Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Mięsne pulpeciki z kruchymi rurkami z ciasta filo

 Przepis ten to zarówno pomysł na szybki obiad, lub też propozycja na imprezowe danie na ciepło. Soczyste mięsne pulpeciki maczane w lekkim jogurtowym sosie z dodatkiem pasty tahini. A do tego chrupiące rurki z delikatnego ciasta filo z lekko słonym serowo-paprykowym nadzieniem.

Mięsne pulpeciki z pastą tahini

Kruche rurki z ciasta filo

Składniki dla 6-8 osób:

  • 10 plastrów ciasta filo
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 500g miękkiej fety
  • 250g śmietany 18%
  • kilka łyżek oleju
  • 10 łyżeczek pasty ajwar (u mnie 1/2 część pasty łagodnej i 1/2 część pasty ostrej)
  • po 1 łyżce nasion sezamu i maku 
  • 2 kromki czerstwego chleba lub 1 bułka 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 800g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 300g jogurtu greckiego
  • 4-5 łyżeczek pasty tahini - pasty sezamowej
  • 1 łyżka chili w płatkach lub mniej według waszego smaku
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

  • Rurki z ciasta filo

  • Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
  • Śmietanę wymieszać z połową natki pietruszki i fetą. Przyprawić pierzem.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Każdy plaster ciasta filo posmarować 1 łyżeczką pasty ajwar, a następnie wykładać porcje masy serowo-pietruszkowej. Zwinąć.
  • Powstałe rurki ułożyć na blasze, skropić olejem i posypać sezamem i makiem.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut.
  • Mięsne pulpeciki

  • Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć.
  • Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać lub zmiksować.
  • Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, chlebem, jajkiem, przecierem pomidorowym i resztą pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i chili w płatkach.
  • Z powstałej masy uformować wilgotnymi dłońmi 16 owalnych pulpecików. Smażyć je na rozgrzanej patelni.
  • Dip jogurtowy z pastą tahini

  • Jogurt wymieszać z pastą tahini. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Pulpeciki podawać z sosem i i chrupiącymi rurkami.

Źródło inspiracji: czasopismo Świat Kobiety "To jest pyszne"

czwartek, 29 stycznia 2015, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne