Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb na maślance

W moim domu znów pachnie chlebem ... Ten zapach przywodzi wiele wspomnień i wywołuje uśmiech na twarzy. Pamiętam, że jako dziecko stawałam z babcią pod piekarnią w letnie wieczory, by kupić jeszcze gorący chleb prosto od piekarza. Pamiętam jego smak i zapach. Pamiętam, że już w drodze był, nie raz konsumowany :). Dziś znów poczułam się jak ta mała dziewczynka czekająca z niecierpliwością na swoją ciepłą jeszcze kromkę chleba ...

To kolejny przepis z cyklu "Domowa Piekarnia" i na pewno nie ostatni.

Klasyczny chleb pszenny z mąki chlebowej na zakwasie był kiedyś normą w naszych piekarniach. Niestety już nie jest, chleb który nam teraz fundują piekarnie, bardzo odbiega od tego co znamy i kochamy. Dlatego jeśli chcecie przypomnieć sobie smak dzieciństwa, koniecznie musicie go upiec.

Aby upiec ten chleb nie musicie hodować specjalnie zakwasu pszennego, tylko zakwasić mąkę pszenną zakwasem żytnim. Następnie odstawić go do lodówki i nie mieszać już z mąką żytnią. Będziecie prowadzić wtedy dwa zakwasy, żytni i pszenny, który po kilkukrotnym użyciu będzie czystym zakwasem pszennym. Warto w tym wypadku dokarmić zakwas żytni, podzielić go na dwie części i jedną z nich użyć do tego pieczywa.

Chleb na maślance

 

Chleb na maślance

Chleb na maślance

Chleb na maślance

Składniki:

  • Zakwas:

  • 60g startera zakwasu
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 180 ml wody (letniej, przegotowanej)
  • Ciasto właściwe:

  • 350g zakwasu
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 400g mąki pszennej typ 750
  • 300ml maślanki
  • 100 ml wody (letniej, przegotowanej) 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki

Przygotowanie:

  • Dzień przed pieczeniem:

  • Starter zakwasu wyjąć z lodówki i odstawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Ogrzany starter przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas.
  • Wymieszać przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc (8-12 godzin) w temperaturze pokojowej.
  • Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę.
  • W dniu pieczenia:

  • Odważyć 350g zakwasu, resztę przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki. Przyda się do kolejnego pieczenia.
  • Do zakwasu dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać i wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy, podsypując odrobinę mąką, aby się nie kleiło. Należy wyrabiać przez około 5 minut, aby gluten się uaktywnił. Ciasto będzie się lekko kleić do rąk. 
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
  • W miarę możliwości po około 4 godzinach zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskamy bardziej puszysty chleb. 
  • Po tym czasie uformować okrągły bochenek. Miskę o średnicy 20 cm wyłożyć czystą ściereczką kuchenną i dokładnie obsypać mąką. Ciasto włożyć do miski zaciągniętą stroną do dołu. Przykryć wystającymi bokami ściereczki i odstawić na 3-4 godziny do garowania.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 C i przygotować  według wskazówek. Przed włożeniem chleba spryskaj ścianki oraz spód rozgrzanego piekarnika, aby wytworzyć w nim parę wodną. Zrób to przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby para się nie ulotniła. Po wstawieniu chleba ponownie przez uchylone drzwiczki spryskaj środek piekarnika.
  • Chleb przełożyć na płaską blachę do pieczenia, naciąć u góry i wstawić do piekarnika. Zaparować piekarnik i piec przez około 45-50 minut.
  • Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparował.

Źródło inspiracji: książka "Chleb - domowa piekarnia" Piotr Kucharski

czwartek, 19 lutego 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne