Blog ten powstał z chęci podzielenia się moj± pasj± do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miło¶ć do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wi±zać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Przechowywanie, rozmnażanie i dokarmianie zakwasu

Je¶li wszystko Wam się udało i upiekli¶cie swój pierwszy chleb na zakwasie, pewnie zastanawiacie się co zrobić z reszt± zakwasu, jak go pielęgnować, by posłużył nam przez długi okres czasu i jak go rozmnożyć, by powstał kolejny pyszny bochenek chleba.

Zaraz postaram się odpowiedzieć na te pytania.

Etap wyhodowania zakwasu jest jednorazowy. Je¶li będziemy odpowiednio o niego dbać, może posłużyć nam, nawet przez całe życie.

Zakwas

Jak rozmnożyć zakwas ??

To proste. Robimy to z czę¶ci odłożonej do lodówki. Warto to zrobić do¶ć szybko, ponieważ młody zakwas łatwo może się zepsuć, tzn. brzydko pachnieć i straci kolor. Częste pieczenie i rozmnażanie zakwasu, spowoduje, że stanie się dojrzały i bardziej stabilny.

Zanim rozmnożymy zakwas, należy go wyj±ć z lodówki i ogrzać. Następnie, aby upiec chleb, taki jak w poprzednim wpisie, należy dodać 200g m±ki żytniej razowej typ 2000 oraz 180ml letniej przegotowanej wody. Miesza się je na gęst± papkę, przykrywa foli± spożywcz± i odstawia na noc (8-12 godzin) na blat kuchenny. Na drugi dzień otrzymuje się ponad 400g zakwasu. Należy odważyć 350g i przygotować chleb tak jak w przepisie. Resztę zakwasu należy włożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.

Przechowywanie i dokarmianie zakwasu, jak to zrobić ??

Przechowywanie i dokarmianie zakwasu s± ze sob± mocno powi±zane, ponieważ chodzi o to, aby bezpiecznie przechować go w czasie, gdy nie pieczemy chleba. Trzeba się tego nauczyć , bo przecież nikt nie piecze codziennie w domu chleba na zakwasie. Takim idealnym miejscem do przechowywania zakwasu jest lodówka. Niestety, po długim przechowywaniu zakwasu w lodówce, zaczyna on się rozwarstwiać. Jest to znak, że lepiej nie piec na takim zakwasie.

Ale tydzień w lodówce jeszcze nigdy zakwasowi nie zaszkodził. W połowie tygodnia warto wyj±ć zakwas z lodówki, ogrzać go tak jak do rozmnażania, dodać 2-3 łyżki m±ki i tyle samo letniej przegotowanej wody, wymieszać i z powrotem schować do lodówki. Na tym polega dokarmianie zakwasu.

Po dokarmianiu zakwasu mamy zawsze więcej zakwasu, niż potrzebujemy. Można dzięki temu upiec więcej bochenków.

To chyba wszystko co powinni¶cie wiedzieć o pieczenia chleba na zakwasie. Mam nadzieję, że choć trochę zachęciłam Was spróbowania swoich sił w domowym wypieku chleba :). W końcu to nie takie trudne.

¬ródło inspiracji: ksi±żka "Chleb - domowa piekarnia" Piotr Kucharski

niedziela, 18 stycznia 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne