia lub inne płaskie naczynie które zmieści się w lodówce, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W rondlu, który pomieści wszystkie składniki, podgrzać na niewielkim ogniu masło orzechowe z bananem, tylko do połączenia składników.
  • Zdjąć rondel z ognia dodać miód, kakao, mleko, sól i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać płatki owsiane i groszki czekoladowe, wymieszać.
  • Łyżką nabierać owsianą masę i za pomocą wilgotnych dłoni formować, ciasteczka lekko je spłaszczając.
  • Gotowe łakocie przybrać, płatkami banana, lub groszkami czekoladowym, wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Ciastka zachowują świeżość do 10 dni.

Źródło inspiracji: http://sallysbakingaddiction.com/

niedziela, 08 lutego 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne